به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سردار علی اصغر محسنشیخی در آئین رونمایی از 5جلد کتاب تاریخ شفاهی که پیش از ظهر امروز در ستاد مرکز راهیان نور برگزار شد، به تشریح جایگاه تاریخ شفاهی پرداخت.
وی با بیان اینکه دفاع مقدس، درسی برای آیندگان است، گفت: تاریخ شفاهی یکی از نکات مهمی است که بعد از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با رویکرد و اقبال بسیار خوب به ویژه در میان نسل جوان مواجه شده است و مسائل و مقولات بسیاری را با خود به همراه آورد.
سردار محسن شیخی ادامه داد: با وجود اینکه اسناد، فیلم و دست نوشتههای بسیاری از دفاع مقدس به جا مانده است که میشود از آنها بهرهبرداری و نکات بسیار زیادی را کشف کرد اما این اسناد با محدودیتهایی از قبیل طبقهبندی شدن مسائل اداری مواجه است که بعضا نیز دسترسی به آنها اندکی دشوار است.
تاریخ شفاهی، زوایای پنهان یک واقعه را به تصویر میکشد
وی با بیان اینکه تاریخ شفاهی دفاع مقدس ویژگیهای بسیار متفاوتی نسبت به این اسناد و خاطرات دارد، اظهار کرد: تاریخ شفاهی، زوایای پنهان یک واقعه را به تصویر میکشد و راه را برای آیندگان روشن میسازد و به عنوان چراغ هدایتگر برای نسلهای بعدی مطرح است.
معاون هماهنگ کننده پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس افزود: یکی دیگر از تفاوتها میان اسناد و تاریخ شفاهی، روحی است که در تاریخ شفاهی نهفته و به راحتی مخاطب را به خود جذب میکند و حقایق ناگفتهای را بیان میسازد.
وی با بیان این که اسناد ملاحظلاتی را دارند که تاریخ شفاهی آن را به خود نمیبینند، تصریح کرد: در تدوین تاریخ شفاهی مصاحبه شونده و مصاحبه کننده در تعاملی وصف ناپذیر با یکدیگر قرار دارند که به راحتی یکدیگر را درک کرده و خاطرات و گفتهها را به شکلی رسا و شیوا تبیین میکنند.
تعامل میان مصاحبه شونده و مصاحبه کننده
سردار محسن شیخی بیان کرد: تاریخ شفاهی منبعث شده از تعامل مصاحبه شونده و مصاحبه کننده است لذا مسائلی را از این قیبل نوشتهها میتوان دریافت که متفاوت از خاطره و اسناد است. افراد در تاریخ شفاهی نکاتی را بیان میکنند که در سایر مکتوبات بیان نشدهاند.
وی با بیان اینکه تاریخ شفاهی دفاع مقدس مسیری را تعقیب میکند که بسیار اثرگذار است، اظهار کرد: این نوشتهها بسیار مفید برای کارهای پژوهشی است که علاقهمندان به این عرصه میتوانند از آن به بهترین نحو ممکن بهره ببرند.
معاون هماهنگ کننده پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس یادآور شد: تاریخ شفاهی به نوعی کمک کننده به راوی است چراکه برخی از خاطرات به دلیل گذشت سن و شرایط خاطرهگویی و گذر زمان با ایراداتی مواجه میشود اما مصاحبه شونده با تعامل با مصاحبه کننده میتواند به راحتی آنها را جاودانه سازد.
بسترسازی برای تاریخ مکتوب است
وی با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی بسترسازی برای تاریخ مکتوب است، بیان کرد: با اینکه تاریخ مکتوب اثری ماندگار و نزدیک به حقایق است اما ایرادات و نواقصی نیز دارد که تاریخ شفاهی این نواقص را به خود نمیبیند.
سردار محسن شیخی با بیان اینکه دفاع مقدس ویژگیهای بسیار بارزی دارد، عنوان کرد: دفاع مقدس سرشار از حماسه، مظلومیت، رشادت و ایثار است که به وسیله تاریخ شفاهی قابل احصا است و میتوان از میان این ویژگیها الگوهای بسیار مناسبی را استخراج و در اختیار نسل امروز قرار داد.
در ادامه این مراسم با حضور امیر نامی، جانشین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، سردار بابایی نویسنده و پژوهشگر عرصه دفاع مقدس و جمعی از فرماندهان دوران دفاع مقدس از این پنج جلد کتاب رونمایی به عمل آمد.
گفتنی است که این 5 جلد تحت عنوان «سرو سپید»، نوشته سید سعید اطهرنیایی از اردبیل، «هنوز فرمانده مایی» نوشته محسن سیوندیان از اصفهان، «خط به خط» نوشته محمدتقی عزیزیان از لرستان، «یک لحظه شوکه شدم» نوشته سرهنگ غلامحسن زرگر از سیستان و بلوچستان همچنین «صورتهای خاکی» به قلم فرزاد بیات موحد از زنجان است.