به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام و المسلمین حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهر امروز، 24 خرداد با شیخ حسین انصاریان، خطیب، مفسر و مترجم قرآن کریم، دیدار و گفتوگو کرد.
حجتالاسلام حشمتی در این نشست به برگزاری نمایشگاه کتاب در باغموزه دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: بخش مهمی از این نمایشگاه را به تفاسیر قرآن اختصاص دادهایم و در این باره به راهنمایی شیخ انصاریان نیازمندیم.
وی خطاب به وی اظهار کرد: یکی از قسمتهای مهمی که در نمایشگاه قرآن در نظر گرفتهایم، بخش تجلیل از خادمان قرآن کریم است که در این راستا به شناسایی خادمان اقدام کرده و از آنها در رشتههای مختلف تجلیل میکنیم.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در خطاب به این مفسر قرآن عنوان کرد: این مراسم با حضور رئیسجمهور کشورمان برگزار میشود و کمیته ستاد نمایشگاه قرآن به اتفاق آراء شما را برای این دوره انتخاب کردهاند.
شیخ حسین انصاریان نیز در این دیدار صمیمانه گفت: باید نهجالبلاغه را در قالبی زیبا برای دانشآموزان تدوین و ارائه کنیم. همچنین بعثه مقام معظم رهبری باید جزوهای را در جواب به شبهات وهابیون و در پاسخ به مباحثی که در کتابهای آنان بیان شده است، تدوین کند و در اختیارحجاج قرار دهد.
لزوم تدوین اثری همهفهم برای حجاج
شیخ انصاریان در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: باید با قلم روان و همهفهم برای حجاجی که اغلب آنها را افراد کمسواد تشکیل میدهند، کتاب تدوین شود تا درباره شبهات آگاهی بیشتری پیدا کنند. بحث وهابیت گسترش بسیاری یافته است و باید نهضت پاسخگویی به شبهات را در میان عموم مردم در مساجد برپا کنیم.
این مفسر قرآن به آموزش نحوه مسئلهگویی به 200 طلبه اشاره کرد و ادامه داد: دور نخست این مباحث را به پایان رساندیم و مسئلهگویی را در دهه اول محرم و پیش از منبر نیز ادامه میدهیم. در این رابطه برگههایی را در اختیار شرکتکنندگان در جلسه قرار میدهیم تا سؤالات شرعی خود را بنویسند و ما بتوانیم آنها را در جلسه طرح کنیم و پاسخ دهیم.
نگارش تفسیری 15 جلدی از صحیفه سجادیه
وی به تفسیری 15 جلدی از صحیفه سجادیه اشاره کرد که در مؤسسه زیر نظر وی در حال تدوین است و برای جوانان نگاشته میشود. پنج جلد نخست این تفسیر آماده و در مدارس نیز توزیع شده است.
شیخ انصاریان با اشاره به اینکه تحقیقات برای نگارش باقی جلدهای این کتاب تا چند ماه دیگر به پایان میرسد، گفت: نسبت به چاپ این آثار به زودی اقدام میشود.
این خطیب کشورمان همچنین به خلأ موجود در مدارس کشورمان درباره عرفان و اهل بیت(ع) اشاره کرد و افزود: همچنین در حوزه قرآن کریم میتوان تفسیر ویژه جوانان را ارائه کرد و در این باره کار گزینش آیات انجام شده است.
نگاهی به ویژگیهای تفسیر قرآن ویژه جوانان
وی ادامه داد: این تفسیر از قرآن کریم در قالب 15 جلد 500 صفحهای تدوین شده است که با تفاسیر سنی و شیعه در اصل نگارش متفاوت است.
شیخ انصاریان افزود: این تفسیر نه به سبک نگارش تفاسیر شیعی است و نه سنی، بلکه تفسیری کاربردی است و مباحث اجتماعی، روایات ناب و نکات تاریخی مهم در آن استفاده شده است.
وی اظهار کرد: در تفسیر قرآن ویژه جوانان، ابتدا آیه، سپس ترجمه ارائه میشود و در ذیل آیات، تفسیر آیه به آیه آورده شده است.
شیخ انصاریان ادامه داد: هر آیه به تناسب، به یک تا شش فصل تقسیم شده است و هر کدام به تناسب موضوع، در 10 تا 30 صفحه توضیح داده شدهاند. به طوری که هر خطیبی که به منبر میرود، میتواند هر آیهای را مرتبط با موضوع بحث خود از این تفسیر انتخاب و بیان کند.
چرایی فاصله با جامعه ایدهآل قرآنی
وی در پاسخ به طرح مسئلهای از سوی حجتالاسلام حشمتی درباره اینکه چرا وضعیت کنونی جامعه در حوزه قرآن کریم با آنچه ایدهآل است فاصله دارد، گفت: این موضوع دو جواب جزئی و کلی دارد. پاسخی که به این سؤال میدهم، بر اساس دریافتی است که از نامه جوانان داشتهام؛ جوانان نوشتهاند که وقتی پای منبر مینشینیم، تغییر میکنیم و تصمیمهای خوبی میگیریم، ولی وقتی وارد جامعه میشویم و بیحجابیها را میبینیم، تمام ساختههای ذهنی ما فرومیریزد.
چقدر برای آشنایی مردم با خدا تلاش کردهایم؟
شیخ انصاریان همچنین به پاسخ کلی در این باره اشاره کرد و گفت: جوانان و مردم کشورمان در برابر فشار 99 درصدی فرهنگ ماهوارهای، سایبری، سایتی و موبایلی قرار دارند؛ این در حالی است که ما فقط به میزان یک درصد آنها را به سمت خدا هل میدهیم.
وی با بیان اینکه هنوز هم در مناطق مختلف غیر از شهرها منبر میرود، افزود: این مطالب را از درون مردم بیان میکنم. این موضوع نشان میدهد که مردم نه از دین و نه از روحانی فراری نیستند، بلکه از روحانی غیرروحانی و دین غیردین فرار میکنند.
آفرینش انسان با دینداری توأم بوده است
شیخ انصاریان با تأکید بر اینکه زندگی انسان با دین شروع شده است و اولین انسان که به وجود آمده، با علم و هدایت عجین شده است به آیه «وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء کُلَّهَا» اشاره کرد و گفت: بیدینی از کجا شروع شده است؟ من ثابت کردم که بیدینی از بدبینی انسانها آغاز شده، وگرنه از ابتدای خلقت بشر هم دین وجود داشته است و نه بیدینی.
شیخ انصاریان با اشاره به رفتاری که برخی از والدین در مقابل فرزندان خود در خانوادهها انجام میدهند، گفت: گاه میبینیم که فرزندان مشاهده میکنند که پدرشان نماز اول وقت میخواند و به مسجد میرود، ولی انسانی بداخلاق است. همین موضوع کودک را از دین فراری میدهد.
امواج ایجاد شده دفعی بوده، نه جذبی
وی با تأکید بر اینکه نمیتوان انکار کرد که به مردم کم محبت کردیم، اظهار کرد: در ایجاد امواجی که در راستای دین تولید کردیم، بیشتر امواجمان دفعی بوده است و نه جذبی. اگر این مشکلات علاج شود، مشاهده میکنیم که مردم علاقهمند و خواهان قرآن کریم هستند.
شیخ انصاریان افزود: در روزهای هشتم تا دهم محرم، درهای حسینیه هدایت را در ساعت دو نیمه شب باز میکنیم و میبینیم که بسیاری از مردم از شهرهای مختلف آمدهاند. این موضوع نشان میدهد که مردم دین را میخواهند، ولی اینکه چطور باید نیروهای دفع دین را علاج کنیم، نمیدانم.
حلقه اتصال ایمان و عمل صالح
این خطیب معروف به درسی که در میان دروس حوزوی به خطیبان یاد میدهد، اشاره کرد و گفت: به روحانیون میگویم که اگر هدف بیان شده در سوره توبه را مورد توجه قرار ندهید و صفات بیان شده را نداشته باشید، باید آن دنیا پاسخگوی درگاه الهی باشید.
وی با تأکید بر اینکه روحانیون باید دینشناس باشند، اظهار کرد: اخلاق، حلقه اتصال ایمان و عمل صالح است. اگر حذف شود، هم ایمان از دست میرود و هم عمل صالح.
3 جزء از قرآن درباره اخلاق است
شیخ انصاریان تصریح کرد: در تمام سورههایی که نازل شده است، خبری از احکام نیست، بلکه خبر از معرفتدهی و رشد اخلاق است. سه جزء از قرآن کریم درباره سازندگی روان و اخلاق مردم بیان شده است.
وی با اظهار تأسف از اینکه روی این موضوعها کار نشده است، عنوان کرد: درباره سورههای مدنی و مکی نیز بررسی صورت نگرفته است تا هدف از آنها مشخص شود که این موضوع خود هدف است.
فرهنگی که والاترین در عبادت را به روی فرزندان میبندد
شیخ انصاریان همچنین به فرهنگ اروپایی خانه سالمندان و راهاندازی این فرهنگ در کشورمان اشاره کرد و گفت: این فرهنگ باعث شد که والاترین در عبادت روی فرزندان بسته شود.
وی تصریح کرد: وقتی خداوند از عبادت خود سخن به میان میآورد، بدون درنگ از احسان به پدر و مادر میگوید و بحث نیکی به پدر و مادر را به مبحث عبادت متصل میکند. این از مسائل کاربردی قرآنی است که اگر بیان شود، اثرگذار خواهد بود.