رحیم خاکی، قاری بینالمللی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه عمر جامعه قرآنی کوتاهتر از عمر سایر جوامع فرهنگی است، اظهار کرد: اگر جامعه سینمایی را در نظر بگیریم سابقهای نزدیک به 100 سال دارد، اما جامعه قرآنی به شکل کنونی شاید 20 سال بیشتر نداشته باشد و مراکز، مجامع و دستگاههای قرآنی دهههای زیادی نیست که شکل گرفتهاند و به همین دلیل جامعه قرآنی یک جامعه جوان است.
این قاری بینالمللی قرآن افزود: این تجربه کم در جامعه قرآنی و عدم آموزش صحیح شکلگیری مدیرت قرآنی در کشور میتواند در تلاقی با نقدها و بررسی اوضاع و حوال یک جامعه تخصصی قرآنی ما را دچار مشکل کند و گاهی اوقات یک سری اشکالات و رفتارهای ناپخته دیده شود.
لزوم انتقاد و انتقادپذیری در جامعه قرآنی برای رشد تحولگرایانه
وی با تأکید بر لزوم انتقاد و انتقادپذیری در جامعه قرانی عنوان کرد: نقد در هر جامعه تخصصی میتواند در جهت ارتقای سطح کیفی و حتی کمک به رشد تحولگرایانه یک مجموعه کاری قلمداد شود، البته این اتفاق باید در جامعه قرآنی نیز رخ دهد.
خاکی اضافه کرد: متأسفانه نقدپذیری و قبول نقدها در جامعه قرآنی قدری با بیحوصلگی همراه شده است که این وضعیت باید اصلاح شود و لازم است که در سیستم تحصیلی وضعیت فعالیتهای قرآنی کشور، سطح تحمل را بالا برده و نگاه خود را به سمتی ببریم که انتقادات سازنده و مشفقانه را گوش کنیم و در نهایت از نظرات موافق و مخالف استفاده کنیم.
رسانهها در انتقادات خود باید عدالت و امانتداری را رعایت کنند
وی با اشاره به نقش رسانهها در ایجاد ظرفیت نقد و نقدپذیری در جامعه و همچنین جامعه قرآنی گفت: رسانه به این دلیل که ویترین هر گفتوگو، تحلیل و بررسی وضعیت است، باید عدالت و سلامت در گفتار، صداقت و امانتداری در نظرات متقابل را رعایت کند.
این استاد قرآنی اظهار کرد: رسانهها نباید خودشان در رویدادها و فعالیتهای قرآنی بینظر باشند و باید بتوانند نظرات خود را به نام خود منتشر کنند؛ رسانهها حق ندارند نظر خود را به نام دیگری منتشر کنند.
وی یادآور شد: در این میان آنچه از رسانههای دیداری و شنیداری قرآنی و خبرگزاری ایکنا که نخستین و تنها خبرگزاری قرآنی جهان است، انتظار میرود، این است که یک مجموعه تخصصی برای تحلیل وضعیت انعکاس رویدادها راهاندازی کنند و از این طریق به نقد منصفانه فعالیتهای قرآنی دور از حاشیهسازی بپردازند.
رسانههای قرآنی با ملاحظه شرایط جامعه قرآنی به نقد بپردازند
این قاری بینالمللی قرآن با تأکید بر نقد منصفانه و دور از حاشیهسازی از سوی رسانهها عنوان کرد: البته رسانههای قرآنی در نقد و تحلیل فعالیتهای قرآنی باید با ملاحظه شرایط جامعه قرآنی، موضوعات و عناوینی را در بررسیهای خود در نظر داشته باشند.
وی ادامه داد: در حوزه هنر، ورزش، اقتضاد و خیلی از موضوعات دیگر شاید بتوانیم بدون توجه به حدود، مرزها و خط قرمزها مطالب را منتشر کنیم؛ اما در حوزه دینی و قرآنی و... باید مصداق روشنی برای انتقاد تعریف شود و رسانه باید بتواند هوشمندانه این موضوع را مدیریت کند تا وجدان عمومی جامعه به خطر نیافتد.
خاکی در بخش پایانی سخنان خود عنوان کرد: مسائل قرآنی و دینی حرمتی دارند که باید با دقت و هوشمندانه در آن حوزهها وارد شد و احتیاط در این بخشها باید بیشتر از موضوعات دیگر باشد، البته رسانهها باید نسبت به این موضوع دقت بیشتری داشته باشند و البته خبرنگار قرآنی نیز علاوه بر تخصص در حوزه خبری باید نسبت به ظرائف قرآنی و همین حساسیتها نیز دقت بیشتری داشته باشد.