هفتهای که گذشت آبستن اتفاقات مختلفی در جامعه هنری بود به ویژه در حوزه سینما که اتفاقات مهمی در آن روی داد. برای شروع نیز به اختتامیه بخش تجلی اراده ملی سیودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر اشاره میکنیم. در این برنامه که برگزیدگان بخشهای مختلف معرفی شدند، حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی هم در این مراسم گفت: باید این سینمای شریف و بنای باشکوه را حفظ کنیم در درون آن همه سلایق قابل قبول است؛ به همه آنها احترام میگذاریم و دیدگاههایشان را میپذیریم. نمیگویم فیلم تلخ و بد نداریم، ولی فیلمهایی میسازیم که همه اعضای خانواده میروند میببینید. این سینمای انقلاب و دفاع مقدس است؛ این سینما کارنامه انقلاب اسلامی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: امشب هم شب خوبی است که سازمانها و نهادها پایشان به سینما باز میشود. سینما یک امر ملی است که بدون کمک شما کاری از دست ما ساخته نیست. کار ما خیلی سخت است و آرزو نمیکنم شما هیچ کدام جای بنده باشید، امیدوارم با همدلی نهادهای مختلف کار را جلو ببریم.
این مدیر سینمایی در پایان سخنانش گفت: به هر حال انتظارمان از نهادها و دستگاههای مختلف این است که کنار سینما بیایند و هزینه کنند. خیلیها هستند که سینما رفتن را تجربه نکردهاند. من آن قدر سینما سلام برگزار میکنم حتی اگر همه شیشههای سینما بشکند، برای این که مردم سینما رفتن را تجربه کنند.
برگزاری آیین پایانی جشنواره فیلم 100
در این هفته همچنین شاهد برگزاری آئین پایانی نهمین دوره جشنواره فیلم 100 بودیم که با حضور مقامات سینمایی و هنرمندان در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم محمد مهدی طباطبایینژاد دبیر جشنواره 100 در سخنانی تصریح کرد: این جشنواره همزمان در 9 استان برگزار شد و افتتاحیه آن هم در بوشهر با استقبالی خوب از سوی مخاطبان مواجه شد. من در بوشهر حضور داشتم و شاهد حضور مخاطبان و استقبال آنها در سالنهای سینما بودم.
یازدهمین جشنواره «تئاتر ورامین» با رویکرد رقابت میان آثار نمایشی دینی و ارزشی جنوب شرق استان تهران، اتفاق دیگری بود که شنبه 10 اسفندماه در فرهنگسرای رازی شهر ورامین آغاز به کار کرد. آثار شرکتکننده در این جشنواره با وجود آن که موضوع فراخوان آزاد بود اما اغلب رویکرد دینی و ارزشی و داشته و محوریت آنها انقلاب و دفاع مقدس است.
فراخوان پنجمین جشنواره نمایشهای رادیویی شامل 4 بخش و با تأکید بر موضوعات شعار سال، دفاع مقدس و سبک زندگی اتفاق دیگری بود که اعلام شد. پنجمین جشنواره نمایشهای رادیویی که تیرماه سال 93 برگزار میشود در 4 بخش اصلی، موضوعی، تجربههای نو و مقالات فراخوان داد.
نشست هماندیشی رشد و تعالی سیما
دیگر اتفاق این هفته، مربوط به نشست هماندیشی رشد و تعالی در سیما بود که با حضور معاون سازمان صدا و سیما و مدیران بخشهای مختلف برگزار شد. در این جلسه علی دارابی، معاون سیما گفت: تلاش ما در معاونت سیما آن است که مردم را حداقل دو قدم به دین خدا و معارف اهل بیت(ع) نزدیکتر کنیم. همچنین برنامههای معارفی باید رویکردی عقلانی، تحلیلی، تبیینی و فلسفی داشته باشد و آموزش عمومی مردم و ارتقای سطح دانش دینی آنان را مدنظر قرار دهد.
دارابی با تأکید بر این که، پاسخگویی به پرسشها و سئوالات دینی باید عالمانه و مستدل باشد، توضیح داد: باید کاری کنیم که مخاطب و پاسخ شبهه مطرح شده را پیدا کند نه اینکه بر شبهه اضافه شود.
وی با اشاره به لزوم مناسک سازی در مناسبتهای مهم برای برجستهسازی رفتار دینی و عبادی شهروندان تأکید کرد: اشاعه، گسترش و تحکیم سیره نبوی(ص)، علوی(ع)، فاطمی(س) و سیره حسینی(ع)، با تأکید بر اخلاق عملی همراه با آموزههایی که در رفتار اجتماعی شهروندان و حقوق و تکالیف عمومی مهم و تأثیرگذار باشد، کار ساخت برنامههای معارفی سیما قرار گیرد.
نکوداشت اساتید سینما
در هفتهای که گذشت همچنین، آئین نکوداشت مرحوم علی حاتمی و جمشید مشایخی، عزتالله انتظامی، محمدعلی کشاورز، داود رشیدی و علی نصیریان با حضور مسئولان سینمایی و جمعی از هنرمندان در سینما فرهنگ برگزار شد. در ابتدای این جلسه جعفری جلوه در سخنانی گفت: به آئین سپاس از کسوت و مرام و هنرمندی پیر و جوان خوش آمدید، آئین اساتید عرصههای برتر هنر، تئاتر و سینما. پنج مرد راههای دور سالیان تجربههای سترگ، عزتالله انتظامی، جمشید مشایخی، محمدعلی کشاورز، علی نصیریان و داود رشیدی که علیرغم سختیهای حضور اینجا در جمع ما حاضرند.
وی افزود: این محفل، محفل سپاس و افروختن چراغ راه است محفل دلسپرده به سینمای ملی، سینمای اصیل ایرانی، سینمای متعهد، سینمای شرقی، دینی و ایرانی، سینمای امید و امشب یادکردی نیز هست از او، مردی چراغ راه، مرحوم علی حاتمی که میگفت آئین چراغ خاموشی نیست. فروزنده باشید در عرصههای فرهنگ هنر ایران عزیز اسلامی.
نشست خبری جشنواره «ما میتوانیم»
برگزاری نشست خبری هفتمین جشنواره عکس «ما میتوانیم» که با حضور رسول اولیازاده، دبیر جشنواره و بیژن بنیاحمد داور جشنواره در تالار امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد، دیگر اتفاق هفته گذشته بود. در این جلسه اولیازاده با بیان این که این رویداد با استقبال عکاسان همراه بوده، اظهار کرد: اگر میبینیم که این جشنواره هفتمین دوره خود را برگزار میکند به این دلیل بوده که از آن استقبال لازم به عمل آمده است و همین امر سبب شده که تأثیرگذاری آن را به روشنی در بخشهایی از هنر عکاسی مشاهده کنیم، زیرا جوانان علاقهمندی که عمدتا شرکتکنندگان این جشنواره هستند با قضاوتی که از طرف داوران انجام میشود با نقاط ضعف خود آشنا میشوند.
وی اضافه کرد: از نکات برجسته این جشنواره این است که آثار برگزیده دورههای قبل در دفاتر جمهوری اسلامی در 50 کشور دنیا ارسال شده و در آنجا به نمایش درآمده است. درضمن به واسطه این نمایشها بازخوردهای خوبی دریافت کردیم که ما را مصمم میکند به شکلی بهتر این رویداد را برگزار کنیم.
اولیازاده بیان کرد: این جشنواره که در آن موضوعات مختلف به تصویر درمیآید تنها رویدادی هنری نیست، چون در بسیاری از عکسها ارزشهای انقلاب اسلامی و عزم ملت ایران در همراهی با انقلاب نشان داده شده است؛ ویژگی که به زبان هنر، دلبستگی ملت ایران را به انقلابشان نشان میدهد، نکته دیگر اینکه برخی از عکسها تصویرگر ارزشهای اسلامی است.
رونمایی از مجموعه «نامها»
در بخش پایانی این گزارش هم باید به آئین رونمایی از مجموعه مستند «نامها» که شب گذشته 13 اسفندماه در حوزه هنری برگزار شد اشاره کرد. رضا میرکریمی، کارگردان این مجموعه بیان کرد: این پروژه از دو سال پیش ساختش آغاز شد؛ کاری که با حمایت حوزه هنری به خط تولید رسید. در این دو کار به زندگی شهید عباس دوران و شهید مصطفی چمران پرداخته شده است. هدفم نیز از این کار این بود که به شهدایی بپردازم که عکس آنها را در سطح شهر زیاد میبینیم، اما شاید جوانان آنچنان که لازم است متوجه این ارادت نباشند. نکته دیگر اینکه لکنت کلامی که در زمان حال برای بیان ارادات به شهدا وجود دارد مرا بر آن داشت در این زمینه یک کار کلامی خوب ارائه دهم.
وی افزود: اگر امروز رونمایی داریم به خاطر شهدایی است که ارزش احترام بیشتر از اینها را دارند. قهرمانان جنگ تحمیلی علیرغم اختصاص همه تریبونهای سفارشی و رسمی به نظر میآید بسیار مظلومند. شاید هم به خاطر این است که خیلی به جنگ نزدیکیم و شاید بعدها بفهیم که این جوانان اغلب زیر 30 سال چه کارهای بزرگی انجام دادند و چه انسانهای بزرگی بودند که فقط نامشان را بر اتوبانها داریم و عکسشان را بر دیوارها. این شهدا متعلق به همه طبقات جامعهاند و نوعی ذخیره معنوی هستند که خرج کردن از آنها برای مقاصد و اهداف کوتاه مدت به آنها آسیب میزند.
میرکریمی در انتهای این گزارش گفت: اجازه دهیم شعار و آرمان شهدا انتقال داده شود و مخاطب با صمیمیتی که در لحن شخصیت اصلی اثر میبیند خودش قضاوت کند و تأثیر بپذیرد. در ضمن راجع به شهید چمران و دوران نمیشود صحبت کرد؛. این بزرگان همیشه تاریخ در قلههایی ایستادهاند که نزدیک شدن به آنها بدون آداب و احترام سخت است و در کلام نمیتوان محدود و محصور کرد. امیدوارم کاری که روی پرده میبینید بتواند بخشی از احساس شیرین با این شهدا بودن را انتقال دهد.