به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، دکتر الیاس حلبی، معاون دبیرکل شورای کلیساهای خاورمیانه ضمن بیان این مطلب در هفتمین دور گفتوگوهای مرکز ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای جهانی کلیساها که امروز(27 بهمن) در محل حسینیه الزهرا(س) این سازمان با موضوع «معنویت و مدرنیته» برگزار شد، گفت: مطالعه قرآن کریم و کتاب مقدس نشان میدهد که مسلمانان و مسیحیان در اصول کلی دین یعنی اعتقاد به پروردگار، جهان آخرت و پیامبران با یکدیگر کاملاً همسو هستند و این کتب مقدس پیروان خود را به پرهیزگاری، تقوا، نیکی و همزیستی مسالمتآمیز با یکدیگر دعوت میکند.
وی افزود: در حقیقت معنویت همان جوهر حقیقی همه ادیان است، بنابراین تکیه بر معنویت که میان انسانها مشترک است، سکویی برای نزدیک شدن و دوستی پیروان ادیان مختلف با یکدیگر و اتحاد آنها به عنوان یک جامعه انسانی است.
حلبی ادامه داد: نمونه این اتحاد دینی و انسانی در گذشته در طرابلس لبنان مشهور بود. در این شهر مسلمانان و مسیحیان در کنار هم به زیبایی زندگی میکردند و بدون پرداختن به جزئیات غیرضروری و با اتکا به معنویت در کنار هم بودند. مسیحیان در ماه رمضان، در اماکن عمومی از خوردن و آشامیدن پرهیز میکردند و مسلمانانی که نمیتوانستند روزه بگیرند، به مغازههای همشهریان مسیحی میرفتند. آنان همچنین در جشنها و مراسمهای دینی یکدیگر شرکت میکردند. این نمونه بسیار زیبایی است که میتواند الگویی برای جوامع پلورال امروز باشد.
الیاس حلبی تأکید کرد: تواضع در برابر پروردگار به عنوان خالق و حاکم خلقت و تلاش برای خدمت به خلق که میان همه ادیان مشترک است، عامل دوستی پیروان ادیان و سعادت جوامع بشری خواهد شد.
مدرنیته میتواند به عاملی مؤثر برای گسترش معنویت تبدیل شود
در این همایش «ژان کلود باست»، استاد مطالعات تطبیقی ادیان در دانشگاه لوزان سوئیس نیز به ایراد سخنانی در مورد مدرنیته و معنویت و چالشهای موجود برای روابط میان انسانها پرداخت.
وی گفت: نظرات متعددی برای تعیین خواستگاه مدرنیته وجود دارد اما به طور کلی گفته میشود که مدرنیته از غرب شروع شده و به تدریج با پیدایش پدیده جهانی شدن، همه دنیا را تحت تأثیر قرار داده است. امروزه مدرنیته ابعاد مختلف جوامع بشری را اعم از ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، علمی، پزشکی و ... تحت تأثیر قرار داده است.
باست افزود: با وجود همه فوایدی که مدرنیته برای بشر داشته است، یک مشکل اساسی در آن وجود دارد و آن نبود معنویت و دین است.
وی گفت: همه فرهنگها پیش از دوران مدرنیته اساساً به تقدساتی اعتقاد داشتهاند و اهمیت معنویت بر هیچ کس پوشیده نیست. معنویت تعبیر خاصی از دین است که در همه ادیان هم وجود دارد و یک تجربه فردی برای نزدیک شدن به پروردگار تلقی میشود.
ژان کلود باست ادامه داد: اگرچه جوهر معنویت ارتباط با خداوند و نزدیک شدن به اوست اما در جوامع مختلف برداشتهای متفاوتی از معنویت وجود دارد. اینجا است که مدرنیته میتواند به شرط استفاده صحیح، به جای اینکه در مقابل معنویت قرار گیرد، به ابزاری مفید و مؤثر برای گسترش معنویت در جوامع تبدیل شود.
وی افزود: اگر مدرنیته به منظور ایجاد پیوند میان پیروان ادیان و عقاید مختلف که به یک جوهر معتقدند اما تفاسیر متفاوتی دارند، مورد استفاده قرار گیرد، منجر به افزایش شناختها و توسعه ارتباطات و گسترش معنویت در جوامع میشود.
باست عنوان کرد: بهترین راهحل برای بشر امروز که عموماً در جوامع چندفرهنگی زندگی میکنند، زندگی مسالمتآمیز در کنار یکدیگر است که در همه ادیان هم بر آن تأکید شده است و مدرنیته میتواند پیروان همه ادیان را به هم نزدیک کند و دیدگاه درستی به افراد از یکیدگر بدهد و راههای جدیدی را برای همبستگی معنوی افراد ارائه دهد.
هفتمین دور نشست مرکز گفتوگوی ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای جهانی کلیساها با حضور حجتالاسلام یونسی، دستیار ویژه رئیسجمهوری، آیتالله تسخیری، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور جهان اسلام، ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، جمعی از اقلیتهای مذهبی در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مهمانان خارجی از دیروز آغاز به کار کرد و عصر امروز(27 بهمن) پس از ارائه مقالات و سخنرانی مدعوین به کار خود پایان میدهد.
گزارش تصویری مربوط به نشست را اینجا ببینید!