کد خبر: 1375549
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۴
در نشریه «حرم» می‌خوانیم؛

نگاهی به فعالیت‌های بزرگترین دارنده منابع کتابخانه‌ای کشور

گروه ادب: سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با برخورداری بیش از 50 کتابخانه سهم مهمی در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، هفته‌نامه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی با عنوان «حرم» در تازه‌ترین شماره خود مطالبی با عناوین «آغوش باز بزرگترین دارنده منابع کتابخانه‌ای کشور به روی یاران یار مهربان»، «تمام حکمت‌های نهج‌البلاغه در حرم رضوی تبیین می‌شود»، «قرآن ابراهیم سلطان؛ از موزه تا چاپخانه»، «شاه‌بیت همه این سال‌ها»، «آرامش حرم امام رضا(ع) را هیچ کجا نمی‌توان یافت» و «میانه‌های حرم» منتشر کرده است.

«تا نظام اسلامی هست، اسرائیل هرگز امنیت نخواهد داشت» بخشی از سخنان آیت‌الله واعظ طبسی، تولیت آستان قدس رضوی است که در همایش فجرآفرینان انقلاب اسلامی گفته و در بخش دیگری از سخنان خود به دستاوردهای انقلاب اسلامی و مقایسه وضع آستان قدس رضوی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن، اظهار کرد: قبل از پیروزی انقلاب چه زمانی وضع فرهنگی و اجتماعی ما مثل امروز بود؟ توجه نوجوانان و جوانان به قرآن، تشکیل مجالس بزرگ قرآنی، دعاها و نیایش‌ها، مراکز بزرگ علمی و ... کجا بود؟ و امروز دستاوردهای آستان قدس رضوی نظیر مراکز فرهنگی، اجتماعی، درمانی و پژوهشی، سرمایه نظام اسلامی است.

آیت‌الله واعظ‌زاده خراسانی، نایب رئیس اتحادیه بین‌المللی علمای مسلمان در بازدید جمعی از مبلغان مستقر و هجرت مناطق تلفیقی(سنی‌نشین) استان‌های خراسان گفت: امام علی(ع) در شرایط خاص زمان خود برای حفظ وحدت میان مسلمانان سکوت اختیار کرده و حتی در امور مربوط به مسلمین خلفا را یاری و راهنمایی می‌کردند.

در بخش دیگری از این هفته‌نامه، فعالیت کتاب‌خانه‌های آستان قدس رضوی مورد توجه قرار گرفته و در این زمینه آمده است: همزمان با توسعه فناوری، کتاب‌های کاغذی جای خود را به کتاب‌های دیجیتالی و الکترونیکی داده و تعداد کاربران اینترنتی از اعضای کتابخانه‌های عمومی پیشی گرفته است، اما کارشناسان و متولیان بر این باورند، کتاب همچنان نقش محوری خود را در عرصه فرهنگ و رسانه حفظ کرده، اما برای بقای خود نیازمند حمایت و ارائه راهکارهای کارآمد برای توسعه است.

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با برخورداری از منابع گسترده و بیش از 50 کتابخانه، سهم ارزنده‌ای در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی دارد. کتابخانه مرکز آستان قدس، کتابخانه‌های تخصصی و وابسته این سازمان هر روزه پذیرای مراجعه کننده‌ای است که به غنای منابع این کتابخانه‌ها واقف هستند و ساعت‌ها وقت می‌گذراند. تا در تالارهای مطالعه این کتابخانه‌ها به تحصیل علم و انجام فعالیت‌های پژوهشی بپردازند.

یکی از گسترده‌ترین قسمت‌های سازمان کتابخانه‌ها، معاونت امور کتابخانه‌های وابسته سازمان است که مدیریت 38 باب کتابخانه وابسته سازمان، شامل 17 کتابخانه در سطح شهر مشهد، 20 کتابخانه در سایر شهرهای کشور و یک کتابخانه در کشور هندوستان را برعهده دارد.

امروز کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، به دلیل دارا بودن منابع گسترده به جایگاه ویژه‌ای نزد جامعه علمی دست یافته است. به طوری که خیل وسیعی از اساتید دانشجویان و طلاب برای کسب اطلاعات مورد نیازشان به این کتابخانه مراجعه می‌کنند.

در این میان کتابخانه‌های تخصصی که با محوریت موضوعی خاص شکل می‌گیرند، جایگاه و اهمیت ویژه‌ای در امر اطلاع‌رسانی دارند. 10 کتابخانه تخصصی که آستان قدس رضوی نسبت به راه‌اندازی آنها اهتمام ورزیده است، کتابخانه‌های علوم قرآنی و حدیث، اهل بیت(ع)، ادبیات، اقتصاد اسلامی، جامع الکترونیکی، تاریخ، جغرافیا، هنر و موزه‌داری، مخطوطات و مطبوعات هستند.

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی «کتابخانه جامع الکترونیکی» را در سال 1390 با هدف گردآوری، ذخیره‌سازی و سازمان‌دهی اطلاعات در قالب الکترونیکی راه‌اندازی کرد. این کتابخانه هم اکنون با فناوری‌های نوین اطلاع‌رسانی، امکان دسترسی مراجعان به حجم گسترده‌ای از منابع الکترونیکی، اعم از کتاب، مجله، پایان‌نامه، منابع دیداری و شنیداری و ... را فراهم کرده است.

کتابخانه سیار و تلفنی آستان قدس رضوی، با 15 سال سابقه فعالیت، خدمات متفاوتی را در حجمی گسترده به جامعه کتابخوان در سراسر شهر مشهد ارائه می‌دهد. این کتابخانه علاوه بر در اختیار داشتن 20 هزار نسخه کتاب چاپی در مخزن خود، می‌تواند منابع درخواستی اعضای خود را از همه کتابخانه‌های وابسته این سازمان و همچنین کتابخانه مرکزی به امانت بگیرد و در سه سال گذشته، بیش از 185 هزار و 500 جلد کتاب از سوی این کتابخانه به اعضای حقوقی و مراکز آموزشی و فرهنگی، به صورت امانت بلندمدت و اهداء واگذار شده است.

«قرآن ابراهیم سلطان؛ از موزه تا چاپخانه» عنوان مطلب دیگری است که درباره این اثر آمده است: انتشار نسخه چاپی این اثر نفیس با ظرافت و دقت فراوان و بیشترین شباهت با نسخه اصلی موجود در موزه آستان قدس رضوی، این امکان را برای همه علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر فراهم کرده تا بتوانند با تهیه نسخه چاپی، نمونه‌ای از یک اثر بسیار نفیس را در اختیار داشته باشند.

چاپ این اثر به صورت 10 رنگ انجام شده و محقق و ریحان، خطوط تحریر این اثر است و در تکنیک نگارش آن دو روش استفاده شده است. آیات در صفحات اول و دوم با طلا نوشته شده و با تحریر مشکی تزئین شده و در صفحات بعدی با مرکب مشکی نوشته و با تحریر دور خطوط به دقت بسیاری نیاز داشت که در حین چاپ به مشکل برنخورد. این اثر در قالب 22 صفحه شامل 12 سوره قرآن کریم، امضای ابراهیم سلطان و جمله‌ای که برای وقف به روضه رضوی نگاشته شده است، منتشر شد.

captcha