به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست هماندیشی مدیران جهاد دانشگاهی در تدوین برنامه پنجم توسعه امروز 26 فروردینماه، با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی و مدیران واحدهای تابعه برگزار شد.
این مراسم با سخنرانی طیبی آغاز شد. وی در مورد اهمیت تهیه برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی اظهار کرد: رسیدن به اهداف سند چشمانداز نظام در افق 1404 و تحقق اقتصاد دانش بنیان متکی به تولید ملی، اخلاق و عدالت محوری نیازمند به وجود آمدن عزم ملی در بین مردم و مسئولین است.
طیبی با بیان اینکه عزم ملی نیز زمانی تحقق مییابد که باور امکان پذیری تحقق اهداف و آرمانها در میان مسئولین و مردم به وجود بیاید، گفت: الگوسازی تحقق توسعه فرهنگی و توسعه علمی و فناورانه جهت رسیدن به پیشرفت و توسعه از وظایف اصلی جهاد دانشگاهی بوده و در این زمینه تا به حال موفقیتهای زیادی نیز کسب شده است.
وی ادامه داد: تهیه برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی در داشتن فعالیتهای شاخص و گزین در همه زمینههای فعالیت جهاد دانشگاهی براساس نیازهای ملی کشور و مزیتهای بومی استانها، در تمامی واحدهای جهاد دانشگاهی در سراسر کشور میتواند نقش مؤثری در به وجود آمدن این باور ملی داشته باشد.
سخنران دیگر این مراسم هاشمی، معاون هماهنگی و توسعه جهاد دانشگاهی بود. وی با اشاره به اینکه برنامه اول توسعه از سال 77 آغاز شده است، فرآیند تدوین برنامه پنجم توسعه را تحلیل عناصر راهبردی، تحلیل ذینفعان، تعیین اهداف سه ساله، تحلیل محیطهای درونی و بیرونی، تدوین راهبردها و سیاستها، تعیین اهداف سالیانه، تدوین برنامه و انجام بودجهریزی عنوان کرد.
هاشمی کلیات برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی را چشمانداز افق 1404، ارزشهای بنیادین و مأموریتها برشمرد و گفت: جهاد دانشگاهی در این چشمانداز نهادی انقلابی با هویت اسلامی، الهامبخش و مؤثر در کشور، پیشگام در توسعه علم، فناوری و فرهنگ و برخوردار از منابع انسانی متعهد و کارآمد است و تعامل سازنده در عرصه ملی و بینالمللی دارد.
صیانت از اصول و ارزشهای انقلاب اسلامی
وی از جمله ارزشهای بنیادین جهاد دانشگاهی را صیانت از اصول و ارزشهای انقلاب اسلامی، تعهد به توسعه و پیشرفت کشور و پایبندی به اخلاق عنوان کرد و گفت: جهاد دانشگاهی مأموریت دارد در حوزه پژوهش و فناوری به پیشرفت کشور و نیل به خوداتکایی ملی در حوزههای منتخب و استراتژیک علم و فناوری کمک کند.
کمک به اسلامی شدن دانشگاهها
وی همچنین مأموریت جهاد دانشگاهی در حوزه آموزش را ارتقای سطح دانش و بینش و مهارت نیروهای تخصصی مورد نیاز برای پیشرفت کشور و در حوزه فرهنگی کمک به اسلامیشدن دانشگاهها و اهتمام به حضور مؤثر دانشگاهیان در پیشرفت کشور و ایجاد جامعهای متفکر، عدالتخواه، دینمدار، اخلاقگرا، قانونمدار، خودباور و علممحوربرشمرد و اظهار کرد: این نهاد انقلابی در حوزه اشتغال نیز مأمور است تا به بهبود فضای کسب و کار، توانمندسازی و اشتغال دانشآموختگان کمک کند.
از دیگر سخنرانان این مراسم باقری، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی جهاد دانشگاهی بود. وی بازده زمانی برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی را سال 93 تا 95 برشمرد و اظهار کرد: واحدها در فرایند برنامهریزی استراتژیک باید به تعیین عناصر راهبردی شامل مأموریت، چشمانداز و ارزشها و همچنین تحلیل ذینفعان، اهداف کلان بلندمدت، شناخت و تحلیل عوامل درونی و بیرونی و عوامل بحرانی موفقیت و شایستگیها توجه داشته باشند.
اهداف بخش پژوهشی جهاد دانشگاهی
در بخش دیگری از این مراسم اسماعیلی، معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی نیز با حضور در این همایش به بیان تشریح اهداف سهساله حوزه پژوهش پرداخت و گفت: توسعه قطبهای علم و فناوری، صادر شدن فناوری یا دانش فنی تولید شده توسط جهاد دانشگاهی به خارج کشور از جمله این اهداف است.
وی کسب سازمان برتر در بکارگیری نتایج تحقیقات، فروش شش فناوری تولید شده در جهاد دانشگاهی، مشارکت در تأسیس 10 شرکت دانشبنیان مبتنی بر فناوریهای تولید شده در جهاد دانشگاهی و کسب سازمان پژوهشی برتر در تولید و بهرهبرداری از فناوریهای منطبق بر اولویتهای نقشه جامع علمی کشور را از دیگر اهداف سه ساله معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی برشمرد.
کسب دانش فنی و ارتقای آن در اجرای پروژههای بزرگ کشور، کسب سازمان برتر در توسعه کاربرد نظریههای حوزههای خاص از علوم انسانی و اجتماعی متناظر با نیازهای کشور، برخورداری از تعداد نوآوران معادل پنج درصد از اعضای هیئت علمی، کسب سازمان برتر در پژوهشهای کاربردی در پنج حوزه منتخب از علوم انسانی و اجتماعی، هنر، با تأکید بر نیازهای عمومی کشور، همکاری علمی و پژوهشی سه درصد از گروههای پژوهشی با دانشگاههای معتبر و مراکز پژوهشی جهانی و همکاری بینالمللی پنج درصدی ساختارهای پژوهشی در حوزههای فناوری و صنعتی از دیگر اهدافی بود که اسماعیلی به آن اشاره کرد.
تبیین اهداف سه ساله معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی
بنابر این گزارش، در بخش دیگری از این مراسم قرنفلی، معاون آموزشی جهاد دانشگاهی نیز به تبیین اهداف سه ساله حوزه آموزش در بخش کوتاه مدت پرداخت و گفت: افزایش فراگیران دورههای کوتاه مدت، گسترش قراردادهای آموزشی، ارتقای کیفی و استانداردسازی، توسعه آموزش مجازی، توسعه آموزشهای بینالمللی، توسعه همکاریهای حوزه آموزشی با حوزه پژوهشی، افزایش تخصیص درآمدهای آموزشی به توسعه زیر ساختها و امور آموزشی مدنظر قرار دارد.
قرنفلی اهداف سه ساله این معاونت در بخش آموزش عالی را ارتقای جایگاه مؤسسات آموزش عالی در کشور، توسعه فعالیتهای بینالمللی آموزش عالی، تعمیق معارف و تربیت دینی و ارتقای روحیه خودباوری و نوآوری دانشجویان، توسعه تحصیلات تکمیلی، ارتقای شاخصهای عوامل توانمندساز آموزش عالی، اجرای برنامههای آموزشی- مهارتی متناسب با توانمندیهای تخصصی و پژوهشی جهاد دانشگاهی، حفظ نسبت دانشجویان جهاد در تراز با مؤسسات غیرانتفاعی کشور و توسعه حوزههای جدید آموزش عالی برشمرد.
اولویتهای بخش فرهنگی جهاد دانشگاهی در سه سال پیش رو
آخرین سخنران بخش اول این همایش مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی بود. وی به اهداف سه ساله حوزه فرهنگی جهاد دانشگاهی اشاره و عنوان کرد: برقراری توازن منطقی در تخصیص بودجه سالیانه برای پرورش خلاقیتها و تقویت نقشهای هفتگانه دانشجویان باید مورد توجه باشد.
فیض بر افزایش پنج درصدی دانشجویانی که حداقل 25 ساعت در سال در برنامههای فرهنگی و اجتماعی جهاد دانشگاهی به عنوان بهرهمند حضور فعال دارند تأکید کرد و گفت: میزان رضایتمندی دانشجویان از برنامههای فرهنگی باید با تقویت برنامهها افزایش یابد.
وی از دیگر اهداف مدنظر را افزایش نسبت تعداد دانشجویانی که به صورت افتخاری و به عنوان ایدهپرداز، طراح و مجری با حوزه فرهنگی جهاد دانشگاهی همکاری دارند به کل جهادگران حوزه فرهنگی به گونهای که نسبت دانشجویان به اعضا پنج به یک شود، عنوان کرد.
یادآور میشود، این مراسم بعد ازظهر امروز با سخنرانی رئیس سازمان همیاری و اشتغال و معاون پشتیبانی و امور مجلس جهاد دانشگاهی ادامه یافت.