به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم گفت: حق گوش و جامعه پاک از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع) در اسلام با هر کاری که جو جامعه را مسموم یا آلوده کند شدیداً مبارزه شده است.
وی افزود: قرآن مجید در سوره اسراء آیه 36 و نور آیه 23 ماجرای شایعه منافقان که دست به جعل ناجوانمردانهترین شایعات و زیر سؤال بردن پاکی بعضی از همسران پیغمبر زدند و برای مدتی نسبتاً طولانی افکار مسلمانان را مشوش و ناراحت کردند که مؤمنان ثابت قدم همچون مارگزیده به خود میپیچیدند را بیان میکند تا اینکه وحی الهی به یاری آنان آمد و چنان منافقان شایعهساز را به سزای عمل خود رساند که درس عبرتی برای همگان شد.
وی ادامه داد: هنگامی که دشمن قادر نیست از طریق رویارویی و تبلیغات ماهوارهای به افراد مؤمن و متعهد نفوذ پیدا کند، دست به پخش شایعات میزند و از این طریق افکار عمومی را نگران و به خود مشغول ساخته و از مسائل ضروری و حساس جامعه که به وقوع پیوسته و یا درحال وقوع است منحرف میکند. شایعهسازی یکی از سلاحهای بسیار پیچیده و خطرناک است که برای جریحهدار کردن حیثیت نیکان و پراکنده ساختن مردم از اطراف آنهاست.
مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم بیان کرد: اگر این دستور قرآنی عدم پیروی از غیر، علم صحیح و لزوم تحقیق و تفحص و جستجو در اخبار منتشر شده در کل جوامع بشری به طور دقیق اجرا میشد بسیاری از بیسامانیها که از شایعهسازی، جوسازی و قضاوتهای عجولانه و گمانهای بیاساس و اخبار مشکوک و دروغ سرچشمه میگیرد، برچیده میشد.
وی عنوان کرد: گوش دادن و پیروی از گمان و شایعات و آنچه غیر از علم و یقین است، خطرات بزرگی را برای فرد و جامعه ایجاد میکند که هر کدام به تنهایی ضایعات بزرگی دارد. اعتماد به غیر علم بازار شایعات و شایعهسازان را داغ و پررونق میکند؛ حتی پیغمبر اکرم(ص) از موضع تهمت و سوءظن دیگران در امان نبوده لذا هنگامی که در مسجد معتکف بود و صفیه همسر او به درب مسجد آمد و او را همراهی کرد و با او مرتباً صحبت میکرد یکی از اصحاب این ماجرا را دید حضرت فرمود «این صفیه همسر من است» عرض کرد «یا رسولالله مگر ما چه گفتیم»، فرمود «چون موضع تهمت و سوءظن است میخواستم برای شما سوءظن پیش نیاید».
پیروی از شایعات، انسان را زود باور و سادهاندیش بار میآورد
حجتالاسلام لطفیان یادآور شد: پیروی از شایعات، انسان را زود باور و سادهاندیش بار میآورد. روابط گرم و دوستانه را در خانه و محل کار به هم زده و مردم را نسبت به یکدیگر بدبین میکند. روح را برای پذیرش هرگونه تبلیغات مسموم آماده میسازد و سرچشمه قضاوتهای عجولانه و انتخابها و تصمیمگیریهای فوری در مورد همهکس و همه چیز است که این خود مایه انواع ناکامیها و پشیمانیهاست.
وی بیان کرد: در سوره نور آیه 19 نیامده است که کسانی که اشاعه فحشا و زشتی میکنند بلکه میفرماید «کسانی که اشاعه گناه و بدی را دوست دارند عذاب دردناکی برای آنها در دنیا و آخرت است» و این خود تأکیدی است در این زمینه که گوش دادن به تهمت، شایعه و غیبت حرام است. براساس آیه چهار سوره نور گناه همانند آتش است، هنگامی که در جامعهای روشن شود باید سعی و تلاش کرد که آتش برافروخته شده را خاموش کرد یا حداقل او را به محاصره درآورد که به جاهای دیگر سرایت نکند، اما اگر به آتش دامن زنیم و آن را از نقطهای به نقطه دیگر ببریم حریق و آتشسوزی همه جا را فرا خواهد گرفت و کسی قادر به کنترل آن نخواهد بود.
کارشناس مرکزی تریبت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به حق گوش در رساله حقوق مبنی بر نگهداری آن از حرام، ادامه داد: مهمترین اثری که موسیقی و آهنگهای مهیج نامطبوع تند و زننده در شنونده ایجاد میکند تولید ضعف اعصاب است و عامل افزایش فشار خون و ضعف اعصاب سرچشمه هر مرض جسمی و روانی است. موسیقی عامل اشاعه فحشا، زشتی و تحرک قوای حیوانی و از بین رفتن شرم و حیا و عفت در دختران و پسران میشود.
وی ادامه داد: امام صادق(ع) فرمود «خانهای که در آن موسیقی حرام زده شود از بلاهای بزرگ و مرگهای ناگهانی در امان نیست و دعا در آن خانه مستجاب نمیشود و فرشته در آن خانه وارد نمیشود». موسیقی عامل فقر، احتیاج، بدبختی و عامل نفاق و دو رو بودن است. یکی از خصوصیات و اوصاف متقین در خطبه نهجالبلاغه بیان شده که آنها قوه شنوایی را در مسیر یادگیری علوم مفید و مؤثر و نافع در سرنوشت دنیوی و اخروی استفاده میکنند؛ در حالی منافقان و مشرکان در بستن گوش برای شنیدن پیام وحی گوشهای خود را میگرفتند تا ندای حق را نشنوند.
حجتالاسلام لطفیان یادآور شد: براساس پیامهای آموزنده قرآن مجید در سوره اعراف آیه 179 مردم باید این عضو مفید و دوستداشتنی را دوست داشته باشند و در بهداشت مادی و معنوی آن کوشش کنند. نعمت خداوند را در راه رسیدن به مقاصد پست و پلید به کار مگیر. از پیامبر اسلام(ص) نقل شده که فرمود «هیچ مجلسی با بدگویی پشت سر دیگران آباد نشد مگر اینکه از لحاظ دینی ویران شد» پس گوشهایتان را از شنیدن غیبت پاک نگاه دارید زیرا مسلماً گوینده و شنونده غیبت هر دو در گناه شریکند.
وی در پایان از زحمات حجتالاسلام سیدعبدالله هاشمی، دبیر اقامه نماز استانداری و مدیرکل امور اجتماعی که در جهت ترویج معارف قرآنی در بین نسل جوان توجه خاص دارند، تقدیر و تشکر کرد.