کد خبر: 1385584
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۱۳
دغاغله:

جایگاه تفسیر قرآن در کشور به‌ میزان افزایش دانش زبان عربی ارتقاء می‌یابد

گروه فعالیت‌های قرآنی: پیشکسوت قرآنی تأکید کرد: از عوامل نهادینه‌ نشدن تفسیر قرآن در کشور، بحث زبان است و باید تلاش کنیم تا افراد علاقه‌مند به این عرصه و عموم مردم را با زبان عربی آشنا کنیم.

مهدی دغاغله، قاری بین‌المللی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه تفسیر راهگشای فهم و تدبر قرآن کریم است، گفت: هر فرد مسلمان با شناخت تفسیر قرآن کریم بهتر می‌تواند آیات و اوامر و نواهی خداوند را در زندگی به‌کار بگیرد.

تفسیر قرآن روشن کننده کلام وحی برای مردم است
وی افزود: در واقع با تفسیر قرآن کریم، کلام الهی برای انسان شفاف می‌شود و زمانی که کلام خداوند به وسیله تفسیر شفاف‌تر و قابل فهم برای انسان باشد، اثر مستقیمی بر عملکرد او خواهد داشت، بخش زیادی از شفافیت کلام وحی و ایجاد ارتباط با کلمات قرآن کریم از طریق تفسیر به وجود خواهد آمد، بنابر این آموزش تفسیر و تلاش برای همگانی کردن آن در جامعه تأثیرات بسیار زیادی بر زندگی انسان و جامعه خواهد گذاشت.
این قاری بین‌المللی در پاسخ به این سؤال که چرا در جامعه در حد و اندازه‌های قرائت و حفظ قرآن کریم به تفسیر پرداخته نشده است، تصریح کرد: بنده چندان موافق این حرف نیستم، ما می‌توانیم بگوییم که تفسیر قرآن آن گونه که باید و شاید در جامعه نهادینه نشده است؛ اما دلیل آن اهمیت ندادن به آن نیست و عوامل گوناگونی در این نهادینه نشدن تأثیر داشته است.

نهادینه نشدن تفسیر قرآن در جامعه به معنای اهمیت ندادن به آن نیست
وی در ادامه با تأکید مجدد بر اینکه دلیل اصلی نهادینه نشدن بحث تفسیر در کشور اهمیت ندادن به آن نیست، گفت: اینکه تفسیر در جامعه ما نهادینه نشده است، چند عامل می تواند داشته باشد که مهم‌ترین آن عدم آشنایی عموم مردم با زبان عربی است، اگر ما می‌توانستیم به زبان عربی تکلم کنیم و یا آشنایی اندکی با آن پیدا می‌کردیم، بحث تفسیر نیز هم پای قرائت و حفظ رشد پیدا می‌کرد.
دغاغله اظهار کرد: چیزی که به وجود آورنده اختلاف بین سطح تفسیر با سایر علوم قرآنی شده است، بحث زبان است؛ برای حل این قضیه یک راهکار وجود دارد و آن هم این است که تلاش کنیم تا افراد علاقه‌مند به این عرصه و عموم مردم را با زبان عربی آشنا کنیم، معمولاً مفسران قرآن کریم بحث‌های صرفی، نحوی و بلاغی را مطرح می‌کنند که به نظر می‌رسد برای آموزش تفسیر به عموم مردم نیازی به این قبیل مسائل نیست.

ساده‌سازی تفاسیر راهکار همگانی کردن آن
این قاری بین‌المللی گفت: اگر می‌خواهیم عموم مردم به بحث تفسیر قرآن کریم ورود پیدا کنند، باید چکیده‌ای از بحث‌های تفسیری را به زبان فارسی ساده تهیه کرد و آن را در اختیار علاقه‌مندان قرار داد، مطمئناً اگر این کار صورت بگیرد با استقبال بسیار خوبی از سوی مردم مواجه خواهد شد؛ زیرا مردم تشنه تفاسیر قرآن کریم هستند.
این داور بین‌المللی مسابقات قرآن در ادامه در مورد نحوه آموزش تفسیر قرآن کریم برای قاریان قرآن نیز تصریح کرد: برای قاریان قرآن کریم چند واحد درسی مربوط به آموزش زبان عربی ارائه دهیم تا آشنایی مقدماتی آنها با قرآن کریم تکمیل شود، زیرا بحث آشنایی با قرآن کریم یکی از مهم‌ترین اصول برای ارائه تفسیر قرآن است.

تأثیر نخبگان قرآنی بر همگانی کردن تفسیر در جامعه
دغاغله به بحث در مورد اثرات نخبگان قرآنی برای ترویج تفسیر قرآن کریم در جامعه گفت: برای اینکه نخبگان قرآنی بتوانند در همگانی کردن بحث تفسیر قرآن کریم در جامعه اثرگذار باشند، باید در ابتدا در بحث تفسیر به توانمندی‌های لازم رسیده باشند، زیرا کسی که از چیزی بهره‌ای نبرده باشد و یا بهره اندکی برده باشد، نمی‌تواند از آن چیز به دیگران ببخشد؛ بنابر این در گام اول نخبگان قرآنی و اساتید باید از این لحاظ غنی باشند.
وی با اشاره به اینکه نخبه‌های قرآنی معمولاً در طول هفته دارای جلسات قرآنی پرباری هستند، افزود: یکی از ایرادهای برخی از اساتید قرآنی این است که در جلسات قرآن صرفاً به بحث قرائت یا حفظ قرآن کریم و شیوه‌های کسب امتیاز و رتبه در مسابقات قرآن می‌پردازند، اگر می‌خواهیم تفسیر به جایگاه واقعی خود برسد، باید در جلسات قرآنی که بسیار پرشور هم برگزار می‌شود؛ نکات مهم و تفسیری آیات تلاوت شده برای قرآن‌آموزان بیان شود.
این پیشکسوت قرآنی تصریح کرد: قرآن‌آموزی که در جلسات قرآن حضور پیدا می‌کند، اگر در همان لحظه نکات دستوری را آموزش ببیند به عظمت قرآن و دستورات آن بسیار بیشتر از زمان‌های دیگر پی خواهد برد و همین امر هم باعث خواهد شد تا با شور و شوق خاصی آیات تفسیر شده را تلاوت کند.

captcha