به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آئین نکوداشت آیت الله سیدمحمدحسن مرعشی شوشتری شامگاه گذشته، 18 اسفندماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
حجتالاسلام مروتضی چیتسازیان، دبیر آئین نکوداشت آیتالله سیدمحمد حسن مرعشی در ابتدای این مراسم طی سخنانی عنوان کرد: با رحلت این بزرگوار ثلمهای به وجود آمد که ما نتوانستیم در دانشگاه و مدرسه عالی شهید مطهری جای ایشان را پرکنیم، استاد با اینکه از مقام بالای قضایی برخوردار بودند، اما هرگاه وارد مدرسه عالی شهید مطهری میشدند، احساس شادمانی میکردند.
رابطه استاد با دانشجویان همچون رابطه پدر و فرزند بود
وی ادامه داد: رابطه استاد با دانشجویان همچون رابطه پدر و فرزند بود، فردی دلسوز و آزاداندیش که خود را در قید تعصب نمیدید و در حوزههای مختلف به گونهای نواندیش و متفکر بود که علاقهمند بود شاگردانش نیز همانگونه باشند.
آیتالله مرعشی در طهارت روح و قدرت استدلال بینظیر بود
حجتالاسلام چیتسازیان با تاکید بر اینکه آیتالله مرعشی در طهارت روح و قدرت استدلال بی نظیر بود، اضافه کرد: ایشان اهتمام وافری به جایگاه زنان در جامعه داشتند و در دانشگاه مطهری، امام صادق(ع)، آزاد و حوزه علمیه مروی تلاش میکردند بانوان نیز در عرصههای اجتماعی شرکت کنند و مدارج علمی را تا آخرین مراحل طی کنند.
دبیر آئین نکوداشت آیت الله سیدمحمد حسن مرعشی افزود: ایشان هیچگاه خود را در قید وقت نمیدید، قبل از اذان صبح وارد مدرسه عالی شهید مطهری میشد و بعد از نماز مباحث را شروع میکرد.
احترام به دانشمندان تعظیمی در برابر پروردگار است
براساس گزارش ایکنا، حجتالاسلام رضوان طلب، مدیر کارگروه فقه و حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی نیز در این مراسم طی سخنانی با تاکید بر اینکه طبق فرمایش نبی مکرم اسلام(ص) احترام به دانشمندان تعظیمی در برابر پروردگار است، عنوان کرد: در پی برگزاری چنین جلساتی در تلاشیم تا روح ما نیز پیوند پیدا کند با روح نورانی بزرگی که به نام او گردهم آمدهایم.
مدیر کارگروه فقه و حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی ادامه داد: با حضور خود در چنین جلساتی به ایشان پیام میدهیم که ما انسانهای فراموش کاری نبودهایم و و در غربت قبر ایشان را تنها نمیگذاریم.
مظلومیت آیتالله مرعشی شوشتری پس از رحلت
میرمحمد صادقی، استاد دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه با اشاره به مظلومیت آیتالله مرعشی شوشتری پس از رحلتشان، اظهار کرد: در تمامی نکوداشتها سخنی از ایشان نبود که بحمدالله با برگزاری چنین آئینی این موضوع هم رفع شد.
نوآوری آیت الله مرعشی شوشتری در مباحث حقوق کیفری
وی با اشاره به نوآوری آیتالله مرعشی شوشتری در مباحث حقوق کیفری، عنوان کرد: در زمینه حقوق مدنی به دلیل به روز بودن مسائل مشکل خاصی وجود نداشت، ولی در بحثهای حقوق کیفری از همان ابتدا مطالب سکولار شده و دست نخورده باقی مانده بود و مسلما فردی هم که میخواست در این حوزه ورود پیدا کند کارش دشوار بود.
معاون سابق قوه قضاییه اضافه کرد: ایشان فردی بسیار متواضع و پیگیر امور خیر بود، زمانی که معاون قوه قضاییه بود یا یک معلم ساده بود، تغییری در حالت ایشان ایجاد نشد و همین منش و روحیه استاد بسیار درس آموز بود.
نظرات آیت الله مرعشی مشکل گشای بسیاری از مسائل حقوقی دادگاههای کشور بوده است
براساس گزارش ایکنا، خسروشاهی، معاون دادستان تهران نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه نظرات آیت الله مرعشی مشکل گشای بسیاری از مسائل حقوقی در بسیاری از دادگاههای کشور بوده است، گفت:در سال 75 بود که به نزد استاد رفته و با ایشان موضوع شرکتم در آزمون قضا را مطرح کردم، زمانی که از ایشان نیز معرفی نامهای برای فعالیت در این بخش خواستم استاد به هیچ عنوان منعی نکردند.
خسروشاهی ادامه داد: استاد همواره زندگی و رفتار ساده داشتند، با اینکه هیچگاه کلاس اخلاق نداشتند ولی خودمنش و رفتار استاد برای ما کلاس اخلاق بود حتی اگر سوالات ما جاهلانه و غلط بود عالمانه به آنها پاسخ میدادند و به واقع استاد برای الگوی متانت بودند.
تجلیل از همسر آیت الله مرعشی شوشتری
همچنین در بخش دیگری از این مراسم از همسر آیتالله مرعشی شوشتری نیز تجلیل و قدردانی به عمل آمد.
براساس گزارش ایکنا، حاجی علی، دبیر آئین نکوداشت آیت الله سیدمحمدحسن مرعشی شوشتری با اشاره به اهم اقدامات در پی برگزاری این نشست، عنوان کرد: کمیته علمی کنگره پس از تعیین اعضا و محورهای فراخوان، اقدام به تهیه و تنظیم بروشور معرفی کارگروه فقه و حقوق اسلامی و بروشور زندگینامه استاد کرده که جهت تجدید چاپ کتب استاد اقدامات لازم را صورت داده است.
وی نوآوریهای فقهی و اصولی، کلام، فلسفه، حقوق زن، حقوق خانواده، حقوق جزای اختصاصی، حقوق پزشکی، حقوق عمومی به ویژه حاکمیت سیاسی، مباحث حقوق خصوصی را به عنوان محورهای فراخوان مقالات معرفی کرد و گفت: تاکنون نیز چهل مقاله به دبیرخانه این همایش رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه ارسال کنندگان آثار تا اردیبهشتماه فرصت دارند تا اصل مقالات خود را به دبیرخانه همایش یاد شده ارسال کنند، ادامه داد: «بلوغ دختران (با رویکردی بردیدگاه آیتالله سیدحسن مرعشی شوشتری (ره)»، «آسیبشناسی ازدواج موقت در گستره خانواده با تاکید برآسیب وارده بر دختر بالغه باکره رشیده»، «بررسی تطبیقی حق آزادی بیان از منظر آیتالله مرعشی شوشتری و اسناد بینالمللی»، «نقش شاکی خصوصی در نفوذ اقرار مقر با توجه به دیدگاه آیتالله مرعشی شوشتری» و «امکانسنجی مطالبه خسارت مازاد بر دیه با توجه به دیدگاه آیتالله مرعشی شوشتری» برخی از این مقالات هستند.
وی ادامه داد: از دیگر مقالات ارسالی به دبیرخانه همایش میتوان به «امکانسنجی قصاص تمامی شرکا در قتل عمد با توجه به دیدگاه آیتالله مرعشی شوشتری»، «تقدم مصالح عمومی بر مصالح شخصی»، «بررسی احکام وضعی مترتب بر ارتقای ژنتیکی از طریق پیوند ژنی»، «مصلحت و حاکمیت سیاسی»، «مصالح مرسله از دیدگاه آیتالله سیدمحمدحسن مرعشی شوشتری»، «رهن پول و اوراق بهادار»، «تأملی بر مرجع شبهقضایی هیئت نظارت ثبتی با تأکید بر بررسی مهمترین وظایف آن»، «تأملی بر برخی مسائل «توبه» در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392»، «بررسی تطبیقی نفقه در فقه امامیه و حقوق موضوعه با رویکردی بر کنوانسیون رفع تبعیض از زنان»، «ماهیت دیه با رویکردی بر دیدگاه حضرت آیتالله سیدمحمدحسن مرعشی»، اشاره کرد.