به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم در نشست «توسعه بندگی در پرتو قرآن و عترت» که در هیئت 14 معصوم زابل برگزار شد، گفت: انتظار و مهدویت سند حیات تاریخی ما دانشنامه حاوی عشق و عقل و مرامنامه جاویدان عبودیت و بندگی است و توسعه بندگی در پرتو قرآن و عترت اصلیترین شاخص بیان هویت ماست.
وی گفت: دعای خالصانه، احیای محافل قرآنی، زیارت ائمه و امامزادهها روزی که دارایی و فرزندان بهرهای نمیدهد ما را بهرهمند میکند. یاد مهدی فاطمه اندوه را از دل زدوده و حوائج مشروع را برآورده به خیر میکند؛ عشق، محبت، عبادت، عبودیت و مناجات خدا را باید از اهل بیت(ع) آموخت.
مدیر کانون نویسندگان نماز بیان کرد: یا مهدی عرفان حقیقی تویی و تو خود عرفانی که همه صفات، کردار، افعال و عبودیت بیانگر عرفان است و همه عارفان بر سر سفره عرفان تو نشستهاند. دعا و زیارت زبان دل و سفر با کاروان عشق در محمل شوق در مسیر عرفان و معرفت است. دعا و زیارت نشانگر احترام به مقام محبوبان، زنده نگهداشتن نام و یاد آنها، احیای تفکر و راه و دفاع از افکار و مرام صالحان است.
وی عنوان کرد: دعا و زیارت نسیمی از آسمان رحمت الهی است که تهذیب نفس ایجاد امید، افزایش شوق و دستیابی به خواستهای الهی انسان را به دنبال دارد. زیارت ائمه، امامزادگان و شهدا زمانی با حضور جان است و گاهی با حضور جسم زیارت صحیفهای از معرفت است که در آن امامشناسی، معرفت الهی و معرفت نفس را در مییابیم و به سوی تکامل حقیقی و وارستگی حرکت میکنیم.
کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم افزود: زیارت معصوم و امامزادگان مانند دیدار آنها به هنگام حیات و زندگانی است و در هر حال آنها شاهد و ناظر اعمال ما هستند. زیارت و دعا عرصه دلدادگی، نمایش عشق، معرفت و تلاش برجسته و چشمگیر در راه احیای فرهنگی دینی است. دعا و زیارت دفتری از معرفت است که باعث رفع گرفتاری، طول عمر، آشنایی بیشتر با امواج بلا و احساس نزدیکی و سنخیت با اولیای خداست. مهمترین تأثیر زیارت و دعا تأثیر در ابعاد فردی انسان است که در او سنخیت روحی، احساس پاکی و طراوت معنوی و صفای باطنی نمایان میشود.
وی عنوان کرد: تأثیر دیگر دعا و زیارت در آشنایی با جنبههای اجتماعی سبک زندگی است که باعث زنده نگهداشتن روح حماسه و دلیری در برابر ستمکاران، منافقان و ظالمان، پرورش احساس دینمداری و شعلهور ساختن مشعل عشق به ولایت و امامت خواهد بود. زیارت، دعا و اقامه نماز پیک پر توفیق الهی از آن سوی هستی در دامان سعادتمندان است.
لطفیان با اشاره به جمله «السلام علیک یا اباعبدالله» در زیارت عاشورا، گفت: هر طایفهای را ادبی و عادتی بوده است که در هنگام رو به رو شدن با هم به آن گونه رفتار و ادای تحیت میکردند. تحیت اسلام سلام است، مقتضای «السلام علیک» تحقق سلامت و انس است. لفظ سلام اسم خدای عز و جل بوده و دارای برکت و شرافت است.
کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز قم یادآور شد: سلام همه مستعدین و حرکتکنندگان به سوی کمال را به سر حد کمال شایسته خودش میرساند. براساس آیه 32 سوره نحل و 130 سوره صافات معنی سلام این است که سلامتی و آسایش تو را فرا گرفته و از جانب من هیچ شر، خطر و ضرری به تو نخواهد رسید. هدف نهایی از دعا، زیارت و اقامه نماز ظهور آثار بندگی در مردم و شیوع اطاعت خداوند در عموم مردم است و اهل بیت(ع) از معصیت کردن و تخلف از اوامر و نواهی خداوند و گرایش به اخلاق رذیله از قبیل حرص، کبر، ریا و ... تأذی میشوند.
وی عنوان کرد: انسان با دعا خواندن و زیارت تلاش میکند اعمال، رفتار، گفتار و پندارش مرضی امام باشد نه مایه اذیت تا در کلمه سلام گفتن راستگو باشد. پس باید دل را با آب توبه شستوشو دهد و اشک ندامت و پشیمانی از دیده فرو ریزد و آنگاه به ائمه، امامزادگان و شهدا سلام کند. براساس آیه 25 سوره یونس به ما میآموزد که در تاریخ زندگی انسان و انتقال او از عالمی به عالم دیگر سه روز سخت وجود دارد. روز گام نهادن به این دنیا «یوم ولد»، روز مرگ و انتقال به جهان برزخ «یوم یموت» و روز برانگیخته شدن در جهان دیگر.
کارشناس دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم عنوان کرد: براساس تفسیر نمونه آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی از آنجا که این سه انتقالی با بحرانهایی رو به رو است، خداوند متعال سلامت و عافیت خود را شامل حال بندگان خاصش قرار میدهد و آنها را در این سه مرحله طوفانی در حمایت خویش میگیرد و این تعبیر درباره حضرت یحیی و عیسی(ع) در قرآن آمده است.
وی با اشاره به اینکه عقل از اعظم نعمتهای الهی است و اساساً بندگی خدا به وسیله عقل میسر میشود و مدار ثواب، عقاب، بهشت، دوزخ و تمام خیرات دنیا عقل است، گفت: در بحارالنوار از قول خداوند سبحان خطاب به عقل نقل شده «به وسیله تو بندگان را عقاب میکنم و به وسیله تو ثواب میبخشم. منصب عقل مرتبه نبوت باطنی است و اگر ما اعضا و جوارح را در غیر مورد خود که در رساله حقوق امام سجاد(ع) آمده صرف کنیم در حقیقت آنها را از سلامت انداختهایم و این تعریف انسان سالم و انسان ناسالم است.
وی با اشاره به کتاب انسان 250 ساله در خصوص معرفی چهارده معصوم از آثار امام خامنهای در پاسخ به پرسشی در خصوص اباعبدالله، گفت: چون آن جناب مثل بقیه ائمه در مراتب ظهور بندگی امتیازی خاص داشت لذا به حقیقت حضرت سیدالشهدا(ع) پدر همه بندگان خداست و مراد از عبدالله جنس بندگان خداست.
لطفیان در پایان درخصوص جمله «السلام علیک یا بنی رسولالله» سلام بر تو باد ای پسر رسول خدا، یادآور شد: براساس آیه 61 سوره آل عمران جناب سیدالشهدا و حضرت مجتبی و سایر ائمه هدی پسران پیامبر بودهاند. این آیه دلالت بر نبوت پیغمبر(ص) دارد چرا که از خود مطمئن نبود اقدام به چنین امر خطیری نمیکرد زیرا اگر دعا میکرد و عذاب نازل نمیشد یا آنها دعا میکردن و عذاب نازل میشد به کلی اساس اسلام از بین میرفت.