کد خبر: 1378537
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۶
عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه:

ناآشنایی با دنیای مجازی تصوری تهدید‌آمیز برای جامعه اسلامی ایجاد می‌کند

گروه فضای مجازی: هادی خانیکی گفت: فضای مجازی، تسهیل‌کننده برای دسترسی سریع به منابع قرآنی و معرفی زوایای متعدد اسلام است؛ نبود چنین شناختی، عاملی شده است که ترس از فضای مجازی بیشتر از فرصت‌های آن، جلوه کند.

هادی خانیکی، عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به ماهیت فضای مجازی اظهار کرد: فضای مجازی به عنوان بخشی از فضای زندگی در جامعه کنونی نه تنها در حوزه ارتباطات و مطالعات فرهنگی، بلکه بیش از آن در حوزه‌های اقتصاد، فرهنگ و سیاست به عنوان واقعیتی تبدیل شده که باید ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن را مورد مطالعه قرار داد.

وی ادامه داد: هر اندازه از فرصت‌های فضای مجازی استفاده کنیم، ظرفیتی برای بالا بردن مزیت‌های نسبی در جامعه خواهد بود و متقابلاً می‌توانیم از تهدیدهایی که بر پایه تغییرات پرشتاب و قطب‌بندی‌هایی که میان دنیای واقعی و مجازی به وجود می‌آید، کاهش دهیم.

جنبه‌های فرصت فضای مجازی بیش از تهدیدش است
رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات با اشاره به استفاده از ظرفیت‌های قرآنی در فضای مجازی تصریح کرد: اگر فضای مجازی یا به تعبیر ارتباطی‌اش، جامعه شبکه‌ای به درستی شناخته شود، قطعاً جنبه‌های فرصتش بیش از جنبه‌های تهدیدش خواهد بود.

وی بیان کرد: در فضای قرآنی از یک سو باید به عنوان رویکرد و نیاز واقعی در جامعه و جهان پذیرفت که هم استفاده از جنبه‌های ادراکی قرآن در فضای مجازی و هم قرار گرفتن در فضای احساسی و عاطفی آن امکان‌پذیر است.

گستره دسترسی به منابع قرآنی در فضای مجازی امکان‌پذیر است

خانیکی اظهار کرد: فضای مجازی، اولین تسهیلی که فراهم می‌کند سرعت و گستره دسترسی به منابع قرآنی است و طبیعتاً هر کاربری از نظر دسترسی، امکاناتی را پیدا می‌کند تا از نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌هایی استفاده کنیم که بتواند برای کاربر، راه میانبری برای استفاده بی‌زمان و بی‌مکان از منابع قرآنی در فضای مجازی به وجود آورد.

وی یادآور شد: فضای مجازی، این فرصت را برای کاربر ایجاد می‌کند تا در هر لحظه‌، امکان دسترسی به فنی‌ترین و کارآمدترین کتابخانه‌ها و مراکز تحقیقاتی که در گذشته باید مدت‌ها وقت صرف آن می‌کرد، بیابد.

عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: باید از امکاناتی که در فضای مجازی در زمینه‌های هنری، معنوی و اخلاقی به وجود می‌آید، برای ترویج قرآن بهره‌مند شد.

فضای مجازی؛ ارتباطات یک‌سویه را به متعامل تبدیل می‌کند

وی یادآور شد: مهم‌ترین ویژگی فضای مجازی، تبدیل ارتباطات یک سویه و عمودی به ارتباطات افقی و متعامل است، یعنی هر کاربری این امکان را می‌یابد تا به هر صاحب‌نظر قرآنی، منبع قرآنی، وبگاه قرآنی و هر مرکز تحقیقی و پژوهشی قرآنی، نه تنها دسترسی داشته باشد، بلکه در رابطه یک به یک و برابر با او قرار گیرد. همه این مجموعه، ظرفیت‌هایی است که باید برای استفاده از قرآن و قرارگرفتن در فضای معنوی استفاده کرد.

رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات تصریح کرد: باید در نظر بگیریم که فضای مجازی یک امکان، فرصت و ابزاری است که می‌تواند در حوزه قرآن نقش بزرگی ایفا کند.

captcha