به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری ششمین جشنواره سراسری داستان انقلاب پیش از ظهر امروز، 26 بهمن با حضور علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و حسین فتاحی، دبیر هنری ششمین جشنواره داستان انقلاب در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
علیرضا قزوه در این نشست با بیان اینکه ما هنوز در تب و تاب روزهای انقلاب هستیم، گفت: با گذشت چند روز از سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و دهه فجر، ششمین جشنواره داستان انقلاب را به انقلاب اسلامی، رهبر کبیر انقلاب و مردم خوبی که این انقلاب را شکل دادند و حافظان آن هستند، تقدیم میکنیم.
وی با اشاره به اهداف جشنواره داستان انقلاب افزود: هدف این جشنواره، معرفی انقلاب اسلامی، عظمت کار مردم و حضرت امام خمینی(ره) در بعد ادبی به مردم جهان و نسلهای آینده است. اگر داستان انقلاب را ننویسیم، کسانی هستند که آن را برای ما به غلط خواهند نوشت. اگر تاریخ انقلاب را بازگو نکنیم و راویان صادقی در این زمینه نداشته باشیم، ادبیات انقلاب منحرف خواهد شد.
سینما از برکت ادبیات انقلاب مرزها را درنوردیده است
قزوه ادبیات انقلاب را شناسنامه و ویترین هر انقلاب خواند و ادامه داد: شعر و داستان جزء هنرهای اول کشورمان هستند و امروز اگر سینمای انقلاب مرزها را درنوردیده است، مطمئن باشید از برکت ادبیات انقلاب بوده و تأثیر آن در سایر هنرها انکارناپذیر است و باعث رشد آنها شده و این موضوع را در سینما میبینیم؛ چرا که سینمای معناگرا از متن و ادبیات معناگرا نشئت گرفته است.
وی در ادامه اظهار کرد: مطمئن باشید اگر بخواهید یک انقلاب الهی و خدایی در یک مملکت شکل گیرد، باید ادبیات آن معرفی شود و در غیر این صورت، از مسیر خود منحرف خواهد شد و این امر همانند رسالت زینبی است که امروز برعهده نویسندگان و شاعران است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری تصریح کرد: امروز ادبیات دفاع مقدس گل سرسبد ادبیات انقلاب اسلامی شده است؛ چون راویان آن راویان صادقی بودند. اگر این موضوع را جدی نگیریم، سایر رسانههای خارجی در کنار تحریف تاریخ انقلاب، تحریف ادبی را هم انجام خواهند داد. چنانچه در این راستا دیده میشود که با سؤالهای تحقیرآمیز، سعی در کوچک شمردن این نوع ادبیات دارند.
«امیرحسین فردی» پایهگذار ادبیات انقلاب اسلامی است
وی درباره تأثیر ادبیات انقلاب اسلامی توضیح داد و گفت: بعد از گذشت 35 سال، بازخورد این نوع ادبیات را در جامعه، دانشگاه و تحقیقات اساتید و دانشجویان میبینیم. درباره شعر و داستان انقلاب صدها رساله ادبی در دانشگاهها نوشته شده و حتی در کشورهای خارجی درباره ادبیات دفاع مقدس مقالههای گوناگونی به نگارش درآمده است.
قزوه ادامه داد: آنها میدانند که این ادبیات تا چه اندازه ارزشمند است و میتوانند از آن در فضای کشور خود بهره بگیرند و امروز دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد، پژوهشهای جدی در این زمینه انجام میدهند. آثار داستان انقلاب و دفاع مقدس در خارج از مرزها ترجمه و به صورت نمایشنامه درآمده و از آن فیلم ساخته میشود و این ارزشمند است و باید قدر آن را بدانیم.
وی با اشاره به فردی به عنوان نویسنده متعهد کشورمان گفت: امیرحسین فردی این ادبیات را پایهگذاری کرد و شاید در روزهای نخستین، این ادبیات چندان قوی نبود، اما فردی ایستادگی کرد و امروز شاهد نگارش بیش از دو هزار داستان در شش دوره جشنواره داستان انقلاب در سبکهای گوناگون هستیم و این محصول شش دوره گذشته و تلاشهای امیرحسین فردی است؛ اگر بر این میراث چیزی اضافه نمیکنیم، نباید از آن بکاهیم، بلکه باید میراثداران خوبی برای این ادبیات باشیم.
قزوه با اشاره به رشد کمی و کیفی آثار رسیده به این دوره از جشنواره داستان انقلاب بیان کرد: یکی از موارد مهمی که در این دوره دیده میشود، حضور نویسندگان شاخص و برجسته در جشنواره است و این نقطه قوتی برای نویسندگان به شمار میرود و دهها نویسنده برجسته در این جشنواره حضور دارند؛ در حالی که برگزیدگان این دوره از نویسندگان جوان هستند.
داوری آثار در فضای کاملاً سالم انجام شده است
وی با بیان اینکه آثار در فضای کاملاً سالم داوری شدهاند، تصریح کرد: حضور نویسندگان شاخص نشانگر زایشهای ادبیات انقلاب است که باید آن را جدی گرفت و امروز جوانانی از گرد راه میرسند که در رقابت با نویسندگان برجسته پیشتر از آنها حرکت میکنند؛ از این رو در این دوره از جشنواره تلاش فراوان شد تا آثار رسیده در فضای سالم داوری شوند.
قزوه با تأکید بر بینالمللی شدن جشنواره داستان انقلاب بیان کرد: پس از شش دوره برگزاری موفق جشنواره داستان انقلاب، باید پا را فراتر بگذاریم، چرا که نویسندگان و شاعرانی در آن سوی مرزها هستند که انقلاب اسلامی را الگو دانسته و دلشان با کشور و انقلاب همراه و همدل است؛ از این رو در جشنواره دوره بعد باید فضایی را برای حضور نویسندگان فارسیزبان در خارج از کشور ایجاد و آنها را رصد کرد تا آثارشان را در این زمینه دریافت کنیم و در جشنواره شرکت دهیم.
تأکید بر ترجمه کتابهای داستان انقلاب
وی با بیان اینکه ادبیات انقلاب اسلامی ریشهدارترین ادبیات است، اظهار کرد: ما ایرانیها را با ادبیات، شعر و عرفان میشناسند؛ از این رو باید در این زمینه جریانساز باشیم. به عنوان مثل امیرحسین فردی رمان «اسماعیل» را نوشت و اکنون این اثر به زبانهای دیگر ترجمه شده و در خارج از کشور به چاپ میرسد؛ یا کتاب «دا» ترجمه شده به زبانهای دیگر، در آن سوی مرزها آماده چاپ است و 9 کتاب به زبان اردو توسط حوزه هنری ترجمه و چاپ شده است.
قزوه در ادامه از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و بنیاد سعدی خواست تا این ادبیات را جدی گرفته و به آن سوی مرزها ببرند و از ظرفیتهای وجود رایزنان فرهنگی در 80 کشور جهان استفاده کنند که در این صورت میتوانند آثار برجسته و شاخص را به 20 – 30 زبان زنده دنیا ترجمه کنند و به مردم مشتاق ادبیات ریشهدار انقلاب ارائه دهند.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر انفعال حوزه داستان گفت: حوزههای شعر و داستان متفاوت هستند و شعر به نمایش نزدیک است و تریبون بیشتری دارد، اما داستان حاصل زحمت چندین ساله نویسنده است تا به چاپ برسد.
ادبیات انقلاب بزرگترین اتفاق فرهنگی کشور است
وی ادامه داد: در حال حاضر داستان در وضعیت خوبی به سر میبرد و فعال است؛ برپایی نشستهای نقد و بررسی داستان، راهاندازی پیک داستان، برنامههای هفتگی نقد داستان توسط حسین فتاحی و برگزاری پیک قصهنویسی برای سنین پایینتر توسط محمدرضا سرشار، همگی از فعال بودن حوزه داستان در حوزه هنری حکایت دارد و از سوی دیگر رابطه نویسندگان نیز با حوزه هنری خوب بوده و حتی میتوان گفت؛ وضعیت داستان بهتر از شعر است و جلوتر از آن حرکت میکند.
قزوه با بیان اینکه ادبیات انقلاب مدیون حوزه هنری است، گفت: نویسندگانی چون حبیب احمدزاده، فیروز زنوزیجلالی، احمد دهقان، راضیه تجار و ... از نوینسدگان انقلاب هستند و به نظر میرسد، جنبه رسانهای حوزه داستان کمتر نمود داشته است. در زمینه شعر هم وضعیت خوب است و زمانی که از غنیسازی هستهای صحبت میشود، من میگویم، امروز در شعر به غنیسازی صد درصدی رسیدهایم.
این شاعر تصریح کرد: مهمترین پایگاهی که ادبیات انقلاب و دفاع مقدس در آن معرفی شده، حوزه هنری است و ادبیات انقلاب را میتوان بزرگترین اتفاق فرهنگی کشور دانست که محصول حوزه بوده و نویسنده و شاعران گوناگونی پرورش داده و کتابهای خوبی چاپ کرده است.