محسن مسچی، معاون بینالملل مرکز نور، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اعتکاف را یکی از کتابهای فقهی دانست و اظهار کرد: اعتکاف عمل عبادی است و سنتی بوده که از صدر اسلام تا کنون رایج بوده است. پیامبراعظم(ص) و ائمه اطهار، جایگاههایی برای اعتکاف داشتند و درواقع این برنامه عبادی مستحبی است که همه بزرگان دین به آن عمل میکردند.
وی افزود: در سنت علما و فقهای شیعه، اعتکاف از جایگاه ویژهای برخوردار است و یکی از 54 کتاب فقهی که در دورههای فقهی نوشته شده کتاب اعتکاف است. انسان برای رسیدن به معشوق در این ایام اعتکاف به عبادت میپردازد.
معاون بینالملل مرکز نور تصریح کرد: معتکفان در این ایام با خود قرآن و مفاتیح به مسجد میبرند و به نظر میرسد وسایل و ابزار جدید ارتباطی نوعی وسیله ارتباط درست با خداست. اینکه برخی از افراد به نحو غلط استفاده میکنند، کار اشتباهی است.
با تکنولوژی مخالف نیستیم
وی بیان کرد: بنا به فرموده حضرت امام راحل، با فرهنگ، تمدن و وسایل تجدد امروزی قطعا مخالف نیستیم بلکه با فسادی که از طریق اینها منتقل میشود، مخالف هستیم، یعنی با مظروف اینها نه ظرف اینها.
مسچی اظهار کرد: طبیعتا اینترنت، فضای سایبری، فضای مجازی، ماهوارهها و هرآنجه که خوراک سالم را منتقل کند، بهترین وسیله و بهترین ابزار است. بنابراین معتکفی که با خود ابزارهای ارتباطی نوین را در جهت دانش، تحقیق مسائل و مطالعات اسلامی حمل میکند، همان سفارش اسلام است که انسان اگر در مسیر علم قدم بردارد، در راه رسیدن به خدا گام برداشته است.
وی به روایتی از پیامبر اعظم(ص) درباره علم و دانش اشاره کرد و گفت: پیامبر اعظم(ص) زمانی که وارد مسجد شدند، گروهی مشغول عبادت و گروهی مشغول تعلیم و آموزش بودند. ایشان فرمودند: گروهی که مشغول تعلیلم و آموزش است، عملشان بر آن گروه که به عبادت مشغولاند، افضلتر است چرا که قدم در راه علم و دانش کار ارزشمندی است.
مسچی اظهار کرد: معتکف امروز ما با وسایل ارتباطی نوین قدم در اعتکاف میگذارد و همه خوراکهای صحیح را حمل میکند. در ایام اعتکاف ممکن است وارد یک نرمافزار دیجیتال کتابخانهای حاوی 50 هزار جلد یا وارد یک فضای سیابری سالم شود. قطعا کار درستی را انجام میدهد.
وی بیان کرد: مرکز تحقیقات نورهم البته سعی کرده است اطلاعات خوب مذهبی مناسبی را در اختیار کاربران قرار دهد که در نوع خود بینظیر است.
ورود تکنولوژی به اعتکاف، مسیر عبادت را تغییر نمیدهد
معاون بینالملل مرکز نور در پاسخ به این پرسش که آیا ورود کاربر به فضای مجازی در ایام اعتکاف، مسیر عبادتش را تغییر نمیدهد، گفت: انسان در هر لحظه از زندگی ممکن است به عبادت مشغول باشد اما توجهش به سمت آن نباشد. همه ما معتقدیم که عالم محضرخداست بنابراین همه مکانها و زمانها هم میتواند محضر خدا باشد و ما صرفا بندهای از بندگان خدا هستیم که در هرجایگاهی بروز و ظهور داریم.
وی ادامه داد: شیعیان در هر زمان و مکان که بخواهند میتوانند به بهترین وجه، عبادت خود را داشته باشند. مسئله عبادت مسئله زمان و مکان نیست و شاید گمانتان این باشد که معتکف ممکن است از فضای اعتکاف خارج شود اما با این وسایل جدید میتواند به دنیای علم و دانشی ورود یابد که موجب شناخت بیشتر از خدای متعال شود.
مسچی اظهار کرد: ممکن است در ایام اعتکاف، معتکفی نماز بخواند اما توجهش به خدا نباشد و به نوعی از فضای اعتکاف خارج شود، در حالی که معتکفی به واسطه تبلت وارد دنیایی شود که در راستای ارتقای علم و دانش و رسیدن به خدای متعال باشد.
معتکف با ورود به اینترنت، پای منبر جهانی مینشیند
وی بیان کرد: معتکفی که در ایام اعتکاف، پای تبلت خود نشسته است، به مثابه کسی میماند که پای منبر جهانی و مجازی نشته است. به هرحال استفاده از وسایل ارتباطی نوین بستگی به استفاده نوع کاربر دارد که چگونه از این ابزار استفاده کند.
مسچی اظهار کرد: به نظر میرسد استفاده معتکف از وسایل ارتباط جمعی در راستای رسیدن به خدا و به نوعی عبادت سبب میشود که او به سهولت و در سریعترین زمان ممکن به دعاهای موردنظر و اعمال ایام دسترسی داشته باشد در واقع با چند کلیک ساده میتواند دعاهای مربوط به این ایام را قرائت کند.
وی یادآور شد: ما باید تکنیک را مدیریت کنیم نه آنکه به مقابله با آن بپردازیم. هرزمان که با علم و تکنیک مقابله کردیم، عقبگرد داشتیم. باید به درجهای برسیم که بتوانیم همه علوم و دانشها را مدیریت و بومیسازی کنیم.
معاون بینالملل مرکز نور تصریح کرد: استفاده از ابزار ارتباط جمعی در دوران اعتکاف یک نوع بالایی و والایی از مدیریت تکنیک در جهت اهداف مذهبی است و میتوان از ابزار تکنولوژیهای جدید در راستای منافع مذهبی، دینی و معنوی استفاده کرد و این هنر را داشته باشیم که مدیریت بر تکنیک کنیم.