معتز آقایی، داور بینالمللی مسابقات قرآن کریم که به عنوان استاد راهنما در چهارمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن تونس حضور یافته بود، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تحلیل و ارزیابی این مسابقات و دلایل محرومیت پیمان ایازی از کسب رتبه در رقابتها پرداخت و گفت: مسابقات قرآن تونس بدون قرعهکشی و مشخصشدن اسامی کشورهای شرکتکننده به ترتیب حروف الفبا یا هر نوع ترتیب دیگری که در رقابتهای قرآنی مرسوم است، آغاز شد و شرکتکنندگان در این مسابقات بدون این که بدانند دقیقا چه روزی مسابقه دارند، وارد مسابقات شدند.
معتز آقایی در ادامه افزود: فردای روزی که وارد تونس شدیم به همراه قاری و حافظ ایرانی(محمود نوروزی و پیمان ایازی) برای شرکت در مراسم افتتاحیه راهی محل برگزاری مراسم شدیم و در این مراسم که تنها نیم ساعت طول کشید و تشریفات خاصی نداشت، حضور یافتیم و بلافاصله پس از افتتاحیه نیز مسابقات آغاز شد.
آقایی همچنین تصریح کرد: با آغاز مسابقات ما از مسئولان آییننامه داوری خواستیم، اما آنان به ما اعلام کردند که آییننامه نداریم و بنا به تصمیم داوران 5 سؤال از شرکتکنندگان پرسیده میشود و آنان پاسخگو خواهند بود و این پنج سؤال گاهی یک صفحه و گاهی یک و نیم صفحه یا بیشتر را شامل میشد.
سؤالات سلیقهای و بیعدالتی در مسابقات
وی بیان کرد: 5 سؤال شرکتکنندگان به صورت سلیقهای توسط داوران انتخاب میشد و همین مسئله سبب میشد که آنان هر طور که تمایل داشتند، عمل کنند و بیعدالتی را در مسابقات حاکم کنند.
این داور بینالمللی مسابقات قرآن گفت: پیمان ایازی، نماینده ایران در رشته حفظ کل مسابقات تونس بدون اطلاع قبلی در این مسابقات شرکت کرد، این در حالی بود که اگر قرعهکشی انجام میشد، وی با آمادگی بیشتری در مسابقات حضور مییافت.
معتز آقایی با اشاره به اجرای بینقص پیمان ایازی در مسابقات تونس، یادآور شد: ایازی در حین اجرا یک اشتباه هم نداشت، این در حالی بود که همه شرکتکنندگان حداقل یک اشتباه داشتند، این حافظ توانمند ایرانی به خاطر ناداوری رتبه نیاورد و حقش پایمال شد، اگر ایازی این اجرا را در مسابقات کشوری ارائه میداد، قطعا اول میشد.
شرکتکنندگان به ما تسلی میدادند
این حافظ کل قرآن کریم با تأکید بر این که مسئولان مسابقات تونس پاسخگوی اعتراضات نبودند و عدم شفافیت نتایج در مسابقات موج میزد، تصریح کرد: پس از اعلام نتایج نمایندگان بیشتر کشورها نزد ماآمده و با پیمان ایازی همدردی کرده و به وی تسلی میدادند و اذعان داشتند که ایازی حتی اگر اول نمیشد، حداقل باید جزء 5 نفر برتر مسابقات میبود.
اعتراض در مسابقات تونس بیمعنی بود
رتبهنیاوردن پیمان ایازی در مسابقات قرآن تونس با اعتراض ایازی، معتز آقایی و رایزن فرهنگی کشورمان در تونس مواجه شد، اما این اعتراضها بینتیجه بود، آقایی در این باره گفت: اعتراض در مسابقات تونس بیمعنی بود و با این که قرار بود روز آخر کارنامه شرکتکنندگان را به ما بدهند، اما ندادند و به اعتراضات ما، پاسخ قانعکننده نمیدادند و اعتراضات ما به جایی نرسید.
آقایی با بیان این که حضور داورانی از کویت و تونس سبب شد نمایندگان این کشورها رتبههای برتر مسابقات را کسب کنند، تأکید کرد: حافظ کویتی که رتبه اول مسابقات را کسب کرد، ضعیف ظاهر شد و وقف و ابتداهای ضعیف و صدای خشدار و خستهای داشت و تنها به خاطر حمایت داور کویتی توانست اول شود، حافظ تونسی نیز بنا به اعلام داوران 4 تا غلط داشت اما رتبه آورد و دوم شد.
وی ضمن ارزیابی نتایج رشته قرائت مسابقات قرآن تونس ادامه داد: قاری ترکیهای با وجود قرائت معمولی خود به خاطر حمایتهای داور ترکیهای اول شد و قاری الجزایری که قرائت ضعیفی داشت، نیز دوم شد، اما محمود نوروزی با قرائت بسیار خوبش سوم شد، به خاطر این ناداوریها با تک تک داوران و مسئولان اجرایی صحبت کردم، اما تغییری در نتایج حاصل نشد.
ناداوری فقط در حق ایران نبود
آقایی با بیان این که نمایندگان کشورهای دیگر غیر از ایران نیز به خاطر ناداوری، از کمیته داوران راضی نبودند، یادآور شد: حافظ یمنی فقط یک اشکال داشت و حافظ سودانی هم خیلی خوب اجرا کرد، اما جزء 5 نفر اول نبودند و با نارضایتی مسابقات را ترک کردند.
حمایت فعالانه رایزنی ایران از پیمان ایازی
معتز آقایی با اشاره به تلاش رایزن فرهنگی ایران در تونس برای دفاع از حق پایمالشده ایازی در مسابقات گفت: صادق رمضانی گلافزانی با نشاندادن اعتراض خود از ایازی دفاع و فعالانه تلاش کرد و حتی با وزارت امور دینی تونس وارد بحث شد و به آنان اعلام کرد که شما سیاست را وارد فضای قرآنی میکنید و عدالت را رعایت نمیکنید و به نشانه اعتراض جلسه را ترک کرد و از سالن رقابتها خارج شد.
آقایی دلیل اصلی محرومیت ایران از کسب رتبه در رشته حفظ مسابقات تونس را زد و بندهای سیاسی دانست و اظهار کرد: برخی کشورها سعی داشتند که امسال پس از سه سال که ایران در رشته قرائت این رقابتها اول میشد، دیگر اول نشود و با رایزنیهای سیاسی و اعمال نفوذ در کمیته داوری این حق را از نماینده ایران گرفتند.
حق ایازی و نوروزی مظلومانه پایمال شد
وی با بیان این که حق ایازی و نوروزی مظلومانه پایمال شد، تصریح کرد: با این رفتارهایی که در مسابقات تونس دیدیم، شاید بتوان گفت که این کشور تجربه لازم را در برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن ندارد، به همین دلیل ضعیف عمل کرد و داوران قاطعیت لازم را نداشتند و دمدمیمزاج بودند.
معتز آقایی با تأکید بر ضرورت حضور فعالانه داوران ایرانی در مسابقات بینالمللی قرآن کشورهای مختلف بیان کرد: این داوران باید با اتخاذ تمهیداتی در موعد مناسب به مسابقات اعزام شوند تا از حیثیت ایران دفاع کرده و اجازه ندهند که به راحتی حق قاریان و حافظان ایرانی پایمال شود.
عبور از هفتخوان رستم برای شرکت در مسابقات بینالمللی قرآن
آقایی در پایان یادآور شد: قاریان و حافظان ایرانی برای شرکت در مسابقات بینالمللی قرآن هفتخوان رستم را پشت سر میگذارند و باید از برترینهای مسابقات منطقهای، استانی، کشوری و بینالمللی باشند و در نهایت کمیته ارزیابی باید آنان را برای اعزام گزینش کند، بنابراین با رتبهنیاوردن آنان نباید تصور شود که ضعیف هستند، بلکه این گروه قوی و توانمندند و تنها به خاطر اعمال دیدگاهها و سلایق مختلف و ناداوریها از کسب رتبه محروم میمانند.