حجتالاسلام والمسلمین مسعود احتشامی، سرپرست اداره رسانههای صوتی و تصویری حوزههای علمیه، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره عکسالعملهای پیش آمده نسبت به فیلم «رستاخیز» اظهار کرد: درباره این فیلم دو بحث اصلی مطرح است که این روزها محور نظرها و انتقادات است؛. ابتدا چهرهنگاری از حضرت ابوالفضل (ع) و حضرت علی اکبر(ع) که برای اولینبار رخ داده است. دوم برخی نقل قولهای تاریخی که واقع بودن آن مورد بحث فراوان است، اما آنچه که ذکرش در ابتدای این بحث ضروریست این امر است که میشود با کمی همراهی این گونه آثار به گونهای تولید شوند که مخالفتهای اینچنینی را به همراه نداشته باشد. آن راه نیز این است که فیلمسازان قبل از این که دست به ساخت فیلمی دینی یا مذهبی بزنند درباره چگونگی کارشان با حوزههای علمیه که مرکز و نهاد اصلی تشیع در ایران است، مشاورههایی داشته باشند.
وی افزود: البته این بدان معنا نیست که فیلمسازان باید علاوه بر وزارت ارشاد از جای دیگری پروانه ساخت بگیرند، اما برای اینکه سرمایه عظیم چنین کارهایی مورد تهدید واقع نشود، چه اشکالی دارد تا فیلمسازان با حوزه علمیه تبادل نظر داشته باشند. اتفاقی که بارها رخ داده و برخی فیلمسازان فیلمنامه خود را به ما ارجاع دادهاند یا اینکه درباره مضمون فیلمشان با ما بحث فراوان داشتهاند. اقدامی که نتایج مثبتی برای کارشان به همراه داشته است، پس چه اشکالی داشت که احمدرضا درویش هم که جز فیلمسازان مطرح کشورمان است درباره این فیلم مشاورههایی با حوزه علمیه انجام میداد.
حوزههای علمیه مهمترین مرکز دینی در عالم تشیع
نماینده حوزه علمیه در سیودومین جشنواره فیلم فجر در پاسخ به این مطلب که سازندگان این فیلم مدعی شدهاند که برای چهرهنگاری از شخصیتهایی چون حضرت ابوالفضل (ع) از سوی برخی علما اجازه دارند، بیان کرد: ممکن است عوامل این فیلم از افراد یا بزرگانی استفتاء نیز کرده باشند، حتی من شنیدهام که از یکی از علمای بزرگ که من افتخار شاگردی ایشان را هم نداشتهام کسب اجازه شده است، اما به عقیده من این نوع کسب تکلیف منطقی و توجیه پذیر نیست، بلکه باید این گونه نظرخواهی از یک نهاد رسمی همچون حوزه علمیه که اصلیترین قسمت در مذهب تشیع هستند، صورت گیرد.
وی به مطلب فوق اضافه کرد: من در زمینه فوق دو بخش را مقصر میدانم؛ ابتدا فیلمساز را که تنها به نظر یک عالم که ممکن است نظرش از سوی دیگر علما رد شود، اکتفا کرده است. همچنین سازمان سینمایی که به این فیلم مجوز ساخت داده هم در مسئله پیش آمده مقصر هستند، البته مطمئنا سازمان سینمایی دوره قبل به این کار پروانه ساخت داده است، اما در هر دوره که این اجازه صادر شده، آن تاییدیه اشتباه صادر شده است. با توجه به توضیح ارائه شده باید بگوییم که اگر در ساخت این آثار تولید از رویکردهای شخصی به سوی رویکردهای سازمانی سوق پیدا کند بسیاری از مشکلات پیش آمده برطرف خواهد شد.
همکاری فیلمسازان با حوزههای علمیه اصل مهم برای سینمای دینی
وی در پایان خاطرنشان کرد: من نیز خوشحال نیستم که پس از سالها که کاری در حوزه عاشورا ساخته شده مورد انتقاد قرار بگیرد، برای همین است که می گویم اگر فیلمسازان قبل از ساخت با حوزه علمیه مشورت کنند، مطمئنا اینگونه مسائل پیش نخواهد آمد، البته احمدرضا درویش باید بداند که تنها وی نیست که چنین کاری باید انجام می داده، بلکه فیلمسازان دیگری هم هستند که در این زمینه باید ایفای نقش کنند.