کد خبر: 1404849
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۴
حسین‌پور:

انقطاع از زندگی روزمره در اعتکاف با استفاده از فناوری‌های ارتباطی محقق نمی‌شود

گروه فضای مجازی: کارشناس مرکز رسانه‌های دیجیتال معتقد است استفاده معتکف از وسایل ارتباط جمعی، فناوری ارتباط، نرم‌افزار و اینترنت نمی‌تواند آن حالت انقطاع از زندگی روزمره‌ را در اعتکاف حاصل کند.

سیدپویان حسین‌پور، کارشناس مرکز رسانه‌های دیجیتال، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به مسئله اعتکاف اظهار کرد: اعتکاف، عمل ارادی عبادی است، یعنی ما مختاریم که این عمل را انجام دهیم و در ردیف اعمال مستحبی قرار می‌گیرد.همچنین برای عمل مستحبی باید ملزومات و اقتضائات آن را رعایت کنیم. درعمل اعتکاف هم اعمال مشخصی وارد شده است که معتکف باید آن را انجام دهد.
وی افزود: معتکف در عمل اعتکاف به نوعی از دنیا و برنامه‌های روزمره منقطع می‌شود. او در این فرصت سه روزه از همه روزمرگی‌هایش جدا شده و به فضایی همچون مسجد می‌رود تا در آن فضا مورد رحمت الهی قرار بگیرد.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: استفاده معتکف از وسایل ارتباط جمعی، فناوری ارتباط، نرم‌افزار و اینترنت شاید نتواند آن حالت انقطاع از زندگی روزمره‌ را حاصل کند.
وی بیان کرد: برخی از معتکفان اعتقاد دارند که در ایام اعتکاف استفاده از اینترنت در راستای تدبر و تفکر در مبانی دینی و اسلامی صورت می‌گیرد، اما باید گفت که باید از این فرصت سه روزه برای عبادت و بهره‌گیری از رحمت الهی استفاده کنیم و با تمام قوا به عبادت بپردازیم.
حسین‌پور اظهار کرد: اگر معتکف خود را مکلف به انجام همه اعمال ایام اعتکاف کند، بعید می‌دانم که بتواند به استفاده از وسایل ارتباط جمعی و فناوری ارتباطات و اطلاعات بپردازد.
وی بیان کرد: لازم است که برخی از فقها به موضوع استفاده از فناوری در ایام اعتکاف توجه داشته باشند و به این امر ورود داشته باشند که آیا کاربرد این ابزار در اعمال اعتکاف، لیالی قدر و مناسبت‌های مختلف جایز است یا خیر؟

وی ادامه داد: استفاده از فضای علم و فناوری در ایام اعتکاف و به صدا درآمدن برخی از برنامه‌ها همچون لاین و وایبر، به نوعی تمرکز معتکف را از آن فضای معنوی دور می‌کند.

این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: هدف ما در حرکت به سمت اعتکاف به نوعی جدایی از روزمرگی‌های زندگی است و استفاده از فناوری در این ایام از قابلیت‌ها و توجهات ما به عبادت کمتر می‌کند.
وی بیان کرد: علاوه بر اینکه نظر فقها را درباره استفاده از فناوری در ایام اعتکاف جویا شویم می‌توانیم بررسی عقلانی داشته باشیم که توجه‌مان را از عبادت کمتر می‌کند.
آسیب‌های ذاتی ناشی از ناآگاهی کاربران است
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: آسیب‌های ذاتی و پشت پرده از جمله آسیب‌های ناشی از فناوری‌های نوین و دیجیتال به شمار می‌رود. آسیب‌های ذاتی از ناآگاهی کاربر حاصل می‌شود و در نهایت اعتیاد اینترنتی یا اعتیاد تلفن همراه و بازی‌های رایانه‌ای را به همراه می‌آورد.
وی یادآور شد: اعتیاد فناوری‌های نوین، اعتیاد فراگیری است که تنها متوجه کشور ما نمی‌شود بلکه کاربران سراسر جهان به دلیل ناآشنایی و ناآگاهی از وسایل ارتباط جمعی به آن دچار می‌شوند.
حسین‌پور، تنظیم رژیم مصرف را اولین گام مقابله با اعتیاد وسایل ارتباط جمعی دانست و گفت: استفاده نادرست، بیش از اندازه و بدون برنامه‌ریزی می‌تواند آسیب جدی را به همراه داشته باشد. بنابراین کاربر با تنظیم رژیم مصرف می‌تواند به این اعتیاد پایان دهد. با این رژیم می‌توان میزان نیاز به وسایل را تشخیص داد و با یک برنامه‌ریزی مناسب، استفاده درستی از برنامه‌ها و وسایل ارتباط جمعی کرد.

خودمان را متعهد به استفاده مناسب از فناوری کنیم
کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: گام بعدی این است که خودمان را متعهد به استفاده مناسب از وسایل ارتباط جمعی کنیم. هیچ‌کس نمی‌تواند کاربر را منع استفاده از آن کند و منع اجباری در این فضاها جواب نمی‌دهد بلکه مدیریت بر رفتار خود کاربر است که با برنامه‌ریزی مناسب می‌تواند قدم در این راه بگذارد.

captcha