کد خبر: 1403412
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۰
رفیعی‌فر تشریح کرد:

تأثیر خودمراقبتی در توسعه اقتصاد مقاومتی/ کاهش هزینه‌های سلامت

گروه سلامت: مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت هزینه‌های تحمیلی بیماری‌های غیرواگیر به کشور را نجومی دانست و گفت: ولی با این حال خودمراقبتی موجب کاهش بار بیماری‌ها بر نظام سلامت، کاهش مراجعه به پزشکان، کاهش مصرف دارو و تجهیزات پزشکی گرانقیمت و... می‌شود.

شهرام رفیعی‌فر، مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به تشریح تاثیر خودمراقبتی در توسعه اقتصاد مقاومتی و کاهش هزینه‌ها پرداخت و افزود: خودمراقبتی موجب کاهش بیماری‌ها در افراد و کاهش بار بیماری‌ها بر نظام سلامت، کاهش مراجعه به پزشکان و متخصصان، کاهش مصرف دارو و تجهیزات پزشکی گرانقیمت و پیشگیری از هزینه‌های سنگین درمان می‌شود.

کاهش ۷ تا ۲۰ درصدی هزینه‌های سلامت با خودمراقبتی
رفیعی‌فر افزود: طبق بررسی‌های به عمل آمده در سال ۲۰۱۳ خودمراقبتی موجب کاهش ۷ تا ۲۰ درصدی هزینه‌های سلامت می‌شود. از سوی دیگر یک دلار آموزش سلامت  شش و نیم دلار صرفه جویی در منابع سلامت را به دنبال دارد.
وی با اشاره به شاخص‌های مهم اقتصاد مقاومتی اعم از تغییر الگوی مصرف، کاهش وابستگی، خوداتکایی، جامعه دارای انسان پویا نه منفعل، با تدبیر عمل کردن برای دفع آفات و کاهش هزینه‌های مازاد، تصریح کرد: انسان سالم برای یک جامعه هم ثروت محسوب می‌شود، هم محور توسعۀ پایدار، بنابراین خودمراقبتی راهی است برای داشتن این ثروت گران‌بها و توسعه متوازن و پایدار جامعه. انسان سالم خودمراقب بهره وری بالایی دارد و با امید و نشاط بیشتری به کار و تولید ثروت می‌پردازد.
مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اقتصاد سلامت، بار ناشی از بیماری‌ها و توجه به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت سه بحث مهم در عرصه سلامت هستند که به چگونگی هزینه‌های تحمیلی به نظام سلامت از طریق بیمه‌ها، بیماری‌ها و طرح‌های کلان اقتصادی و نتایج آن بر سلامت مردم می‌پردازند.
رفیعی‌فر ادامه داد: یکی از بحث‌های مهم در خود مراقبتی توجه به مؤلفه‌هایی است که موجب ارتقای سلامت فردی، خانوادگی و اجتماعی می‌شود، بنابراین توجه به این مقوله در ‌‌نهایت کمک به اقتصاد سلامت و کاهش بار بیماری‌ها و همچنین توجه به مؤلفه‌های اجتماعی مؤثر بر سلامت را در پی دارد.
هزینه‌های تحمیلی بیماری‌های غیرواگیر به کشور بسیار نجومی است
وی گفت: اگر به آمار بار بیماری‌ها و میزان عمر از دست رفته افراد بر اثر توسعه روزافزون بیماری‌های غیرواگیر از جمله چاقی، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها و تنفسی و هزینه‌های ناشی از آن‌ها نظری بیفکنیم، مشاهده می‌کنیم ارقام این هزینه‌های تحمیلی به کشور بسیار نجومی است که با گسترش فرهنگ خودمراقبتی می‌توان از تحمیل آن‌ها به نظام سلامت پیشگیری کرد.
آمار مرگ و میر مردم بر اثر بیماری‌های غیرواگیر
رفیعی‌فر افزود: به عنوان مثال در کشورمان سالانه ۵۵ هزار نفر بر اثر چاقی، ۱۱ هزار نفر در اثر مصرف سیگار، ۸۶ هزار نفر بر اثر بیماری پرفشاری خون، ۳۴ هزار نفر بر اثر قندخون بالا، ۳۴ هزار نفر به دلیل کلسترول بالا، ۱۹ هزار نفر بر اثر سوانح و حوادث ترافیکی و ۴ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند.
بخش زیادی از سرمایه‌های انسانی کشور به دلیل عدم توجه به پیشگیری در سنین کار و تولید از دست می‌روند
مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بنابراین بخش زیادی از سرمایه‌های انسانی اعم از نیروهای مولد کشور بر اثر عدم توجه به پیشگیری و خودمراقبتی در سنین ۱۵ تا ۴۵ سالگی یعنی سنین کار و تولید، از دست می‌روند و هزینه‌های تحمیلی ناشی از این بخش به کشور گاهی غیرقابل محاسبه است.
خودمراقبتی باعث کاهش 50 درصدی غیبت از محل کار می‌شود
رفیعی‌فر افزود: از سوی دیگر بیماری موجب غیبت نیروی مولد از کار می‌شود و با خودمراقبتی می‌توان ۵۰ درصد از غیبت از محل کار را کاهش داد و این یعنی تولید بیشتر و مقاومت اقتصادی بهتر.
وی توجه به شاخص‌های و مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی را مورد اشاره قرار داد و گفت: نگاهی گذرا به این مؤلفه‌ها نشان می‌دهد که تا چه میزان زیادی می‌توان هزینه‌های تحمیلی به کشور را با توانمند سازی فرد، خانواده و جامعه برای خودمراقبتی و سرمایه گذاری در بخش بهداشت عمومی و پیشگیری اولیه از بیماری‌ها کاهش داد.
مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: برنامه ملی ترویج و توسعه خودمراقبتی در جمهوری اسلامی ایران در راستای بند ۱۱ سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری برای سلامت و برنامه‌های توسعه اقتصاد مقاومتی در بخش سلامت است.

captcha