به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، همایش بینالمللی تجلیل از مقام علمی دو عالم به نام هندوستان «مرحوم آیتالله سید دلدار علی نقوی لکهنوی» و «مرحوم علامه میرزا محمد کامل دهلوی» اول اردیبهشت به همت مؤسسه مرکز احیای آثار برصغیر در سالن شهید مطهری مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) برگزار شد.
حجتالاسلام حسینی جلالی در سخنانی در این مراسم با اشاره به جایگاه قلمفرسایی در اسلام، اظهار کرد: قسم خوردن خداوند به قلم در سوره قلم، نشان از احترام و عظمت قلم و قلمفرسایی در اسلام و قرآن دارد.
وی افزود: ائمه هدی(علیهمالسلام) احادیث بسیاری در اجر کتابت و قلم زدن بیان کردند و خود نیز در این عرصه فعال بودند و زیاراتی مانند دعای عرفه و کمیل که از این بزرگواران به ما رسیده است، بخشی از این آثار علمی به یادماندنی این بزرگواران به شمار میرود.
این محقق حوزه با اظهار این که در منابع علمی ما نوشتن علم، همراه با نشر آن درآمیخته شده است و از نشر علم به ارث تعبیر شده است، عنوان کرد: در زمان ائمه(علیهمالسلام) چهارصد کتاب نوشته شده است که در بین علمای شیعه تعبیر به اصول اربع مئه میشود و این رویه باید مورد الگوی ما که داعیهداران احیای دین و پرچم اهلبیت(علیهمالسلام) هستیم، قرار گیرد.
حسینی جلالی با بیان این که قول، فعل، تقریر و اراده امام معصوم(ع) برای شیعیان حجت است، اضافه نمود: هر عالمی وظیفه نشر دین در جامعه را نیز دارد، چرا که بقاء هر جامعهای مستلزم بقاء و زنده نگه داشتن فرهنگ و تمدن آن است.
وی با ابراز این که این وظیفه سنگین بر علمای تشیع است تا فرهنگ غنی اهل بیت(علیهمالسلام) را زنده و پویا نگه دارند، خاطرنشان کرد: زنده نگه داشتن سنت علمای گذشته، مانند پژوهش، قلمفرسایی و استفاده از خط خود در تحقیقات علمی باید مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد تا از الگوگیری این بزرگان به مراحل والای علمی دست پیدا کرد.
این پژوهشگر حوزه، در پایان، تأکید نمود: فعالیتهای پژوهشی مؤسسه مرکز احیای آثار برصغیر، کار بزرگی است که تنها در مدت چهار سال انجام گرفت. این تلاشها باعث افتخار و اعتلای هرچه بیشتر نام علمای حوزه در بین مردم است.
در ادامه، حجتالاسلام مختاری، با اشاره به اهمیت اثرشناسی و اثرشناساندن، اظهار نمود: شناسایی و شناساندن آثار برجای مانده از علمای گذشته وظیفهای مهم بر حوزویان به شمار میرود که در برخی از موارد، حتی مورد غفلت بزرگان فن نیز قرار میگیرد.
وی افزود: مرحوم میرزا آقابزرگ تهرانی عالمی بودند که برای انتشار برخی از آثار علمی منزل شخصی خود را فروختند که نشان از اهتمام عالمان ما به بحث مهم شناسایی و شناساندن آثار علمی بزرگان دارد.
مدیر مؤسسه کتابشناسی شیعه بیان نمود: تا وقتی که آثار علمای ما به انتشار نرسد و به مجامع علمی عرضه نگردد، نام و آثار آنها نیز در دانشنامههای ما یاد نمیشود که عدم شنایایی آنها توسط محققین بینالمللی را نیز به دنبال دارد.
مختاری با بیان این که تصحیح انتقادی صحیح و دقیق و نشر آن آثار قدم بعدی در شناسایی این بزرگان به شمار میرود، ابراز کرد: اگر تصحیح کامل و دقیقی بر آثار گذشتگان انجام نگردد، باعث اشباع بازار تصحیح آثار علمی میگردد و دیگر اعتمادی بر تصحیح کتابها وجود نخواهد داشت.
وی نقادی علمی آثار گذشتگان را نیز در معرفی نظرات گذشتگان مهم ارزیابی کرد و یادآور نمود: ما معتقد نیستیم که همه آثار علمای گذشته ما صحیح و کامل هستند، از این رو میتوان در فضای آرام و مؤدبانه علمی، این نظرات و آثار آنها را نقد و بررسی کرد تا به درستی مورد شناخت دیگران قرار گیرد.
مدیر مؤسسه کتابشناسی شیعه، با تأکید بر ضرورت تألیف آثار جدید برای تأمین نیازهای ضروری معاصر، تأکید کرد: اگر آثار علمای گذشته به روز و مطابق با نیازهای جامعه تعریف نگردد و آثار نویی در این عرصه به وجود نیاید، مواجه با موج نیازهای جوامع خواهیم شد که بدون پاسخ خواهد ماند.