اکبر صحرایی، نویسنده دینی و دفاع مقدس، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با توجه به همزمانی ایام فاطمیه و عید نوروز، در معرفی اثر داستانی مناسبی در این حوزه برای مطالعه علاقهمندان اظهار کرد: میتوان به «کشتی پهلو شکسته» اثر سیدمهدی شجاعی اشاره کرد که در حوزه داستان اثر موفقی محسوب میشود.
در سالهای اخیر اثر فاخری درباره حضرت فاطمه(س) تولید نشده است
وی با بیان اینکه این اثر نیز مربوط به سالهای قبل است و در سالهای اخیر اثر داستانی فاخری در این حوزه نوشته نشده است، ادامه داد: این مهجوریت و کمبود تنها منحصر به حضرت فاطمه(س) نیست و در مورد تمام معصومین(ع) نیز صدق میکند.
صحرایی ادامه داد: نویسندگان و مؤلفین درباره این بزرگان بیشتر به زندگینامههایی کلیشهای بسنده میکنند و درمورد همین زندگینامهها نیز همان منابع و متون قدیمی را با اندکی ویرایش به مخاطب عرضه میکنند. در مجموعه به غیر از منتهیالامال و متون قدیمی نظیر آن منبع دیگری درباره بانوی بزرگ جهان اسلام مشاهده نمیشود.
این نویسنده کشومان در ادامه به بررسی چرایی فقدان آثار درباره حضرت زهرا(س) پرداخت و گفت: با آسیبشناسی این موضوع متوجه دلایل متعدد میشویم. دلیل اول ضرورت وجود شهامتی مثالزدنی در خود نویسنده است. معمولاً آثار درباره ائمهاطهار(ع) به شکل کلی و حضرت فاطمه(س) به شکل خاص با حساسیت زیادی همراه است.
وی عنوان کرد: نویسنده دست به کاری میزند که ممکن است مورد انتقاد قرار بگیرد. نوشتن درباره این بزرگان قطعاً با نقدهایی همراه میشود که نویسنده را با مشکل مواجه میکند و همین موضوع اجازه ریسک و شهامت را به نویسنده نمیدهد و نویسندگان این حوزه نیز به مسیرهای کمخطرتر متمایل میشوند.
داستان راهی برای جاودانه کردن مفاهیم دینی و سیره زندگی حضرات معصومین(ع)
صحرایی با بیان اینکه برطرف کردن این مشکل به مسئولان امر در حوزه فرهنگ بازمیگردد، اظهار کرد: در این حوزه انجام مطالعات آسیبشناسانه به وضوح احساس میشود. برای انتقال و جاودانه کردن مفاهیم دینی و نمایان کردن ویژگیهای این بزرگان ما راهی جز سراغ داستان رفتن نداریم.
وی با بیان اینکه امروز نوشتن برای ائمهاطهار(ع) متولی ندارد، افزود: باید در این حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی شود. البته نه مثل کاری که با داستاننویسی در حوزه ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس انجام شد و تولیدات کلیشهای و تکراری را به مخاطب عرضه میکند.
این نویسنده کشومان در بخش دیگری از سخنان خود به استفاده از نویسندگان برجسته در این حوزه تأکید کرد و گفت: پس از نوشتن اثر نیز، مؤسسهای که طرح را تصویب میکند و برای چاپ میفرستد نیز باید به حمایت و پشتیبانی از نویسنده بپردازد. من درباره حضرت سلمان، صحابی پیامبر(ص) تجربهای داشتم که به پیشنهاد بنیاد فارس شناسی نوشتم. اما بعد از چاپ شاهد عکسالعلهایی بودم که غیرقابلباور بود.
فقدان «نقشه راه»؛ دلیل انفعال در حوزه داستان نویسی با محوریت حضرت زهرا(س)
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه یک شخص مسلمان و تنها با بهرهگیری از متون دینی این کار را تولید کرده بود نیز، دوستان آن را برنتابیدند، ادامه داد: امروز هم درباره اثر جدیدم «صبح صادق»، که درباره امام ششم شیعیان نوشته شده همین وضعیت را دارم و منتظر هستم تا ببینم که چه واکنشهایی نسبت به آن انجام خواهد شد.
صحرایی گفت: همین مشکلات است که باعث میشود نویسنده به سراغ این حوره نرود و به سراغ سوژههای آزاد برود و در آن حوزههای هرچه میخواهند مینویسند و برای نوشتههایشان مدعی هم پیدا نمیشود. البته دلیل دیگر هم نبود «نقشه راه» منسجم در این حوزه است که انسجام را از فعالان این حوزه گرفته است.