کد خبر: 1381925
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۳
رئیس‌جمهور:

انقلاب اسلامی، سرآغاز بالندگی ایران در زمینه علم، فناوری و پژوهش بود

گروه سیاسی: حجت‌الاسلام روحانی با تاکید بر اینکه علم و دانش زمانی رشد می‌یابد که استقلال باشد و استعمار برود گفت: مردم ما با انقلاب اسلامی، دوران احیاء و بالندگی را در زمینه علم، فناوری و پژوهش در ایران بوجود آوردند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان امروز، یکشنبه (11 اسفند) با حضور در بیست و هفتمین جشنواره بین‌المللی خوارزمی ضمن تقدیر از برگزیدگان این جشنواره با اشاره به اینکه جشنواره‌های رازی، فارابی و خوارزمی نماد پیوند میان دانش، پژوهش و فناوری هستند گفت: پیام جشنواره خوارزمی ارتباط علمی و فناورانه ایران با کشورهای دیگر است؛ امروز در وضعیتی قرار داریم که باید فضای ارتباط علمی با جهان بیش از پیش برقرار شود.

دکتر روحانی افزود: برگزاری جشنواره خوارزمی به معنای آن است که در فضای مثبت ارتباط جهانی و بین‌المللی، جمهوری اسلامی ایران می‌تواند به سرعت در مسیر علم و دانش بیشتر حرکت کند. ما توانستیم در اوضاع فشار و تحریم به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای دست یابیم و خودمان رادیو داروها را تولید کنیم؛ ما توانستیم در وضعیت فشار بین‌المللی در زمینه نانو، بیوتکنولوژی، فناوری در فضا، ‌آی‌سی‌تی، دستاوردهای خوبی داشته باشیم و اکنون در فضای بازتر می‌توانیم این تحرک را تسریع کنیم.

رئیس‌جمهوری با اشاره به تحولات شگرف علمی در ایران به‌ویژه پس از در کنار هم قرار گرفتن تمدن ایرانی و تمدن اسلامی؛ از اینکه قدرت‌های بزرگ از علم، دانش و فناوری به عنوان ابزاری برای تفوق و سلطه بر دیگران و رسیدن به توسعه انحصاری استفاده کردند ابراز تاسف کرد.

دکتر روحانی اظهار کرد: از دیدگاه اسلام زکات علم، تعلیم و تعلّم است. زکات علم آن است که علم را در اختیار دیگران قرار دهیم. آن دورانی که ایران اسلامی و اندیشمندان مسلمان این سرزمین، پرچمدار علم و دانش بودند بدون منّت این دانش را در اختیار دیگران قرار دادند.

رئیس جمهوری در ادامه با بیان اینکه در زمان حاضر کشورهای صنعتی همواره برای حفظ سلطه و قدرت، علم و دانش را انحصاری کرده اند گفت: در اوضاع کنونی کار بدان جا رسیده است که دستگاه‌های جاسوسی و اطلاعاتی آنها به خود اجازه می‌دهند اندیشمندان و دانشمندان ما را ترور کنند.

دکتر روحانی از شیوه رفتار برخی اعضای «ان پی تی» که به تعهد خود برای قرار دادن فناوری صلح‌آمیز در اختیار سایر کشورهای عضو پایبند نیستند انتقاد کرد و گفت: علم و فناوری از دیدگاه اسلام بدون مرز است. دورانی در این سرزمین علم تولید می شد و فناوری شکوفا بود و این تولیدات بدون منت در اختیار دیگران قرار گرفت، اما از زمانی که سلطه‌گران و دیکتاتورها بر ایران مسلط شدند کشور ما افول علمی پیدا کرد و این نشان می دهد که در دوران سلطه خارجی و حکومت استبدادی علم و فناوری رشد نخواهد کرد.

رئیس جمهوری تصریح کرد: در دورانی که به علم و فناوری نیاز داشتیم‏، دستمان را به سمت دیگران دراز کردیم اما آنها آن مقدار که به مصلحت منافع خود ‌دیدند در اختیار ما گذاشتند. این دوران، دوران توقف و ایستادگی ایران بود که چند قرن به طول انجامید.

دکتر روحانی تأکید کرد: هر جا اختناق باشد جامعه علمی دچار رخوت می شود و هر جا آزادی باشد کشور شاهد حرکت رو به جلو خواهد بود.

رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه جشنواره خوارزمی و همه جشنواره‌ها عدالت علمی را مد نظر قرار دهند گفت: عدالت علمی باید بین تهران، استان‌ها، شهرستان‌ها و بین مرد و زن و بین اقوام مختلف باشد، زیرا ما نیاز به عدالت علمی داریم.

دکتر روحانی خطاب به حاضران جشنواره خوارزمی تاکید کرد: بگذارید زمینه برای رشد علمی و مدیریتی و رشد حضوردر جامعه برای همه اقوام، اقلیت‌ها، زنان جامعه و دختران دانش‌پژوه که فرهیختگان ما هستند فراهم شود؛ چراکه دنیای علم، دانش و فناوری بسیار وسیع است.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه شخصاً در شش ماهه سپری شده از عمر دولت تاکید زیادی بر توجه به برقراری ارتباط بین دانش و صنعت داشته و بیشترین حضور و سخنرانی های او نیز در فضاهای علمی بوده است، افزود: اعتقاد راسخ دارم که توسعه کشور بدون علم و فناوری محال است و به همین دلیل بر لزوم اتصال حلقه های بخش های مختلف عرصه علم و فناوری به صنعت و منتج شدن علم به تولید محصول اصرار و تاکید دارم.

رئیس‌جمهوری با تصریح به اینکه این سخن بنده نباید توهین تلقی شود که لازم است در گمنامی برای نام‌آوری ایران و ایرانیان تلاش کنیم، اظهار کرد: البته اشکالی هم ندارد که هر کس برای نام‌آوری خود تلاش کند اما باید این نکته را بدانیم که اگر ایران سرافراز شود همه ایرانیان سرافراز خواهند بود.

دکتر روحانی با بیان اینکه برای توسعه به پژوهش، ابتکار و فناوری نیاز داریم، افزود: در این مسیر باید شرکت های دانش‌بنیان و فعالیت‌های اقتصادی دانش‌بنیان تکیه‌گاه باشند و دولت یازدهم همه تلاش خود را برای حمایت از گسترش فعالیت‌های دانش‌بنیان صرف خواهد کرد و امیدوارم یک سال بعد بتوانیم آمار خوشحال کننده‌ای در این زمینه به مردم بدهیم.

رئیس‌جمهوری در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه علم و فناوری دامنه بسیار وسیعی دارد، گفت: اولویت‌بندی در پرداختن به فعالیت‌های علمی، ضرورت و اهمیت فراوانی برای امروز ایران دارد. علم و فناوری، فضیلت است، اما بالاتر از آن، ضرورتی برای پاسخگویی سریع و مناسب به نیازهای جامعه است.

دکتر روحانی ادامه داد: در ایران اوضاع اقلیمی خاصی داریم که وجه غالب آن کمبود آب است و در سال‌های اخیر مشکلات زیست‌محیطی نیز به ویژه در کلانشهرها گسترش یافته، لذا ضروری است تحقیق‌ها و پژوهش‌های علمی را در این عرصه‌ها متمرکز کنیم و برای چنین فعالیت‌هایی اولویت قائل شویم.

رئیس‌جمهوری خطاب به حاضران در این جشنواره گفت: شما پژوهشگران و دانشمندان هستید که باید برای رفع مشکلات جامعه و تامین نیازها، راه حل پیش پای دولت بگذارید.

دکتر روحانی افزود: این دولت به جد معتقد است که اداره‌کنندگان واقعی کشور باید عالمان و فرهیختگان باشند و باید اقتصاد و سیاست کشور در مسیری حرکت کند که عالمان و صاحبنظران بر آن تاکید دارند و دولت صرفاً مرجعی برای فراهم کردن بسترهای لازم در راستای اجرای راه حل‌های صاحب‌نظران عرصه‌های مختلف باشد.

دکتر روحانی تصریح کرد: اگر قرار باشد علم و پژوهش در خدمت سیاستمداران قرار بگیرد نتایج شومی به بار خواهد آورد و برعکس، این سیاستمداران هستند که باید در خدمت پژوهش و فناوری قرار گیرند.

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه متاسفانه در کشور ما نیز تحقیقات و فناوری تحت نفوذ دولت است، گفت: باید بخش خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد به این میدان وارد شوند، چون آنها هستند که می توانند شکوفایی واقعی علمی را در کشور ایجاد کنند؛ علم باید در اختیار انجمن‌های علمی، استادان و محققان باشد نه یک کارمند دولت، چرا که یک کارمند دولت نمی‌تواند هدایت‌کننده مسیرعلم و فرهنگ کشور باشد.

دکتر روحانی ادامه داد: بدون عقلانیت، اتکاء به علم و اندیشه‌ورزی نمی توان کشور را در مسیر تعالی واقعی قرار داد و البته دولت وظیفه دارد وضعیتی مناسب برای فعالیت دانشمندان و اندیشمندان فراهم کند و دولت یازدهم همه توان خود را در این راستا به کار خواهد گرفت.

رئیس‌جمهوری اظهار کرد: جامعه و فضای فرهنگی حاکم بر آن باید محقق‌تر باشد و همه را در جهتی هدایت کند که خود را برای یک حرکت جدید و تحول بزرگ در کشور آماده کنند. چه با کمبود منابع مواجه‌ایم اما باید تلاش کنیم کمبودها را برطرف کنیم. نباید خودمان را با گذشته‌مان مقایسه کنیم، بلکه در تخصیص منابع برای امور پژوهشی باید کشورمان را با جهان پیش رفته قیاس کنیم.

دکتر روحانی تصریح کرد: البته در سال‌های گذشته در زمینه توجه به امور پژوهشی گام‌های خوبی برداشته شده است اما تا نقطه مطلوب فاصله زیادی هست و باید برای رفع کاستی‌ها همه دانشگاه‌ها و مراکزعلمی و فعالان با هم‌افزایی توان خود به گونه‌ای عمل کنند که فعالان اقتصادی و صنعتی احساس کنند بدون استفاده از نتایج تحقیقات و پژوهش‌های آنها از قافله پیشرفت عقب می‌مانند.

رئیس‌جمهوری تاکید کرد: بنده به آینده امید فراوان دارم، چرا که تدبیر و بهره گیری از علم و عقلانیت و مهارت، کشور را به سمت تعالی پیش می برد.

captcha