به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امامجمعه نیکشهر در جمع تعدادی از جوانان با معرفی کتاب رساله حقوق امام سجاد(ع) و توجه به مدرسه بندگی و الفبای نیکی و یادآوری پیام نوروزی امام خامنهای، گفت: شخص بزرگ و خیرخواهی تصمیم میگیرد زمینه ازدواج دختران و پسران همسایههای خود را فراهم کند و مصارف ضروری عروسی آنها را تأمین کند، گروهی از دوستانش را هم در این امر خیر دعوت میکند. مؤسسهای تشکیل میشود و نتایج مفید ثمربخش این مرکز در حفظ عفت و پاکی اخلاق جوانان آشکار میشود.
وی ادامه داد: خانوادههای متمکن شهرهای اطراف هم تصمیم به پیروی از این روش میگیرند تا با احیای سنت حسنه ازدواج نسل جوان از انحراف و سقوط اخلاقی محافظت شوند. به موجب روایاتی که از اولیای اسلام رسیده کسی که سنت حسنه ازدواج نسل جوان و یا هر عمل صالح و کار خوبی را در جامعه پایهگذاری کند و سپس دیگران از وی پیروی کنند هر بار که آن سیره و سنت مورد عمل پیروان قرار میگیرد مؤسس آن سنت خواه زنده، خواه مرده باشد در پیشگاه الهی از پاداش تازهای برخوردار میشود و به نعمت جدیدی دست مییابد و بالعکس.
استاد دانشگاه آزاد نیکشهر گفت: صدقه جاریهای که در روایات آمده معنی وسیعی دارد و موارد بسیاری را شامل میشود. رسول اعظم(ص) فرمودند «هفت عامل که اگر شخصی یکی از آنها را به جای آورد پس از مرگش ثواب در پرونده عملش ثبت میشود از جمله کسی که درخت را غرس کند، کسی که چاهی حفر کند(به تعبیر امروز تأمین آب مورد نیاز جامعه)، قناتی را جاری کند، مسجدی را بنیان و احیا کند، نکته قرآنی و دینی بنویسد که دیگران از آن بهره ببرند، فرزند صالحی تربیت کند که برای او استغفار کند است.
وی افزود: منظور از صدقه از دیدگاه قرآن و عترت مطلقاً انفاق در راه خداست، خواه واجب باشد و یا مستحب با عمل به دستور قرآنی انفاق، زکات، خمس، کفارات مالی، وقف و هبه سطح زندگی طبقات پائین اجتماع با اهل نعمت و ثروت قریبالافق میشود.
امامجمعه نیکشهر عنوان کرد: اجتماع انسانی به منزله جسم آدمی است که سلامت و تندرستی آن مربوط به فعالیتهای طبیعی اعضای مختلف آن است. احسان و انفاق از صفات حمیده است و حس نوعپروری و عاطفه را در شخص بیدار میکند و چون انسان طبعاً حریص بوده، لذا با انفاق بخل به بخشندگی تبدیل میشود. صدقه و انفاق مستحبی و زکات به پرداخت واجب گفته میشود. جامعه قرآنی همچون پیکر واحدی است هدف اصلی از زندگی برای این جمع، بندگی خدا و دسترسی به کمال واقعی است.
وی ادامه داد: جامعه فقیر، ستمکش و تحت استثمار، مردم و جامعه گرفتار دربند استبداد و خودکامگی نمیتوانند در راه خدا و برای او به نحوی شایسته جهاد و تلاش کنند. قرآن ما را موظف ساخته، علاوه بر پرداخت مالیاتهایی نظیر خمس و زکات از مازاد بر نیاز خود، با طیب خاطر و آرامش وجدان خلأهای پدید آمده از فقر را پر کنیم، نیازمندان را تأمین کرده و دست رد به سینه محتاجان نزنیم.
این استاد دانشگاه افزود: مال را مال خدا دانسته و نیازمندان را عیال خدا و از مال خدا برای رفع نیاز محرومان استفاده کنید. گرایش و ایمان به مبدأ و معاد مانع آن میشود که مسلمانان پول و ثروتاندوزی را هدف قرار داده و آرمانها و عقاید خود را نادیده بگیرند. با این بینش انسان محتاج احساس حقارت و ذلت نمیکند چون دریافت این کمکها حقی است که خدا برای او معین کرده است.
وی گفت: انسان بخشنده و پولدار نیز فخر و خودپسندی بر خود روا نمیدارد زیرا خدا به او ثروت داده و خداست که از او صدقه دریافت میکند. از امام چهارم به نقل از وسائلالشیعه روایت شده که هرگاه صدقه میدادند دست گیرنده را میبوسیدند، گفتند چرا این کار را میکنید، فرمود «صدقه بیش از آنکه به دست نیازمند برسد در دست خدا قرار میگیرد».
امامجمعه نیکشهر در پاسخ به پرسشی در مورد فعالیتهای گروهی، اظهار کرد: اهمیت تشکیل گروه و اتاق فکر از تولید محصول کمتر نیست؛ بهتر است الگوی رفتار خود را بر پایه انتظار خویش از رفتار اعضای گروه بنا کنیم. گروه موفق قرآنی انعطافپذیر، تعهدپذیر، لایق و با کفایت هستند و هدف الهی دارند و احساس رسالت میکنند و صداقت و راستگویی آنها مایه کامیابی آنهاست.
حجتالاسلام لطفیان عنوان کرد: در کار گروهی قرآنی وقتی دست از کار بکشید که کار شما انجام شده باشد، نه آنگاه که خسته شدهاید. تفاوت برنده و بازنده در عمل و بیعملی و نوع تفکرشان است. با داشتن انضباط اندیشیدن هر کار قرآنی را بهتر میتوانید انجام دهید و خیلی بد است در جامعهای بکاریم اما کسی درو نکند یعنی از نتایج تحقیقات قرآنی ما جامعه استفاده کاربردی نکند.
وی بیان کرد: مدیریت و برنامهریزی در سبک زندگی فردی و اجتماعی، تلاشی آگاهانه در استفاده بهینه و مطلوب از لحظه لحظه زندگی است که با شناخت نیازهای حقیقی و تفکیک آن از نیازهای ناقص و کاذب آغاز شده و در جهت انتخاب و دستیابی به مقاصدی صحیح در راستای زندگی سعادتمند به رفع نیازها میپردازد.
این استاد دانشگاه به بررسی مفاهیم عزم، اراده و قصد بهعنوان عناصر مهم در تصمیمگیریهای کلان و غیرکلان زندگی پرداخت و تصریح کرد: تمرین عملی شریک شدن با یکدیگر برای تقویت روحیه لازم است و دامنه شریک شدن با دیگران فراتر از کاربرد اشتراکی اشیاء و وسایل گوناگون است. میتوان دانستهها، خلاقیتها و نوبت اوقات بازی خود را نیز طوری تنظیم کنیم که همه اعضای گروه از همدیگر بهرهمند شوند و تبادل تجربه بهخوبی صورت گیرد.
امامجمعه نیکشهر در پایان یادآور شد: در زمان حال باید بر تنبلی و بیحالی غلبه کنیم. فهرستی از کارهایی که باید در منزل انجام دهید، فهرستی در زمینه روابط شخصی که باید انجام میدادید و فهرستی از همه کارهای شغلیتان را که قرار بوده انجام دهید، تهیه کنید و اولویتسنجی و برنامهریزی کنید تا به لطف خدا با اراده قوی از تنبلی رهایی پیدا کنید.