کد خبر: 1417946
تاریخ انتشار : ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۳

آموزش حفظ قرآن همراه با «تثبیت»، زمینه فهم محتوایی آیات را فراهم می‌کند

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: برگزاری کلاس‌های آموزش حفظ قرآن همراه با «تثبیت»، علاوه بر افزایش میزان ماندگاری محفوظات زمینه تفکر و فهم محتوایی آیات قرآن را فراهم می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن از جمله کلاس‌های آموزشی است که به‌ منظور اطمینان‌بخشی در زمینه حفظ آیات قرآن در بسیاری از مؤسسات و مراکز قرآنی برگزار می‌شود و در هر مؤسسه برنامه‌ای متناسب با سطح توانایی افراد در اختیار قرآن‌آموزان قرار داده می‌شود.

به طور کلی تمام کلاس‌های آموزش حفظ قرآن همراه با مرور برگزار می‌شود و قرآن‌آموزان تا حفظ کل آیات قرآن باید به مرور محفوظات بپردازند، اما تثبیت حفظ قرآن معمولاً پس از حفظ هر جزء از آیات قرآن و یا در پایان حفظ کل قرآن صورت می‌گیرد.

اکثر کلاس‌های تثبیت حفظ قرآن پس از حفظ هر جزء از آیات قرآن برگزار می‌شود و تثبیت هر جزء تقریباً به‌ مدت یک هفته به طول می‌انجامد و قرآن‌آموزان در هر روز طی چندین بار به مرور محفوظات خود می‌پردازند.

بهره‌مندی قرآن‌آموزان از مشاوره‌های آموزشی در زمینه حفظ قرآن

پس از گذشت یک هفته حفاظی که از تسلط کافی برخوردار باشند، وارد حفظ جزء بعدی می‌شوند، همچنین قرآن‌آموزان می‌توانند از مشاوره‌های آموزشی برای حفظ آیات قرآن بهره‌مند شوند.

برخی مؤسسات قرآنی، کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن را بعد از حفظ 10 جزء، 20 جزء و حفظ کل قرآن برگزار می‌کنند که البته نحوه برگزاری کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن با توجه به سطح استعداد و توانایی قرآن‌آموزان متفاوت است.

کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن به‌ صورت کلی به‌ مدت سه تا شش‌ ماه برگزار می‌شود و قرآن‌آموزان پس از گذراندن این دوره می‌توانند در مسابقات و محافل قرآنی شرکت کنند، به این ترتیب به مرور خواهند توانست به سطح آمادگی مطلوب دست یابند.

برخی افراد نیز بدون برنامه‌ریزی شروع به حفظ قرآن کرده‌اند که لازم است آنها نیز با حافظانی که با برنامه‌ریزی در مؤسسات قرآنی به حفظ قرآن پرداخته‌اند، مشورت کرده و راهکارهای لازم را برای تثبیت محفوظات قرآنی خود دریافت کنند، زیرا آموزش حفظ قرآن همراه با تثبیت، علاوه بر افزایش میزان ماندگاری محفوظات، زمینه تفکر و فهم محتوایی آیات قرآن را فراهم می‌کند.

تثبیت محفوظات همراه با مرور حفظ قرآن

تعدادی از اساتید حفظ قرآن معتقدند که همزمان با مرور حفظ قرآن، تثبیت محفوظات نیز باید انجام شود، اما بسیاری از کارشناسان حفظ قرآن با این نظر موافق هستند که تثبیت حفظ قرآن مستقل از مرور محفوظات صورت پذیرد.

کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن ویژه افرادی که در طرح‌های حفظ یک ساله قرآن شرکت می‌کنند، طولانی‌تر برگزار می‌شود و گاهی به‌ مدت شش سال طول می‌کشد.

حتی پس از تثبیت محفوظات نیز، حافظان قرآن نباید از مرور اجزاء قرآن دست بکشند، بلکه لازم است که هر روز نیم تا یک جزء از آیات قرآن را از حفظ، قرائت کنند.

از جمله مؤسسات قرآنی برتر که در زمینه حفظ قرآن فعالیت می‌کنند، می‌توان به مؤسسه قرآنی مهاد تهران اشاره کرد که با برگزاری دوره‌های آموزش حفظ حضوری و غیر حضوری قرآن، هر سال بیش از 20 حافظ کل قرآن تربیت می‌کند.

آموزش حفظ قرآن با در نظر گرفتن سطح استعداد و توانایی افراد

از دیگر مراکز قرآنی می‌توان به مکتب‌القرآن اشاره کرد که مجری برگزاری دوره‌های آموزش حفظ یک ساله قرآن است؛ البته این کلاس‌های با در نظر گرفتن سطح استعداد و توانایی افراد برگزار می‌شود و این مرکز قرآنی امکانات و فضای مناسب را برای حافظان قرآن فراهم می‌کند.

همچنین مؤسسه قرآن و عترت بوستان طه مشهد اقدام به برگزاری کلاس‌های حفظ قرآن در قالب طرح‌های دو ساله، چهار ساله و شش‌ ساله همراه با آموزش معنا و مفاهیم آیات کلام وحی کرده است و کلاس‌های این طرح به صورت حضوری و غیر حضوری، طی روزهای فرد دایر است. 

به‌ منظور آشنایی بیشتر با روش‌های تثبیت حفظ قرآن به گفت‌وگو با تعدادی از مدیران مؤسسات قرآنی که مجری برگزاری دوره‌های تخصصی حفظ قرآن و همچنین آموزش تثبیت محفوظات هستند، پرداخته‌ایم که شرح این گفت‌وگو در ذیل آمده است.

جعفر زنگنه، مدیر مسئول مکتب‌القرآن مشکات کرمانشاه در زمینه تثبیت حفظ قرآن معتقد است که کلاس‌های تثبیت حفظ قرآن که در سطوح حفظ نیم جزء و یا حفظ جزء سی‌ام قرآن برگزار می‌شود را می‌توان بعد از اتمام دوره آموزش حفظ قرآن برگزار کرد.

تثبیت حفظ قرآن؛ راهکاری برای جلوگیری از فراموشی محفوظات

وی اظهار کرد: برای حفظ کل قرآن و یا حفظ چندین جزء قرآن، باید کلاس‌های تثبیت همراه با کلاس‌های آموزش حفظ قرآن برگزار شود؛ در غیر این‌ صورت محفوظات به فراموشی سپرده می‌شود.

زنگنه با اشاره به اهمیت برگزاری کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن، عنوان کرد: کلاس‌های آموزش حفظ قرآن حتماً باید همراه با آموزش تثبیت محفوظات برگزار شود، زیرا به راحتی می‌توان آیات قرآن را حفظ کرد، اما آن چه اهمیت دارد، تثبیت محفوظات است.

آموزش حفظ قرآن به‌ صورت مرحله به مرحله همراه با تثبیت محفوظات

نادر حسینی، مدیر مرکز قرآن و عترت حوزه‌های علمیه استان گیلان نیز در رابطه با برگزاری کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن گفت: علاوه بر این که در پایان دوره حفظ قرآن باید کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن برگزار شود، آموزش حفظ قرآن در مراحل مختلف باید همراه با تثبیت صورت پذیرد.

وی اظهار کرد: در مؤسسه رهپویان قرآن و عترت رشت، کلاس‌های آموزش حفظ قرآن به‌ صورت صفحه به صفحه همراه با آموزش تثبیت برگزار می‌شود و در این کلاس‌ها قرآن‌آموزان با تثبیت یک صفحه آشنا می‌شوند و سپس به سراغ حفظ صفحه بعدی می‌روند، علاوه بر این، بعد از یک هفته تثبیت کلی انجام می‌شود.

مدیر مسئول مؤسسه رهپویان قرآن و عترت رشت بیان کرد: همچنین توصیه می‌شود که قرآن‌آموزان در هر مرحله، یک‌ دهم محفوظات گذشته را مرور کنند.

مرور محفوظات قرآنی با کمک ابزارهای آموزشی

وی با اشاره به تفاوت مرور با تثبیت حفظ قرآن، عنوان کرد: در زمینه مرور، قرآن‌آموزان با کمک ابزارهای آموزشی، محفوظات را پالایش و یادآوری کرده و نغمات و آیات قرآن را در ذهن بازپروری می‌کنند، اما در تثبیت، قرآن‌آموزان سعی می‌کنند آیات را در ذهن خود حک کنند که با تمرین و مرور زیاد این امر امکان‌پذیر خواهد بود.

محمدجواد اسماعیل‌زاده، مدیر مسئول مؤسسه زلال نور تربت حیدریه در رابطه با برگزاری کلاس‌های آموزش تثبیت حفظ قرآن، گفت: روشی که در مؤسسه زلال نور در زمینه حفظ قرآن دنبال می‌شود، به این صورت است که هر روز که قرآن‌آموزان آیات جدیدی را حفظ می‌کنند، به تثبیت پنج درس گذشته نیز می‌پردازند و یک‌ دهم کل محفوظات به این ترتیب مرور می‌شود.

کسب آمادگی برای شرکت در مسابقات با برگزاری کلاس‌های تثبیت حفظ قرآن

وی اظهار کرد: با این روش هر 10 روز یک بار مرورها تمام می‌شود و کلاس‌ها همراه با تثبیت پیش می‌رود و پس از حفظ کل قرآن نیز کلاس‌های تثبیت حفظ قرآن به‌ صورت ویژه برای قرآن‌آموزان برگزار می‌شود تا آمادگی لازم را برای شرکت در مسابقات حفظ قرآن کسب کنند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: با مرور، محفوظات وارد حافظه بلند مدت می‌شود و با تثبیت، محفوظات وارد حافظه میان‌ مدت می‌شود و این موجب خواهد شد که قرآن‌آموز در هر 10 روز یک بار کل قرآن را مرور کند، پنج درس گذشته را تثبیت کرده و به حفظ درس امروز بپردازد.

وی تصریح کرد: افراد پس از شرکت در کلاس‌های آموزش حفظ قرآن همراه با تثبیت بعد از تمام شدن دوره تقریباً 80 درصد به حفظ قرآن مسلط هستند و 20 درصد تسلط باقیمانده در دوره‌های فشرده تثبیت که برگزار می‌شود، محقق خواهد شد.

captcha