محمود لطفینیا، قاری و داور بینالمللی کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اهمیت جایگاه تفسیر و تأثیرات آن بر زندگی، گفت: تلاش همه ارکان فرهنگی جامعه باید این باشد که انس با قرآن عمومیت پیدا کند و همین موضوع نیز بارها توسط مقام معظم رهبری بیان شده است.
انس به قرآن؛ دروازه ورود به تفسیر
وی افزود: هرچه انس، علاقه و مطالعه قرآن کریم در بین مردم رشد پیدا کند، بعدها به تدریج بحث تفسیر نیز جایگاه واقعی خود را پیدا خواهد کرد، در واقع تفسیر در امتداد انس و مطالعه قرآن کریم قرار دارد. در حال حاضر مراکز فرهنگی و قرآنی متعددی چه دولتی و چه مردمنهاد در حال اشاعه تفسیر قرآن کریم هستند.
این داور مسابقات بینالمللی قرآن با بیان اینکه در حال حاضر مطالعات و مطالبات تفسیری در جامعه در حال رشد است، تصریح کرد: این مطالعات از طریق برگزاری مسابقات تفسیر قرآن و ارائه مباحث تفسیری توسط رسانههای تخصصی قرآنی آغاز شده است که امیدواریم ادامه داشته باشد.
تفسیر قرآن به دغدغه مردم تبدیل شده است
لطفینیا اظهار کرد: پرداختن رسانهها به تفسیر و نیز تبدیل شدن تفسیر به دغدغه مردم علاقهمند به قرآن، نشاندهنده اهمیت بحث تفسیر و اثرات آن هم برای اصحاب فرهنگ و هم جامعه است. در حال حاضر اگر به بودجههای فرهنگی برخی نهادها دقت داشته باشید میبینید که گرایش به مطالعات تفسیری نیز در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه با تأکید مجدد بر اینکه انس با قرآن دروازه ورود به بحث تفسیر است، گفت: آنچه نتیجه و حاصل انس با قرآن است تشنگی نسبت به معارف ناب الهی است که این تشنگی باعث خواهد شد بیش از آنکه مردم در حال حاضر وقت میگذارند، به سراغ مطالعه تفاسیر قرآن کریم بروند.
این مبتهل برجسته کشورمان با اشاره به آیه مبارکه «وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ یَابِسٍ إِلاَّ فِی کِتَابٍ مُّبِینٍ» به بحث جامعیت قرآن کریم اشاره کرد و افزود: احساس من این است که هماکنون تفسیر از جایگاه خوبی در جامعه برخوردار است اما نباید به این جایگاه راضی شویم بلکه باید برنامهریزیها به نحوی باشد که جایگاه تفسیر روزبهروز در بین مردم و جامعه بیشتر از گذشته شود و تفسیر قرآن کریم در نهایت به جزئی اساسی از سبد معنوی جامعه تبدیل شود.
فعالیتهای تفسیری قابلیت انعکاسی کمی دارند
این داور مسابقات بینالمللی قرآن با رد ادعای برخی که بر این باورند اهمیت واقعی تفسیر قرآن کریم برای جامعه بیان و مشخص نشده است، گفت: در حال حاضر اهمیت خوبی به تفسیر قرآن کریم در جامعه داده میشود، اگر ما میبینیم که در جامعه همپای قرائت و حفظ قرآن کریم از تفسیر نام برده نمیشود به این دلیل است که تلاوت قرآن و هنرهایی از این دست که بیشتر میدانی هستند انعکاس بیشتری در جامعه دارند اما فعالیتهای تفسیری به دلیل اینکه میدانی نیستند به نظر میرسد که کمتر مورد توجه هستند در صورتی که اینگونه نیست.
لطفینیا با انتقاد از صورت نگرفتن یک ارزیابی واقعی از وضعیت تفسیر در کشور، اظهار کرد: ما هنوز که هنوز است ارزیابی آماری درستی از اینکه چه میزانی از مردم به بحثهای تفسیری قرآن کریم گرایش دارند صورت ندادهایم که هرچه سریعتر باید این کار صورت بگیرد و براساس آن برنامهریزیهای لازم نیز طراحی و اجرا شود، با همه این حرفها فعالیتهای تفسیری درست است که به مقدار کافی در جامعه مورد توجه نیست اما واقعاً بیانصافی است اگر بگوییم که اهمیتی به تفسیر قرآن کریم داده نمیشود.
وی در پایان افزود: همیشه در هر زمینهای، چون هنرها در خط مقدم هستند بیشتر دیده میشوند بنابراین در هر برنامهای شاهد بیشترین اقبال مردمی و رسانهای هستند، اگر در رسانهها و یا جامعه کمتر صحبتی از تفسیر قرآن کریم به نسبت سایر علوم قرآنی صورت میگیرد به این معنی نیست که فعالیتهای تفسیری تعطیل است.