به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) صبح امروز، شنبه، دهم خرداد 93 در همایش «کار و محرومیت در گفتمان امام(ره)» اظهار کرد: یکی از کلیدواژههای مهم در مبانی امام خمینی(ره)، موضوع جنگ فقر و غنا است که در فرمایشات بسیار مختلفی از ایشان این تعابیر را خوانده و شنیدهایم. ممکن است معنای ظاهری غلطی از این تعبیر برداشت شود؛ به این معنی که ما طرفدار فقر باشیم و به این وسیله بر غنا پیروز شویم.
جنگ فقر و غنا مبارزه با نظامی است که در آن فقر مشروعیت ندارد
وی افزود: چنین برداشتی قطعا برداشتی غلط است؛ زیرا مراد از جنگ فقر و غنا، جنگ با سیستمی است که باعث پیدایش فقیر در مقابل غنی، ایجاد شکاف طبقاتی و فاصله دهکهای بالا و پائین و به تعبیری دیگر جنگ با نظامی است که در آن، فقر مشروعیت ندارد؛ لذا از نگاه اسلام فقرا محترماند اما فقر محترم نیست.
یادگار امام خمینی(ره) ادامه داد: همه تلاش دین مبین اسلام بر این است که مستضعفین از فقر بیرون بیایند و در روایت هم آمده است «کاد الفقر ان یکون کفراً؛ فقر نزدیک است به کفر منجر شود». اگر لازمه سیستم اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور این است که عدهای فقیر باشند تا عدهای دیگر غنی بمانند، امری بسیار مذموم است.
هدف جنگ فقر و غنا
وی افزود: در جنگ فقر و غنا، هدف، از بین بردن سیستمهای ظالمانه است و مردان این مبارزه، همه آزادیخواهان و متدینین هستند. سربازان این میدان فقط فقرا نیستند بلکه هرکسی که انسانیت در وجود او نمرده است با دیدن فقر و استضعاف بر خودش میلرزد و در این مبارزه شرکت میکند.
دولت بنگاه خیریه نباشد
نوه امام راحل(ره) با بیان اینکه در جنگ برای از بین بردن سیستمهای ظالمانه ممکن است گروهی از انسانهای همدل، یک نهاد خیریه راه بیندازند و در حد توانشان کمک کنند اما وقتی بناست دولتها و حکومتها وارد شوند توقعات متفاوت است گفت: انتظار از دولت یک بنگاه خیریه نیست، دولت، حکومت و یک نظام در مقابله با فقر، یک بنگاه خیریه نیست که بنگاههای خیریه عامالمنفعه تاسیس کند و چشمش را به حقایق ببندد.
وی با تاکید بر اینکه در بلند مدت باید چشم انداز دولتها این باشد که کار به جایی برسد که در جامعه نیازی به خیریه نداشته باشیم اظهار داشت: این که پس از سالها آمار کمکبگیران بیشتر شده باشد برای دولتها امتیاز نیست، باید به جایی می رسیدیم که کمکها به آن سوی مرزها میرفت.
تفاوت فقر و استضعاف
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) تاکید کرد: فقر و استضعاف، دو امر متفاوت هستند؛ استضعاف آنجاست که عدهای مانع دستیابی دیگران به رشد اقتصادی مناسب هستند و فقر در جایی است که ممکن است کسی مانع مستقیم ایجاد نکرده باشد اما به فقرا کمکی هم نکرده است. ما باید در جنگ فقر و غنا با هر نوع قانون و برنامهای که به گسترش فقر و ایجاد شکاف طبقاتی بیشتر منجر شود مبارزه کنیم.
وظایف حکومت اسلامی در مقابله با فقر
وی افزود: منظور از «ما» حکومت اسلامی است و ما باید در این راه چند نکته را رعایت کنیم که اولینش این است شعارزده عمل نکنیم و دیگری درک صحیح از محرومیت است. یکی از موضوعاتی که حضرت امام(ره) بسیار بر آن تاکید داشتند این بود که کسانی سر کار بیایند که درد محرومیت را چشیده باشند. این یک شعار انقلابی نیست بلکه یکی از مهمترین آرمانهای اصلی انقلاب است.
نوه امام خمینی(ره) در پایان تاکید کرد: در سرزمینی که عدهای فقیر و محروم وجود داشته باشند هیچ افتخاری برای حکومت وجود ندارد. یکی از ارکان دینی ما همین خروج محرومین از محرومیت است و خوشبختانه عزم جدی در دولت برای حل این مسئله وجود دارد.
ملت واقعا منتظر ایده های جدید برای رفع این محرومیت و فقر زدایی از قشر محروم جامعه اند