بیست و دومین دوره نمایشگاه قرآن، امسال نیز همچون سالهای گذشته همزمان با روزهای پایانی ماه شعبان فعالیت خود را آغاز میکند که در این رابطه علاقهمندان بسیاری انتظار میکشند تا بتوانند پس از فرصت از دست رفته نمایشگاه کتاب، آثار مورد نیاز خود را از بخش نشر مکتوب نمایشگاه قرآن که امسال مکان جدیدی را در باغموزه دفاع مقدس تجربه میکند، فراهم کنند.
در این راستا، نگاهی داریم به بخش نشر مکتوب نمایشگاه قرآن طی دورههای گذشته تاکنون و باید منتظر بود و دید که در این دوره از برپایی نمایشگاه، آیا همانند سال گذشته فضایی محدودتر به ناشران دینی و قرآنی اختصاص پیدا میکند یا متناسب با خواستههای ناشران به آنان فضا تعلق میگیرد؟
در این رابطه محمد اللهیاریفومنی، مشاور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیر بخش نشر مکتوب دورههای گذشته نمایشگاه قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره این بخش از نمایشگاه قرآن طی سالهای گذشته گفت: نمایشگاه بینالمللی قرآن به صورت طبیعی و طبق هر سال، بخشهای مختلفی را داشته است که متناسب با افزایش سن برگزاری آن، بنا به تناسب، بخشهایی هر سال به آن افزوده یا کاسته شده و این موضوع متناسب با نیازهایی است که دستاندرکاران برپایی نمایشگاه احساس میکردند.
مشاور معاون فرهنگی ارشاد با بیان این مطلب افزود: نمایشگاه قرآن به این سمت و سو در حرکت بوده است که به یک جشنواره قرآنی همزمان با ماه مبارک رمضان تبدیل شود. با توجه به اینکه معمولاً افراد در این ماه بیشتر متوجه قرآن کریم میشوند، مجموعهای از فعالیتها با موضوع قرآن در کشور برگزار میشود. نمایشگاه قرآن نیز جشنواره و ویترینی است برای نمایش آن بخش از فعالیتهای کشور که در حوزه قرآن کریم انجام شده است.
نمایشگاه قرآن محفلی برای ناشران تخصصی است
اللهیاری افزود: بخشی از نمایشگاه قرآن نیز بخش نشر مکتوب بوده است. در کشور ما بخش قابل توجهی از ناشران در حوزه نشر دینی فعالیت میکنند که در میان آنها ناشرانی که به چاپ کتابهای مذهبی و قرآنی میپردازند، آمار قابل توجهی را به خود اختصاص میدهند که به چاپ قرآن و ادعیه مشغول هستند.
وی تصریح کرد: از این رو نمایشگاه قرآن محفلی برای ناشران تخصصی است که کتابهای حوزه دین و قرآن را گرد هم آورند و آثارشان را در این جشنواره قرآنی عرضه کنند.
بخش نشر مکتوب جزء بخشهای اصلی نمایشگاه قرآن به شمار نمیآید
این کارشناس حوزه نشر ادامه داد: بخش نشر مکتوب جزء بخشهای اصلی نمایشگاه قرآن به شمار نمیآید و در دورههای مختلف نیز فضاهایی که در اختیار ناشران قرار داده میشد، متناسب با تقاضای ناشران نبوده است، به طوری که این امکان وجود داشت که تعداد بیشتری از ناشران در نمایشگاه قرآن حضور پیدا کنند و آثار بیشتری را به نمایش بگذارند که این موضوع به محدودیت فضا برمیگردد.
اللهیاری همچنین گفت: ارائه تازههای نشر در نمایشگاه کتاب تهران نیز روی میدهد، ولی طبیعی است که در نمایشگاه کتاب تهران این رویداد به صورت عمومیتر اتفاق میافتد و در نمایشگاه قرآن صورت خاصتری به خود میگیرد.
تلاش برای ارائه مجموعهای از بخشهای مختلف قرآنی
وی با بیان این مطلب اظهار کرد: بر این اساس در سالهای گذشته بخش نشر مکتوب نمایشگاه قرآن تلاش کرده است تا در فضایی که در اختیار دارد که البته قابل توجه هم نبوده است، بتواند تعداد زیادی از ناشران را با عناوین دینی و قرآنی حاضر کند تا تازههای نشر قرآنی و دینی در اختیار مخاطبان عام و خاص قرار گیرند.
مشاور معاون فرهنگی وزیر ارشاد همچنین عنوان کرد: طبیعی است که بخش نشر در کنار سایر بخشهای نمایشگاه قرآن همچون حوزه، کودک و نوجوان، بینالملل و دانشگاهی قرار بوده است تا مجموعهای را برای مردمی که به نمایشگاه مراجعه میکنند فراهم آورد.
کاهش آثار طی سال گذشته در نتیجه کاهش فضا بوده است
وی با بیان اینکه این رویکرد سبب میشود تا مردم در جریان رویدادهای نشر قرآنی کشورمان قرار گیرند، درباره اینکه تعداد آثار ارائه شده در سال گذشته نسبت به دورههای پیش کمتر شدهاند، گفت: قطعاً محدودیتهای مکانی نمایشگاه دلیل این رویکرد بوده است.
الهیاری با اشاره به اینکه امکان این موضوع وجود دارد که متراژ بیشتری در اختیار ناشران قرار گیرد، ادامه داد: اینکه در دوره گذشته چقدر پیشرفت داشته یا وسعت مکان پیدا کرده یا عقبگرد داشته است، اطلاع چندانی ندارم.