حجتالاسلام والمسلمین حسین روحانینژاد، معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چه نیازی در وجود مردم ما وجود داشت که با اعتکاف تأمین و موجب استقبال زیاد از یک عبادت مستحب شده است، گفت: فطرت انسانها پاک و الهی بوده و به معنویت نیازمند است. افراد طبیعتاً زمانی که برنامه یا محیط زلال معنوی را مشاهده میکنند، گرایش پیدا کرده و علاقهمند به شرکت در برنامه میشوند.
وی اعتکاف را عبادت جامعی دانست که در آن انواع عبادتها گنجانده شده است و گفت: طی اعتکاف، فرد در عین حالی که روزه است، نماز اقامه کرده دعاهای مختلف را قرائت میکند آن هم در مکان مقدسی مانند مسجد و به همین دلیل این عبادت با طبیعت و فطرت انسانها مطابق است، لذا وقتی در جامعه ایران اعتکاف مطرح شد به سرعت مورد استقبال مردم قرار گرفت.
مساجد ما آمادگی پذیرایی از تعداد بیشتری معتکفان را ندارند
حجتالاسلام روحانینژآد علاقه مردم به اعتکاف را بیش از تعداد ثبتنام کنندگان در اعتکاف دانست و گفت: مساجد ما این آمادگی را ندارند که پذیرای تعداد بیشتری باشند.
وی ادامه داد: فعلاً در کل کشور فقط برای 600 تا 700 هزار نفر معتکف ظرفیتسازی شده و ما به همین اندازه نیز معتکف داریم البته این ظرفیتها سال به سال گسترش پیدا میکند و اگر روزی بتوانیم ظرفیت و امکانات مساجد را افزایش دهیم یقیناً تعداد معتکفان نیز گسترش مییابد.
هر مسجدی قابلیت برگزاری اعتکاف را ندارد
حجتالاسلام روحانینژاد با تأکید بر اینکه هر مسجدی قابلیت برگزاری اعتکاف را ندارد، گفت: از نظر امکانات جانبی شامل امنیت، بهداشت، تفکیک خانمها و آقایان، امکان تأمین نیازهای معتکفان بدون خروج از مسجد و ... همه مساجد توانمند نیستند.
وی در پاسخ به این سؤال که در سایر روزهای سال نیز میتوان معتکف بود چرا ایامالبیض ماه رجب به عنوان روزهای اعتکاف عمومیت داده شده است، گفت: به جز دو روز در طول سال یعنی روزهای عید قربان و عید فطر میتوان اعتکاف برگزار کرد، البته افراد به صورت فردی هم میتوانند در مسجدی که شرایط اعتکاف دارد، معتکف شوند اما آنچه در کشور به صورت فرهنگ درآمده است اعتکاف ماه رجب است آن هم به دلیل فضیلت این ماه.
برگزاری اعتکاف در دهه آخر ماه مبارک رمضان در حال گسترش است
معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به برگزاری اعتکاف در دهه آخر ماه مبارک رمضان که کم و بیش در حال معمول شدن است، گفت: تأکید ما این است که اعتکاف را به صورت یک معنویت فراگیر، با شکوه و باعظمت برگزار کنیم.
اعتکاف و ضرورت توجه
وی از نگرانیهای خود در خصوص برگزاری اعتکاف و آسیبهایی که باید جوانان به آنها توجه کنند، نیز سخن گفت و عنوان کرد: قطعاً ممکن است آسیبهایی هم در برگزاری اعتکاف وجود داشته باشد به ویژه رسوخ مسلکهای نوظهور معنویتگرا که بیشتر با استفاده از خلأهای معنوی جامعه صورت میگیرد و سعی میکند معنویتی دروغین به جامعه بدهند.
تاکنون معنویت صحیح و رو به جلو در اعتکاف جاری بوده است
روحانینژاد تصریح کرد: البته مسئولان برگزاری اعتکاف و معتکفان در خصوص مدیریت برنامههای مساجد توجیه شدهاند تا آسیبهای حاشیهای در اعتکاف نداشته باشیم که خوشبختانه تاکنون هم مشکلی در این خصوص نبوده و معنویت صحیح و روبه جلویی در اعتکاف جاری بوده است.
معتکفان مطالبه کردهاند: ما را به حال خودمان رها کنید
وی در پاسخ به این سؤال که برگزاری مراسمهای جانبی متعدد در سالهای گذشته خلوت معتکفان را بر هم میزد، آیا این اقدام با روح اعتکاف که خلوتگزینی شخصی بین بنده و خداوند است، مغایرت ندارد، گفت: طی نظرسنجی که از معتکفان صورت گرفت به این نتیجه رسیدیم که مطالبه آنها رها شدن به حال خودشان است، به همین دلیل برنامههای جانبی اعتکاف در سال جاری کاهش داده شده است.
حفظ ارتباط ایجاد شده
روحانینژاد در پایان سخنانش به معتکان توصیه کرد ارتباطی که با خداوند طی اعتکاف ایجاد میکنند را بعد از اعتکاف حفظ و تلاش کنند این وصل بودن را نگه دارند و برای پیروزی اسلام در سراسر عالم هم دعا کنند.