به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، طی ماههای گذشته پخش برخی از برنامههای تلویزیونی شبکه قرآن و معارف سیما از جمله «خانه محبت»، «آفاق» و... متوقف شده و به جای تولید و پخش قسمتهای جدید این برنامههای تلویزیونی، مخاطبان شبکه قرآن و معارف سیما شاهد تکرار قسمتهای قبلی این برنامههای تلویزیونی هستند، در این گزارش ضمن اشارهای به برنامههای متوقفشده، به دلایل توقف این برنامههای تلویزیونی نیز پرداخته شده است.
برنامه تلویزیونی «آفاق» که پیش از این، شبهای جمعه هر هفته به صورت زنده از شبکه قرآن و معارف سیما پخش میشد ساختاری ترکیبی داشت که با دعوت از چهرههای موفق قرآنی در حوزه تلاوت و نغمات دینی به پخش تلاوتهای جدید از قاریان مشهور جهان، پخش نغمات و تلاوتهای درخواستی مخاطبان و... میپرداخت و همچنین پخش ابتهالخوانیهای تصویری همراه با ترجمه و پخش تلاوتهای زنده میهمانان از دیگر آیتمهای این برنامه بود که در این میان با توقف پخش این برنامه تلویزیونی، مخاطبان شبکه قرآن و معارف سیما از این فضای قرآنی که توسط شبکه قرآن سیما ایجاد شده بود بیبهره ماندهاند.
همچنین، برنامه تلویزیونی «خانه محبت» کاری از گروه اجتماعی شبکه قرآن و معارف سیما از دیگر برنامههای این شبکه تلویزیونی بوده است که پخش آن برای مدتی است متوقف شده؛ این برنامه تلویزیونی که با محوریت خانواده دنبال میشد در هر قسمت با حضور کارشناسان و اساتید قرآنی به بحث و بررسی پیرامون مسائل خانواده، نکات اخلاقی جهت رسیدن به آرامش و سعادت الهی و از همه مهمتر «سبک زندگی دینی» که از مطالبات مقام معظم رهبری نیز بوده است، میپرداخت.
دلیل اصلی توقف برخی برنامههای قرآنی فقط مسائل مالی است
حسن گروسی، مدیر شبکه قرآن و معارف سیما درباره دلیل اصلی قطع این برنامههای تلویزیونی میگوید: دلیل اصلی برنامههایی که متوقف شده فقط به خاطر مسائل و مشکلات مالی است و برنامههایی از جمله «آفاق» و «خانه محبت» اتفاقا برنامههای موفقی بودهاند که اتاق فکر قوی داشتهاند اما با کمال تأسف به خاطر مشکلات بودجهای پخش نمیشوند.
آمار دقیقی از بودجهای که در حوزه قرآن آمده، نداریم
مدیر شبکه قرآن با بیان اینکه بودجهای که در حوزه قرآن آمده به صورت صحیح و شفاف از سوی مسئولان اطلاعرسانی نشده است، ادامه میدهد: به دلیل عدم اطلاعرسانی شفاف و صحیح، آمار دقیقی از میزان بودجه قرآنی که گفته میشود در حوزه قرآن آمده، نداریم و البته لازم است که مسئولان مربوطه اطلاعرسانی شفافی از بودجه قرآنی داشته باشند و توضیح دهند که چه اتفاقی برای بودجه قرآنی افتاده است.
آیا حق رسانه ملی بودجه 5 یا 10 درصدی است؟
وی در ادامه میگوید: امام خمینی(ره) فرمودهاند: «صداوسیما دانشگاه است»، آیا حق رسانه ملی که به فرموده امام راحل، دانشگاه و عمدهترین مرکز هدایت فکری است، این بودجههای پنج درصدی یا 10 درصدی است؟ چه رسانهای تأثیرگذارتر از تلویزیون است؟ و مسئولان چقدر به رسانه ملی کمک کردهاند؟ پاسخ این پرسشها باید به صورت شفاف توضیح داده شود و البته با این حال ما هیچ گلهای نداریم، توقع ما کمک بود که هیچ کمکی ندیدیم که البته به نظر میرسد تنها شبکه قرآن و معارف سیما در این حوزه مورد غفلت قرار نگرفته بلکه سایر رسانههای قرآنی نیز مورد غفلت هستند.
احمد لیایی، مدیر گروههای نغمات دینی و تلاوت شبکه قرآن و معارف سیما درباره توقف پخش برنامه تلویزیونی «آفاق» میگوید: علت اصلی توقف پخش این برنامه نبود بودجه است؛ نه تنها این برنامه بلکه تولید و پخش برنامههای دیگری نیز در شبکه قرآن سیما به دلیل نبود بودجه متوقف شده است.
پخش برنامه «آفاق» که جُنگ تلاوت و نغمات دینی است متوقف شد
وی با بیان اینکه برنامه تلویزیونی «آفاق» برنامه زنده گروه نغمات دینی شبکه قرآن و معارف سیما است، ادامه میدهد: این برنامه در زمان پخش مورد توجه جامعه قرآنی قرار گرفت و به دلیل بحث بودجه نیمدرصدی فعالیتهای قرآنی که به شبکه قرآن و معارف سیما اختصاص پیدا نکرد، عملا برنامه «آفاق» که جُنگ تلاوت و نغمات دینی شبکه قرآن سیما بود، متوقف شد.
مسئولان بودجه نیمدرصدی قرآن را به شبکه قرآن اختصاص ندادند
لیایی با عنوان این مطلب که پخش برنامه «آفاق» از اول ماه محرم متوقف شده است، میگوید: مسئولانی که باید بودجه نیمدرصدی قرآن را به شبکه قرآن و معارف سیما اختصاص میدادند، اختصاص ندادند که البته مسئول تخصیص بودجه نیمدرصدی به دستگاههای مختلف، شورای توسعه فرهنگ قرآنی است و در آخرین پیگیریهایی که انجام دادهایم، اعلام کردهاند این بودجه را میدهیم.
برنامهسازی شاید بیشتر از هر کار دیگری هزینهبر باشد
مدیر گروههای نغمات دینی و تلاوت شبکه قرآن سیما با بیان اینکه به طور کلی برنامهسازی در صداوسیما شاید بیشتر از هر کار دیگری هزینهبر باشد، ادامه میدهد: برخیها تصور میکنند که بحث برنامهسازی و تولید برنامههای تلویزیونی فقط با هزینه آگهیهای تبلیغاتی دنبال میشود که البته اینطور نبوده و آگهی، بخش کوچکی از مشکلات بودجهای را حل میکند و با اوضاعی که در بحث بودجه ایجاد شده حوزه برنامهسازی به خصوص در بخش قرآنی و دینی رو به تعطیلی میرود.
مدیران و برنامهسازان با چنگ و دندان برنامههای خود را نگه میدارند
وی عنوان میکند: متأسفانه بحث کمبود بودجه مشکلی است که کل مجموعه صداوسیما با آن روبهرو است و مدیران و برنامهسازان به صورت قطرهچکانی و با چنگ و دندان برنامههای خود را نگه میدارند و با تلاشهای مجاهدانه خود به هر شکلی که شده برنامههای تلویزیونی را تولید و پخش میکنند و در این میان مسئولانی که باید بودجهها را تخصیص دهند، این کار را نمیکند و تنها چیزی که به ما میدهند قول است.
لیایی ادامه میدهد: در این میان برخیها تصور میکنند که اگر محافل قرآنی در کشور برگزار نشود درِ برنامههای قرآنی در شبکه قرآن و معارف سیما و سایر شبکههای تلویزیونی تعطیل است در حالی که ما به قدری برنامه داریم که به صورت شبانهروز در جدول پخش برنامه، زمان کم میآوریم و آرشیو شبکه قرآن سیما به قدری قوی است که در پخش برنامههای قرآنی کم نمیآورد و اگر در حال حاضر نیز بحث برنامهسازی را در شرایط نبود بودجه دنبال میکنیم به این دلیل است که از داشتههای خودمان استفاده میکنیم و البته گاهی اوقات نیز برنامههای تکراری یا برنامههای بازسازی شده را پخش میکنیم.
محمدحسین رنجبران، مدیر گروه اجتماعی و مستند شبکه قرآن و معارف سیما، نیز دلیل توقف تولید و پخش این برنامه تلویزیونی را کمبود بودجه میداند و میگوید: بنا بود مبلغی از بودجه نیمدرصدی فعالیتهای قرآنی از سوی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به شبکه قرآن سیما داده شود که این بحث تصویب شد و تمام مراحل خود را طی کرد اما در نهایت این مبلغ هنوز پرداخت نشده است.
خیلی از کارهای شبکه قرآن به دلیل کمبود بودجه متوقف شده است
وی ادامه میدهد: تنها برنامه «خانه محبت» نیست که پخش آن متوقف شده بلکه خیلی از کارهای دیگر شبکه قرآن سیما نیز به دلیل مشکلات بودجهای متوقف شده و این در حالی است که مخاطبان این برنامهها از استانهای مختلف با شبکه تماس میگیرند و خواستار پخش مجدد این برنامهها میشوند.
رنجبران با بیان اینکه برنامه صبحگاهی «صبح و امید» نیز به دلیل مشکلات بودجهای به حداقل تولید رسیده است عنوان میکند: این برنامه تلویزیونی که براساس پیامکهای دریافتی از مخاطبان، پربینندهترین برنامه شبکه قرآن سیما است، پیش از این به مدت دو ساعت در روز پخش میشد اما در حال حاضر به یک ساعت و نیم کاهش پیدا کرده است.
برای تداوم داشتن پخش برنامههای قرآنی از حقوق دستاندرکاران و مجریان میزنیم
وی میگوید: بسیاری از مخاطبان برنامه تلویزیونی «صبح و امید» این برنامه را هر روز دنبال میکنند و تمایل دارند که هر روز صحبتهای کارشناسان این برنامه تلویزیونی را بشنوند و این در حالی است که به دلیل مشکلات بودجهای، زمان پخش این برنامه کاهش پیدا کرده و مجبور هستیم برای تداوم داشتن پخش این برنامه از حق و حقوق دستاندرکاران و مجریان بزنیم که این کار هم، کار درستی نیست؛ کمااینکه تا حدودی نیز این اتفاق رخ داده است..
وی ادامه میدهد: متأسفانه برخی از نهادهای مشارکتکننده، مشارکتهای مادی خود را به دیگر شبکههای تلویزیونی میبرند و هر چه درباره اهمیت قرآن و برنامهسازی قرآنی صحبت کنیم هر چند که اهمیت آن را میپذیرند اما در نهایت سرمایهگذاری خود را در شبکههای دیگر انجام میدهند؛ اگر همین بودجه نیمدرصدی قرآن را که در نظر گرفته شده بود را به ما میدادند هم گره خیلی از مشکلات ما باز میشد.
وی درباره برنامه «خانه محبت» میگوید: هرچند که برای تولید و پخش این برنامه تلویزیونی با مشکلاتی روبهرو هستیم اما تلاش میکنیم با سختیهای بسیار، پخش این برنامهها را برای سال آتی دوباره از سر بگیریم؛ شبکه قرآن سیما جای کار بسیاری دارد که البته مظلوم واقع شده است و شورای توسعه فرهنگ قرآنی که تریبون جامعه قرآنی است باید بتواند بودجهها را در این شبکه متمرکز کند که به طور قطع در این صورت نتایج فرهنگی آن را نیز خواهد دید.
نباید برنامههای شبکه قرآن سیما به راحتی تعطیل شود
این در حالی است، که رحیم خاکی، استاد قرآنی و قاری بینالمللی قرآن کریم درباره اهمیت برنامهسازی قرآنی میگوید: اطلاع دقیقی از دلیل توقف برخی از برنامههای شبکه قرآن و معارف سیما ندارم اما آنچه مسلم است این است که نباید برنامههای قرآنی این شبکه تلویزیونی به راحتی تعطیل شود؛ که البته همین قطع برنامههای تلویزیونی قرآنی به دلایل مختلف موجب میشود تا سوءتفاهمات و اشکالات مختلفی ایجاد شود و در نهایت کاهش بیننده را نیز به همراه خواهد داشت که این اتفاق به نظرم برای یک رسانه اصلا مناسب نیست.
مجلس و دولت از برنامههای شبکه قرآن سیما حمایت کنند
این قاری بینالمللی قرآن افزود: شبکه قرآن و معارف سیما برای توسعه برنامهسازی قرآنی خود نیازمند حمایتهای مجلس، دولت و سایر دستگاههای فرهنگی و قرآنی است که البته تمامی دستگاهها و نهادهای مربوطه باید به این شبکه بینالمللی کمک کنند تا زیرساختهای لازم در سطح بینالمللی برای فعالیت این شبکه به خوبی فراهم شود.
وی با یادآوری اینکه شبکه قرآن و معارف سیما بینالمللیترین مجموعه رسانهای جمهوری اسلامی ایران است، عنوان میکند: برنامههای شبکه قرآن سیما بُرد بینالمللی دارند و این در حالی است که سایر برنامههای ورزشی، اقتصادی و فرهنگی ما هیچگونه بُرد بینالمللی ندارند که به همین دلیل باید به کیفیتبخشی فعالیتهای این شبکه اهمیت بیشتری بدهیم.
خاکی اضافه میکند: البته از شبکه قرآن و معارف سیما نیز انتظار داریم که با برنامههای تلویزیونی مختلف برای جامعه قرآنی و مخاطبان عام خود، ظرفیت فضای نقد را در جامعه بیشتر کند؛ بضاعت ما در حوزه رسانه و در موضوع قرآن بسیار کم است که البته همین بضاعت کم را نباید دچار اشکالات عمده کنیم.
شما به عنوان یک رسانه قرآنی میزان بودجه قرآنی و نحوه توزیع که در حال حاضر در حساب شورای توسعه فرهنگ قرآنی است را پیگیری کنید؛ تا کی این مسائل باید پنهانکاری شود و جامعه قرآنی از آن اطلاعی نداشته باشد