کد خبر: 1386992
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۸
مهدی نادی:

عملکرد مستقل مؤسسات قرآنی منوط به تبلیغات برنامه‌های آموزشی است

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: اگر مؤسسه‌ای بخواهد مستقل عمل کند، مستلزم این است که اولاً در محیطی که گستره کار این مرکز گسترش دارد، تبلیغات خوبی داشته باشد و سپس در رابطه با برنامه‌های آموزشی این مرکز نظرسنجی صورت پذیرد تا مشخص شود، نیاز منطقه چیست.

مهدی نادی، مسئول دارالقرآن‌الکریم اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با بحث استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: این که مؤسسات قرآنی بتوانند به فعالیت‌های خود متکی باشند، از ضروریات است، در طول یک دهه گذشته که اوج فعالیت‌های قرآنی مؤسسات قرآنی ـ مردمی و اوج ثبت و ساماندهی این مؤسسات بوده است، تأکید فراوان در رابطه با مؤسسات قرآنی، همین بحث استقلال مالی این مراکز است.

وی در رابطه با این که آیا استقلال مالی به معنای قطع کمک‌های دولتی به این مراکز است، اظهار کرد: مؤسسات قرآنی در بدو کار خود برای انجام فعالیت‌های آموزشی، لازم است توجیه شوند که باید متکی به خود باشند و در زمینه تأمین هزینه‌های خود، به نهادهای دولتی و غیر دولتی وابسته نباشند. 

تعیین وضعیت مؤسسات قرآنی از نظر استقلال مالی

نادی عنوان کرد: در بازرسی‌هایی که به‌عنوان نظارت و بازرسی به مؤسسات قرآنی در سراسر کشور مراجعه می‌شود، چه در تهران و چه در استان‌های دیگر، یکی از موضوعاتی که به شدت اهمیت دارد، این است که مشخص شود کدامیک از مؤسسات قرآنی مستقل و کدامیک متکی به غیر هستند.

مسئول دارالقرآن‌الکریم اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان تهران بیان کرد: اگر احیاناً در این بازرسی‌ها مشخص شود که مؤسسه‌ای از نظر اقتصادی با کمبود مواجه است و نداشتن اعتبار مالی موجب ضعف فعالیت این مؤسسات شده است، سعی می‌شود، راهکارهایی را که این مراکز بتوانند مستقل عمل کنند، به آنها ارائه شود تا بتوانند حداقل مخارج روزمره خود را از جمله هزینه‌های جاری، حق‌الزحمه اساتید و غیره را تأمین کنند و به صورت خودگردان به فعالیت بپردازند.

دریافت هزینه توسط مؤسسات قرآنی نسبت به خدمات ارائه شده

وی با بیان این که تجربه ثابت کرده است که یک مؤسسه قرآنی، زمانی مستقل خواهد بود که متناسب با فعالیتی که برای مردم ارائه می‌دهد، حمایت شود، افزود: مؤسسات قرآنی می‌توانند نسبت به خدماتی که به مردم ارائه می‌دهند، هزینه دریافت کنند و به این ترتیب استقلال خود را حفظ کنند. 

نادی تصریح کرد: اگر مؤسسه‌ای بخواهد مستقل عمل کند، مستلزم این است که اولاً در محیطی که گستره کار این مرکز گسترش دارد، تبلیغات خوبی داشته باشد و بعد از تبلیغات، نظرسنجی خوبی نیز صورت پذیرد که مشخص شود، نیاز منطقه چیست و بعد کلاس‌های مورد نیاز منطقه را برگزار کند و در قبال آموزشی که ارائه می‌دهد، وجه خود را دریافت کند و با آن حق‌الزحمه، هم هزینه مربیان و هم هزینه‌های جاری مؤسسه تأمین می‌شود.

ایجاد فضای جذاب در مؤسسات قرآنی

وی گفت: آنچه از اهمیت ویژه در این قسمت برخوردار است، ارائه کار بهتر و دقیق‌تر و استفاده کردن از مربیان جذاب و کارآمد است و فضای مؤسسه باید به گونه‌ای تعبیه شده باشد که جذابیت داشته و مردم استقبال کنند.

مسئول دارالقرآن‌الکریم اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران با بیان این که وقتی افراد جامعه با نوع آموزش تأثیرگذار مواجه شوند، از مراکز قرآنی استقبال خواهند کرد، افزود: به این ترتیب مؤسسات قرآنی می‌توانند حداقل‌های خود را به‌صورت مردمی تأمین کنند.

وی اظهار کرد: مؤسسات قرآنی بسیاری وجود دارند که با رعایت کردن همین پارامتر‌ها و ارائه عملکرد مناسب، هنگام ثبت نام، متقاضیان به شرکت در کلاس‌های آموزشی، فراتر از ظرفیت مؤسسه رجوع می‌کنند، لذا این مؤسسات هیچ نیازی به نهادهای دولتی و حتی افراد خیر برای تأمین هزینه‌های خود ندارد.

صدور گواهینامه برای شرکت‌کنندگان در کلاس‌های آموزش قرآن

نادی با اشاره به این که یکی از خلاء‌های مؤسسات قرآنی، صدور گواهینامه برای شرکت‌کنندگان در کلاس‌های آموزشی است، بیان کرد: باید برای هر دانش‌آموزی که وارد دوره قرآنی می‌شود، آزمون داده و نمره قبولی  کسب می‌کند، حتماً گواهی گذراندن دوره صادر شود تا فرد بداند که این دوره‌های آموزشی که گذارنده، نتایجی در بر داشته است، البته گواهینامه‌ها هم باید استاندارد باشد تا مردم برای آنها اهمیت قائل شوند.

وی در مورد این که استانداردسازی مؤسسات قرآنی چه ارتباطی با استقلال مالی این مراکز دارد، گفت: استانداردسازی از دو جهت فضای فیزیکی مؤسسه و برنامه‌های آموزشی مراکز قرآنی مد نظر است و باید یک برنامه استانداردشده‌ای به مؤسسات قرآنی تحویل داده شود، البته این کار صورت پذیرفته و تقریباً 47 برنامه آموزشی مدون شده و برنامه‌های تبلیغی و ترویجی آماده شده است که این موارد از بهترین استاندارد‌ها با نظارت اساتید مجرب کشور تدوین شده و سال‌ها روی آنها آزمایش و آزمون و خطا انجام شده تا به نتیجه رسیده‌ است و این‌ها در یک بسته آموزشی، تبلیغی و ترویجی ارائه می‌‌شود.

مسئول دارالقرآن‌الکریم اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران با اشاره به این که مؤسسات قرآنی باید فضای فیزیکی مؤسسه را از یک استاندارد لازم برخوردار کنند، عنوان کرد: فضای کلاس‌های آموزشی مؤسسات که دانش‌پژوهان قرآنی می‌خواهند، حضور یابند، باید از نور، هوا، استاد و امکانات آموزشی مناسب برخوردار باشد.

وی بیان کرد: هر چه مؤسسات قرآنی از این استانداردها بیشتر برخوردار باشند، افراد بیشتری به این مراکز مراجعه می‌کنند و وقتی استقبال از برنامه‌های آموزشی صورت پذیرد، مؤسسات قرآنی می‌توانند با توجه به خدماتی که ارائه می‌دهند، مطالبه وجه کنند و این موجب می‌شود که یک مؤسسه قرآنی بدون دغدغه به فعالیت خود بپردازد.

نظارت بر مؤسسات قرآنی به‌منظور حرکت در جهت استانداردهای تعیین شده
نادی تصریح کرد: مؤسسات قرآنی باید مورد نظارت قرار گیرند تا در بخش اول مشخص شود، این مراکز قرآنی از چارچوب‌های آموزشی درست، استاندارد و دقیق خارج نشده‌اند، و در بخش دوم نظارت هدایتی باید صورت پذیرد تا اگر در مؤسسه‌ای آیین‌نامه آموزش اشکال دارد، آن را صلاح کنیم و اگر ببینیم که متن آموزشی غیر استاندارد آموزش داده می‌شود، آنها را راهنمایی کنیم، در اصل این نظارت‌ها کارگشاست و مؤسسات را به سوی شکوفا شدن پیش می‌برد.

وی با اشاره به این که تأمین فضا برای مؤسسات قرآنی از وظایف نهادهای دولتی نیست، عنوان کرد: تأمین فضا یکی از بزرگترین معضلات مؤسسات قرآنی، مخصوصاً در تهران است که هزینه‌ها بسیار بالاست، لذا به طور قطع اگر مؤسسه‌ای از فضای مناسب برخوردار باشد، استقلال مالی آن قطعی است، بسیاری از مؤسسات که مشکل استقلال مالی دارند، به این دلیل است که باید بخشی از درآمد خود را صرف تأمین مکان آموزشی کنند.

captcha