کد خبر: 1377552
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۰
اشرفی تصریح کرد:

سازگاری فقه شیعه در زمینه پیوند با واقعیت‌های جامعه؛ راهگشای بیماران

گروه اجتماعی: سازگاری فقه شیعه در زمینه پیوند با واقعیت‌های جامعه، راهگشای معضل بیماران نیازمند پیوند خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خوزستان، همزمان با برگزاری یازدهمین کنگره سراسری علوم تشریحی، گروه علوم تشریحی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و انجمن علوم تشریحی ایران با همکاری دفتر هم‌اندیشی استادان و نخبگان دانشگاه، روز گذشته چهارشنبه 30 بهمن نشستی با موضوع دیدگاه دین در مورد ضرورت تشریح جسم انسان و پیوند اعضا برگزار کرد.

در این نشست مرتضی اشرفی، مدیرگروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران خلاصه مقاله خود را با عنوان «نگاهی به جنبه‌های فقهی پیوند اعضا» ارائه کرد. در خلاصه مقاله آمده است: استنباط فقهی، حاصل سالها ممارست فقها در آیات و روایات برای آن است که با کمترین خطا احکام الهی را دریابند. عقل عملی به عنوان یکی از احکام شناخته شود و اخلاق به عنوان یکی از مصادیق عقل همواره در بیان احکام لحاظ می‌شود. لذا در صدور حکم توسط فقیه تمام جنبه‌ها به ویژه اخلاق مدنظر است. پیشرفت علم پیوند در کشور بی‌شک مرهون راهگشایی بزرگان دین در حل معضل بیماران و مصداقی از بیان فوق است.

پیوند اعضا از دید اکثر فقهای عظام نه تنها شرعاً اشکالی ندارد؛ بلکه بر اساس فتوای برخی از فقهای معاصر، امری لازم و ضروری برای نجات جان انسان بوده و براساس فتوای برخی دیگر دست‌کم جایز است.

مسأله پیوند اعضا از این جهت که عضو یا اعضایی از یک فرد زنده یا مرده برداشته می‌شود و سپس در بدن فرد دیگری قرار می‌گیرد، یک امر صرفاً پزشکی نیست، چون از یک سو مستلزم اجازه تصرف در بدن انسان و از سویی دیگر اقدامی لازم برای نجات جان انسان‌ها از مرگ یا رهایی آنها از درد و رنج است و سازگاری فقه پویای شیعه با واقعیت‌ها و نیازهای جامعه توانسته است از صف‌های طولانی و درد و رنج بیماران نیازمند پیوند بکاهد.

captcha