حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر رشاد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در ارزیابی آثاری که در حوزه دین و قرآن منتشر شدهاند، اظهار کرد: در میان آثاری که در این دو حوزه طی دهههای گذشته منتشر شدهاند، آثار فاخر و ماندگاری به چشم میخورد و البته آثار متوسط و ضعیف نیز در میان آنها وجود دارد.
وی با بیان این مطلب افزود: در این راستا همواره باید آثار علمی هر دوره را با دورههای دیگر به صورت علمی مورد بررسی قرار دهیم تا متوجه این نکته شویم که وضعیت مطلوب است یا خیر.
حجتالاسلام رشاد در ادامه درباره راهکارهای ارزیابی آثار ادامه داد: باید وضع موجود را با وضع مطلوب مقایسه کنیم و بر اساس این اصل به ارزیابی آثار بپردازیم.
با امکانات روزآمد، توقع بیشتری از محققان در تولید آثار داریم
وی آثاری را که در ادوار مختلف در حوزه دینپژوهی تألیف و عرضه شدهاند، موفق ارزیابی کرد که در مقایسه با دوران گذشته برتریهایی را با خود همراه داشته است و همین موضوع نشاندهنده موفقیت این آثار است.
حجتالاسلام رشاد همچنین گفت: در این روزگار که تقریباً همه امکانات برای نظریهپردازی و تألیفات فاخر فراهم است، توقع بیشتری داریم که محققان و مؤسسات تلاش کنند آثار مناسبتری با شرایط کنونی تألیف و منتشر کنند.
وی درباره چگونگی ارتقای کیفیت آثار دینی و قرآنی اظهار کرد: در این راستا مراد صفحهآرایی، شمارگان و کاغذ مورد استفاده در کتابها نیست؛ بلکه بحث محتوا مطرح است.
عواملی که در افزایش کیفیت آثار دینی دخیل هستند
رئیس مؤسسه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: در هر موضوعی و هر سطحی از تولید اثر، عوامل فراوانی دخیل هستند که گرد آمدن همه آنها، افزایش کیفیت را ضمانت میکند.
وی با تأکید بر اینکه ضعف در این عوامل سبب میشود که آثار از نظر محتوایی تنزل پیدا کنند و ضعیف شوند، گفت: آگاهی، مسئولیتشناسی، جرئت و شهامت علمی و عشق و شیفتگی به کار و انگیزهمندی، چهار مؤلفهای هستند که اگر در محققی جمع شوند، معجزه میکنند.
حجتالاسلام رشاد با اشاره به این مؤلفهها و اینکه آثار فاخر و درخور شأن و باارزش در حوزه دین با تکیه بر این عناصر تولید میشوند، اظهار کرد: اگر محققان با جرئت علمی وارد عرصه تحقیق شوند و روشمند و اصولی و با حوصله کار کنند و انگیزه و اخلاص را سرلوحه کار خود قرار دهند، قطعاً آثار خوبی تولید خواهد شد که از سستی و ضعف به دور است.