جهانگیر الماسی، بازیگر و کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه دین در سینما اظهار کرد: علت جذابیتی که در سینمای دینی وجود دارد نشئت گرفته از این امر است که در جامعه صنعتی امروز نیاز به دین به شدت احساس میشود، زیرا در دین آموزه های اخلاقی و انسانی وجود دارد که ذات هر فردی آن را میپسندد. در حالی که این نقصان (اخلاق) را به ویژه در جهان غرب به شدت میتوان احساس کرد به ویژه که اومانیسیم نتوانسته به نیازهای آنها پاسخ کافی دهد.
وی افزود: دلیل شکست مکاتب غربی نیز این است که شاید قانون تقریبا نیمی از راه سعادت و آرامش بشری را در خود جای داده باشد، اما نیمه دیگر راه برعهده دین است که حافظ آرامش و سعادت انسان است.
بازیگر فیلم «شبح کژدم» ادامه داد: این سوء استفاده از اعتقادات را میتوان هم در جهان غرب مشاهده کرد هم در بین مسلمانها، چون در کشورهای مسلمان، گروهکهایی را میبینیم که در قالب و تحت لوای اسلام کارهایی انجام میدهند که در حقیقت جفای به دین و اسلام است.
این بازیگر اضافه کرد: درباره تاثیرات دین در ابعاد مختلف زندگی بشری میتوان ساعتها سخن گفت، اما همین اندازه کافی است که بگویم که در کشورم خودمان نیز مشکلات از زمانی به وجود آمد که مردم به نوعی ارتباط خودشان را با اخلاق دینی کاهش دادند، والا کشور ما در زمان جنگ با تکیه بر ایمان و اعتقادات انقلابی توانسته بود مشکلات بسیاری بزرگی را پشت سر بگذارد.
توجه به اخلاق راه رسیدن به سینمای دینی
وی به توضیح فوق اضافه کرد: با توجه به توضیحات فوق از زمانی که سینما تنها محلی برای کسب درآمد شد دیدیم که اخلاق دینی و انسانی نیز در آن کاهش یافت، هرچند هنگامیکه که از سینمای دینی سخن میگویم منظور این نیست که به طور مستقیم درباره موضوع یا دستوری دینی سخن گفته شود، بلکه توجه به اخلاق خود میتواند به نوعی توجه به دین باشد. برای مثال در فیلمی که بر مبنای زندگی پوریا ولی ساخته شده، اخلاق انسانی مورد توجه قرار گرفته و در حقیقت فیلمی دینی ساخته شده است.
الماسی با بیان اینکه ممکن است یک فیلم با برخوردی نادرست نسبت به مفهومی دینی ممکن است به دین ضربه زند، گفت: اگر بخواهیم تنها توجه مستقیم به موضوعات دینی را اصلی برای دینی بودن یک فیلم بدانیم ممکن است مرتکب خطا شویم، زیرا فیلمهایی ممکن است وجود داشته باشند که به صورت مستقیم موضوعی دینی را مورد توجه قرار می دهند، اما به دلیل پرداخت نامناسب به اصل و اساس دین ضربه زنند، همان گونه که عدهای امروز در جهان اسلام به نام دین به اسلام ضربه میزنند.
بازیگر فیلم «بانی چاو» در پایان بیان کرد: با توضیحاتی که دادم باید بگویم که میتوان برای فیلم دینی در سینما یک ژانر متصور شد، چون تصویر در تفکر اسلامی دارای حرمت است. نکته دیگر این که ژانر کردن سینمای دینی را نباید به عنوان محدود کردن آن قلمداد کرد، بلکه باید موقعیتی دانست که در آن فکر دینی به صورت ویژه مورد توجه قرار میگیرد.