به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بانک قرضالحسنه مهر ایران بهمنظور یکپارچهسازی حساب قرآنیان در سطح کشور، نهادینه کردن فرهنگ قرضالحسنه و الگوسازی بانکداری اسلامی، اقدام به ارائه تسهیلات به قرآنیان و اجرای طرح بانک قرآنیان کرده است.
این بانک به آرمانهای این طرح نزدیک بود در نتیجه تفاهمنامهای بین بانک قرضالحسنه مهر ایران و اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی تنظیم شد که شرح آن و توافقهای آینده آن در هفت بند ارائه شده است.
در قدم اول باید در ملاقاتی حضوری، نظر مراجع عظام تقلید، مسئولان امور قرآنی، اقتصاددانان، قرآنپژوهان، طلاب، مدیران هیئات مذهبی، تمامی مدیران قرآنی و کسانی که در این طرح وارد میشوند، جمعآوری شود.
طبق این طرح باید مراکز مدیریتی کلان و خرد، افراد را با توجه به سطح علمی، تحصیلی و مسئولیتی برای صدور کارت مشترک با کد مذکور به بانک قرضالحسنه مهر ایران معرفی کنند.
با اجرای این بند از طرح، قدم اول جذب قرآنپژوهان به بانک و آمار آنها مشخص میشود و هر نوع خدمات اقتصادی به قرآنیان لزوماً با این کارت امکانپذیر خواهد بود.
ارائه کارت بیمه به قرآنیان
با انعقاد قرارداد با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، درمانگاههای خصوصی و دولتی به دارندگان کارت طلایی با تخفیف حداقل 10 درصد خدمات ارائه میدهند.
در صورت این توافق، بانک قرضالحسنه مهر ایران موظف است تمام مراکز درمانی را به کارتخوان مجهز و یا تفاهمنامهای را با بانکهای موجود در کشور داشته باشد که هرکس با کارت قرآنیان از مراکز درمانی، خدماتی را دریافت کرد، 10 درصد تخفیف به صورت مکانیزه لحاظ شود.
کارتبانک طلایی قرآنیان؛ کارت چندمنظوره یا ابرکارت
هر مؤسسه قرآنی میتواند با انعقاد قرارداد با مراکز خدماتی، فروشگاهی، درمانی و... از گردش مالی و سود معقول آن بهرهمند شود، برای مثال مؤسسه قرآنی مذکور با رایزنی با فروشگاهی در سطح کشور، قراردادی منعقد کند که یک دستگاه کارتخوان با سرفصل 114 در تمامی شعب آن فروشگاه نصب شود و فروشگاه نیز به تمامی دارندگان کارت طلایی قرآنیان، 10 درصد تخفیف و به مؤسسه قرآنی نیز یک درصد حق معرفی و جذب مشتری اختصاص دهد.
گفتنی است که قراردادهای مشابه کلان را میتوان با شهرداریها، اداره پست و غیره منعقد کرد.
به این روش نهتنها گردش مالی با سرفصل 114 گسترش مییابد، بلکه مؤسسه قرآنی نیز دارای درآمد ماهانه از این گردش مالی میشود.
بعضی از مؤسسات دارای فعالیت گسترده در کشور هستند که این گونه مؤسسات میتوانند در کد کارت اعضای خود وارد شده و کدی را بهمؤسسه خود اختصاص دهند و از خدمات آن بهرهمند شوند بهعنوان مثال، مؤسسات قرآنی هستند با بیش ازهفتصد شعبه و بیش از صد و پنجاه هزار قرآنپژوه.
برای تبلیغ این طرح اقتصادی باید از تمام امکانات موجود بهره گرفته شود و در رسانههای جمعی از جمله رادیو، تلویزیون و اینترنت، ابعاد مختلف طرح به اطلاع قرآنپژوهان در سطح کشور رسانده شود.
برگزاری نشستهای علمی با موضوع بانکداری اسلامی
همچنین باید نشستهای علمی با موضوع بانکداری اسلامی برگزار شود و تبلیغات هر بُعد از طرح به گروه خاصی اختصاص یابد.
تمام پایگاههای اینترنتی قرآنی باید در زمینه بانک قرآنیان اطلاعرسانی کنند و در مقابل پایگاه اینترنتی بانک قرضالحسنه مهر ایران به معرفی مراکز قرآنی سطح کشور که با سرفصل 114 اقدام به افتتاح حساب در این بانک کردهاند، بپردازند.
همچنین در صورت حمایت بانک از تولید نرمافزار و کتاب مرتبط با قرآنیان، باید صفحهای از کتاب یا نرمافزار به تبلیغات بانک اختصاص یابد.
انتشار نشریه اقتصاد قرآنیان
از طریق پایگاههای اطلاعرسانی و خبرگزاریها، انتشار نشریات و ارسال آن به بیش از دوازدههزار مرکز فرهنگی در سطح کشور، میتوان اطلاعات اقتصاد قرآنیان و نوع خدمات جدید و تبلیغات این طرح را به گوش قرآن دوستان رساند.
تشکیل دبیرخانه مشترک برای پیگیری طرح سرفصل 114
مقرر شده است که دبیرخانهای با حضور چند نفر از فعالان قرآنی و اعضای بانک قرضالحسنه مهر ایران تشکیل شود و این اعضا با اختیار کامل در جهت اجرای بهتر طرح تلاش کنند.
در توافق اولیه با بانک مقرر شد که نسبت به فعالیت بانک قرآنیان در هر منطقه، خدمات بانکی در آن منطقه گسترش یابد و از واحد سیار به باجه و از باجه به شعبه ارتقاء یابد و در قدم اول، تمام مؤسسات قرآنی در سطح کشور دارای دستگاه کارتخوان بانک مذکور شوند.
تمام مصوبات اجرای طرح در دبیرخانه، توسط بانک، مهندسی و قابل اجرا خواهد شد، همچنین بلوکهکردن کمکهای نقدی و اهدای وامهایی با سقفهای مختلف نسبت به تفاهم در دبیرخانه، جلوگیری از پرداخت وام بلاعوض و یا تشویق کاهش آن جهت عدالت در تقسیم منابع و مبارزه با بانکداری غیر اسلامی و جذب نظر مسئولان در این گروهها از جمله مزایای اجرای این طرح است.
همچنین لازم است که از اتحادیههای مرتبط در زمینه اجرای این طرح دعوت بهعمل آید و خدمات مشابه جهت گسترش بانکداری اسلامی اختصاص یابد.
از هر کدام از مجامع و اتحادیهها، نمایندهای به دبیرخانه معرفی میشود و با اختصاص کد مربوط و حقوق هر گروه نسبت به استان، شهرستان و منطقه، خدمات بانکی اعطا میشود.
جذب بودجههای قرآنی با سرفصل 114
یک هیئت حقوقدان نیز جهت رایزنی با مجلس، دولت، اوقاف و امور خیریه، دفتر مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید برای جذب بودجههای قرآنی به این بانک با سرفصل 114 تشکیل شود.
باید برنامهنویسی اینترنتی صورت پذیرد و یک نرمافزار کاملاً حساب شده برای هدایت اعضاء جهت دریافت وام با قابلیت دسترسی تمام اعضاء در کل کشور تعریف شود به نحوی که گردش مالی در منطقه محاسبه و نسبت به اولویتهای مصوبه دبیرخانه ثبت نام و وام اعطاء شود.
کنترل و تنظیم مفاد نرمافزار نیز توسط دبیرخانه مرکزی انجام میشود و حقوق هر گروه در شهرستان و استان نسبت به گردش مالی شعبه محل آن محاسبه میشود.
حداکثر تا یک هفته جواب تأییدیه وام از طریق پیامک، ایمیل و تلفن به عضو ثبت نام شده نسبت به تاریخ وام و مقدار آن پاسخ داده میشود.
با توجه به محوریت قرآنیان نسبت به هر گروه، درجه 1 تا 3 (حافظان کل تا حافظان کمتر از پنج جزء) امتیازاتی حداقل از 10 تا 30 میلیون ریال و پایه وام از 70 تا 100 میلیون ریال اختصاص مییابد.
فرهنگ قرضالحسنه؛ مصداق بارز اقتصاد اسلامی
حجتالاسلام سیدحسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با اشاره به تعاملی که بین اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور و بانک قرضالحسنه مهر ایران منعقد شده است، گفت: بحث قرضالحسنه اگر به عنوان فرهنگ دینی در جامعه جا بیافتد شاهد کاهش و از بین رفتن موضوعات ربوی خواهیم بود و امید است در سالی که فرهنگ و اقتصاد نامگذاری شده بتوانیم فرهنگ قرضالحسنه را به عنوان یکی از مصادیق بارز اقتصادی با اقتصاد اسلامی پیوند بزنیم.
وی اظهار کرد: براساس سرفصل 114، تمام کسانی که در جامعه اعم از تشکلهای قرآن، خانوادههای قرآنی، مربیان قرآن، فعالان قرآنی، خانوادههای مرتبط با مجموعههای قرآنی، خیرین، کسبه و همه کسانی که ارتباط با سیستم بانکی دارند، اگر حسابهای خود را با این سرفصل افتتاح کنند در بانک قرضالحسنه مهر ایران بدون این که هیچ خللی در عملیات بانکی برای آنها به وجود آید، معدل سه ماهه که بانک از مجموع حسابهایی که با این سرفصل افتتاح شده میگیرد، 10 درصد از این معدل برای تسهیلات قرضالحسنه در اختیار فعالان قرآنی قرار میگیرد.
معدلگیری حساب قرآنیان؛ هر سه ماه یکبار
وی عنوان کرد: با افتتاح حساب توسط قرآنیان، هر سه ماه یک بار توسط این بانک معدلگیری میشود و از تجمیع حسابها درصدی را برای ارائه تسهیلات به فعالان قرآنی اختصاص خواهند داد.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور تصریح کرد: نرمافزاری تعریف شده است که براساس معدلگیریها، استان به استان صورت میپذیرد و فعالان قرآنی در هر استان بیشتر تلاش کنند، تسهیلات بیشتری دریافت خواهند کرد.
سیدحسین موسویریشهری، مدیرمسئول مؤسسه 14 ستاره بنیهاشم نیز به ارائه توضیحات لازم در رابطه با شیوه اجرای این طرح و نحوه ارائه تسهیلات به فعالان قرآنی پرداخت و گفت: بانک قرضالحسنه مهر ایران، اولین بانکی است که اقدام به ارائه تسهیلات به قرآنیان کرده است.
وی اظهار کرد: برای تبلیغ این طرح عظیم اقتصادی باید از امکانات موجود رسانههای جمعی مانند رادیو، تلویزیون و اینترنت در ابعاد مختلف بهره گرفته شود و این طرح به اطلاع قرآنپژوهان در سطح کشور رسانده شود.
گسترش خدمات در هر منطقه با توجه به فعالیت بانکی قرآنیان
موسوی عنوان کرد: در توافق اولیه با بانک قرضالحسنه مهر ایران مقرر شد که نسبت به فعالیتهای بانکی قرآنیان در هر منطقه خدمات بانکی در آن منطقه گسترش یابد و از واحد سیار به باجه و از باجه به شعبه ارتقاء یابد.
وی تصریح کرد: مبارزه با بانکداری غیر اسلامی، گرایش مردم به بانکداری اسلامی، جلوگیری از پرداخت وام بلاعوض، بررسی کارمزد چهار درصد و کاهش تدریجی آن در صورت تأمین منابع از مزایای اجرای این طرح اقتصادی است.