به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه سراسر کشور، امروز دوم اسفندماه، در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به اینکه در طول تاریخ، همواره پژوهشگران، جمعیت را دغدغه خود میدانستند و همیشه مسئله رشد مثبت و منفی آن را متذکر میشدند، گفت: ابن خلدون معتقد است، جمعیت انبوه، امکان بهرهگیریهای فراوانی مییابد و یکی از مهمترین عوامل قدرت یک جامعه است.
وی افزود: مسئله جمعیت، همیشه مورد توجه بوده و خاص امروز نیست؛ اندیشمندانی مثل ابوریحان بیرونی در این مورد، نظر دادهاند و مالتوس، کشیش و اقتصاددان انگلیسی هم زمان با انقلاب صنعتی، نظریه خود را اعلام کرد و تبلیغات فراوانی در این مورد انجام شد؛ او معتقد است، جمعیت با رشد هندسی و تولید غذا با رشد عددی توسعه مییابد، لذا جهان در آینده نزدیک با قحطی مواجه میشود.
حجتالاسلام تقوی گفت: در تفکرات کمونیستی وسوسیالیستی به بحث جمعیت اشاره شده است و خروشچف در 1955 اعلام کرد که فکر تحدید تولد و تناسل یک فکر آدمخواری است که بورژازی آن را اختراغ کرده است، پس در طول تاریخ بشر، همواره بر اهمیت مسئله جمعیت تأکید شده است.
وی در تشریح چرایی توجه به بحث جمعیت اظهار کرد: جامعه بشری، همواره در معرض تحولات مختلف اجتماعی قرار دارد و این تحولات در شرایط زمانی و مکانی خاصی بهوقوع میپیوندد و لذا باید بهطور مداوم تحولات جمعیت را از نظر کیفی و کمی مورد توجه قرار داد، بهویژه برنامهریزان، زیرا که نمیتوانند بدون آمار جمعیتی و رشد توالد و تناسل برنامه بریزند که در آینده به چه مقدار فضای آموزشی نیازمندند؟ فضای درمانی چقدر مورد نیاز است؟ برای چند نفر باید شغل ایجاد کرد؟ همه اینها به مسئله جمعیت مرتبط است، بنابراین برای اداره، باید به موضوع جمعیت توجه کرد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: برای تداوم نسل، لازم است، مسئله توالد و تناسل را مد نظر قرار دهیم، به علاوه اینکه جمعیت، همیشه یکی از مؤلفهها و ارکان قدرت بوده است، یعنی جمعیت یکی از ارکان اقتدار هر نظامی است.
وی ادامه داد: جمعیت یکی از مؤلفههای قدرت، ثروت و فناوری است؛ هر جامعهای که نیروی مسلح قدرتمند داشته باشد، یک رکن قدرت دارد، امروز وقتی از این منظر، کشوری را مورد توجه قرار دهیم، چین و هند را میتوانیم بهعنوان نمونه مطرح کنیم.
حجتالاسلام تقوی گفت: جمعیت با امکانات موجود بشری رابطه مستقیم دارد و بخش قابل توجه امکانات در جامعه مربوط به جمعیت است؛ اما چه عواملی در تحولات جمعیتی مؤثر است؟ باید به این عوامل توجه کنیم تا جمعیت را در حد معقول و متعدلی حفظ کنیم.
وی در اینباره بیان کرد: یکی از این عوامل تغییر در تعریف از زن و مرد معیار است؛ زن امروز، موفقیت خود را در استخدام، و تحصیلات و اشتغال میبیند، پس طبیعی است که در تربیت فرزندان اثرگذار است، زیرا زنی که بخواهد به مراتب بالای تحصیلات برسد، کمتر تن به ازدواج میدهد، لذا سن ازدواج بالا میرود و در تولد فرزندان تأثیر میگذارد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور گفت: اگر از این که بگوید خانه دار هستم خجالت بکشد و افتخارش این باشد که بگوید مدیر یک بخش اقتصادی هستم حتماً در فرزندآوری او تأثیرگذار است.
وی فردگرایی را عامل تأثیرگذار دیگر عنوان کرد و گفت: در گذشته جمعگرایی مصلحت بود، اما الان نگاههای فردگرایانه حاکم است، یعنی زندگی برای خود نه برای جامعه و نه برای خدا، بلکه آن طور که خود میپسندم و با همین نگاه است که به موجب گسترش آموزش عالی بهویژه برای زنان، سن ازدواج را بالا میرود؛ عامل دیگر، عامل اقتصادی است؛ پرهزینه بودن فرزند که حاصل تغییر سبک زندگی است و این که مقام معظم رهبری بر روی مقوله سبک زندگی تأکید دارند برای همین است که وقتی شما قالب زندگی خاصی ـ غربی ـ را انتخاب کنید، طبعاً روی فرزندآوری تأثیر میگذارد، همچنین بیثباتی اقتصادی که در نتیجه آن زندگی بسیار پرهزینه و پرخرج شده به فرهنگ بیگانه و غربی تن میدهیم و اینکه بخواهیم در شهرهای بزرگ که هزینه زندگی در آنها بالاست، زندگی کنیم، همه در فرزندآوری تأثیر میگذارد.
وی از شهرنشینی، مهاجرت به شهرها و حاشیهنشینیها و نیز عوامل سیاسی بهعنوان دیگر علل کاهش جمعیت یاد کرد و گفت: سیاستهایی که دولتها در ارتباط با منافع خود اتخاد میکنند مانند سیاست « فرزند کمتر زندگی بهتر» از زمان طاغوت روی آن تأکید میشد ـ هرچند سالهای اول انقلاب در هم ریخت، اما از دهه 60 دوباره از سر گرفته شد و یک مرتبه چشمها را باز کردیم و دیدیم جمیعت دارد به سمت پیری پیش میرود.
حجتالاسلام تقوی آموزههای دینی را بر روی جمعیت، اثرگذار خواند و تصریح کرد: اگر مادر شدن بهعنوان امری مقدس در جامعه جا بیافتد و هر دختری بپذیرد که باید در جایگاه مادری بنشیند و ثواب حمل فرزند و سرپرستی از او پس از تولد شناسانده شود، بیشک بر روی افزایش جمعیت مؤثر است.
وی با اشاره به تأثیرگذاری بحث تأمین اجتماعی و تبلیغات رسانهها بر گرایش خانوادهها به فرزندآوری گفت: وضعیت جمعیت کنونی جهان رو به کاهش است، سیاستهای غلط گذشته، شیب جمعیت را به پیری کشانده تا جایی که رهبر معظم انقلاب فرمودند یکی از خطاهایی که ما مرتکب شدیم که رهبری هم در آن سهیم است، مسئله تحدید جمعیت است که از دهه 70 باید آن را متوقف میکردیم که خدا این خطا را بر ما ببخشاید.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور از قول مقام معظم رهبری افزود: با این روند کنونی اگر پیش برویم، کشور، پیر میشود؛ تولید نسل باید را افزایش داد و این تحدید به این شکل خطاست.
وی در ادامه گفت: جمعیت ما در سال 1405 به 79 میلیون و پس از آن اگر با همین شیب پیش رویم در 1450 به 56 میلیون و در 1480 به 31 میلیون کاهش مییابد، یعنی در 88 سال آینده، حدود 31 میلیون نفر جمعیت خواهیم داشت و با توجه به روند کاهش جمعیت باید هرچه سریعتر جلوی آن را بگیریم و الا با مشکلات فراوانی روبرو خواهیم شد.
حجتالاسلام تقوی یادآور شد: بعضی میگویند در صورت کاهش جمعیت، امکانات بیشتری در اختیار ما قرار میگیرد، در حالی که کاهش جمعیت، پیامدهای منفی فراوانی دارد که نخستین آن پیری و سالخوردگی است؛ شما با یک جامعه پیر نمیتوانید چرخ تولید را بچرخانید و دوم کاهش نیروی کار و با نشاط جامعه است که به کاهش قدرت اقتصادی جامعه منجر میشود.
وی در ادامه گفت: کاهش فرزندان بهویژه افتادن به ورطه تکفرزندی آسیبهای روحی و روانی در پی خواهد داشت، مانند از بین رفتن برخی مفاهیم مثل صله رحم و محرومیت از عمه، خاله، عمو و دایی که سبب میشود اگر حادثهای برای پدر و مادر پیش آید، دیگر خویشاوند نزدیکی برای نگهداری از فرزند نباشد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور همچنین به پیامدهای افزایش افسار گسیخته جمعیت اشاره و اظهار کرد: اخلال در نظام خدماتی، بیکاری، رشد حاشیهنشینی، زاغهنشینی و چادرنشینی، تخریب محیط زیست و تهدید ارزشهای اخلاقی از نتایج افزایش بیرویه جمعیت است.
وی از حاکم شدن لذتمحوری بهجای سعادتمحوری، راحتطلبی بهجای کمالطلبی، آسایشمحوری بهجای مسئولیتپذیری، تغییر نگرش زن و مرد به زندگی و ارزش شدن کار بانوان در خارج از خانه که به کاهش فرصت فرزندآوری آنان میشود، بهعنوان دیگر عوامل کاهش جمعیت نام برد و گفت: در تفکر سرمایهداری، زنان نیروی کار آسانی هستند که باید منابع کار سرمایهداران را فراهم سازند، حتی اگر به خانواده لطمه وارد شود.
حجتالاسلام تقوی تنزل مقام مادری و مدیریت خانه، ترویج تفکر فمنیستی و اعطای جایگاه مردانه به زن در خانواده و اشتغال، تحصیل زنان به قصد اخذ مدرک برای تفاخر و ارتزاق را سایر دلایل کاهش فرزندآوری خواند و تصریح کرد: امروز، مدرک تحصیلی برای زنان یک امر فانتزی و نمایشی شده است که نه به قصد کسب حکمت و علم، بلکه برای این است که خواستگار سطح بالاتری برای آنان بیاید، یا اینکه پستی در جامعه گرفته و حقوق بالا منشی و راننده داشته باشند.
وی به وظیفه حاکمان در مقوله جمعیت از نگاه اسلام اشاره کرد و گفت: تعیین ساختار سنی و جنسی جمعیت، تطبیق میزان جمعیت متناسب با امکانات و ظرفیتهای بالقوه متناسب با منابع طبیعی، در نظر گرفتن میزان باروری و مرگ و میر، تأمین بهداشت و سلامت از جمله وظایف حاکمیت در این راستاست.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور بیان کرد: اسلام نه بر کاهش مطلق، نه بر افزایش مطلق و نه بر تثبیت جمعیت موافق است، بلکه به افزایش مقید جمعیت یعنی افزایش متناسب، متعادل و متوازن جمعیت معتقد است؛ این میزان متناسب برای کشور ما همان 150 میلیون نفری است که رهبر معظم انقلاب فرمودهاند.
وی اهمیت کیفیت به موازات کمیت جمعیت را در اسلام متذکر شد و گفت: اگر اسلام بر تکثیر نسل تأکید دارد بر اشتغال، علم و فقرزدایی نیز تأکید دارد.
حجتالاسلام تقوی تصریح کرد: از شگردهای استعمارگران نباید غافل باشیم؛ یک نویسنده غربی میگوید باید از افزایش جمعیت ایران جلوگیری کنیم؛ هانتینگتون نیز مینویسد که تمدن اسلام، ریشه در پویایی جمعیت دارد و امروز بیش از 20 درصد جمعیت جهان اسلام را جوانان تشکیل دادهاند.
سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته تهران گفت: دشمنان ما از جوانان جامعه ما میترسند که چرخهای هستهای را به چرخش درآوردهاند، بنابراین نباید بگذاریم که جمیعتمان پیر شود؛ باید مشکلات را تدبیر چارهاندیشی کنیم نه اینکه از آنها فرار کنیم؛ امیدورایم که خطبای جمعه و دانشگاهیان و حوزویان مسئله افزایش جمعیت را از ابعاد مختلف مورد توجه قرار دهند.