به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم سالگرد شهادت دکتر مصطفی چمران و آئین اختتامیه اکران عمومی فیلم «چ» شب گذشته جمعه 30 خرداد با حضور مهدی چمران؛ عضو شورای شهر تهران و رئیس شورای عالی استانها، حسین طلا؛ نماینده مجلس شورای اسلامی، حجتالاسلام حسینی مشاور معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران و جمعی از مقامات شهری و فرهنگی و بازیگران این فیلم در میدان امام حسین(ع) برگزار شد.
محمدرضا جعفریجلوه، مدیرعامل بیناد سینمایی فارابی یکی از سخنرانان این مراسم بود که در ابتدای سخنان خود با گرامیداشت خرداد، این ماه شگفتانگیز و تاریخساز گفت: رخدادهای تاریخسازی در طول ایام این ماه به وقوع پیوسته است که از آن جمله میتوان به رویش انقلاب اسلامی در 15 خرداد 42 اشاره کرد.
وی به مواجهه گسترده جبهه استکبار در قالب تهاجم دشمن بعثی در طول 8 سال دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: نگین مقاومت جانانه مردم ایران در برابر این تهاجم، فتحالفتوح آزادی خرمشهر در سومخرداد بود و سالیان بعد در 4 خرداد بر مبنای همین الگوی مقاومت پیروزی برونمرزی حزبالله، در آزادسازی حماسه جنوب لبنان از اشغال صهیونیسم را شاهد بودیم.
مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی ادامه داد: خرداد نشانههای بسیار دیگری هم دارد که آن را در یادها ماندگار کرده است که از آن جمله عروج امام(ره) در 14 خرداد 68 و دیگری شهادت دکتر چمران در 31 خرداد سال 60 است؛ مردی که از اوج تجلی دنیوی تمدن غرب و امتیازات بسیار حاصل از مدارج علمی و عناوین از این دست فرود آمد و تا اوج رویش ایران و اسلام و برای بازسازی تمدن نوین اسلامی در فراز شد.
شهیدچمران الگوی شایستهای برای روایت سینمایی دفاع مقدس است
وی گفت: شهیدچمران الگویی شایسته برای روایت و بازخوانی در عرصههای گوناگون به ویژه قاب توانمند و اثرگذار سینماست، دست مریزاد به آنان که در این راه طی سالیان سال کوشیدند و از میان ایشان هنرمند دلآگاه و سینماگر توانمند برآمده از دامان انقلاب و دفاع مقدس ابراهیم حاتمیکیا که در پی آثار گرانقدر پیشین خود با آفرینش «چ» چمران، انقلاب و اسلام و خاصه امام(ره) را روایت کرد و بازآفرید.
جعفریجلوه ادامه داد: این فیلم با توفیقاتی که در زمان اکران خود به دست آورد، بیشک چراغ راهی خواهد بود در روایت انقلاب، خاصه مقاومت در سینمای ایران و امیدوارم که بر شمار آثاری از این دست افزوده شود و از قابلیت سینما بیش از پیش برای روایت فرهنگساز و تاریخساز ارزشهای عزیز و عظیم اسلامی و انقلابی استفاده شود.
پس از سخنرانی جعفریجلوه، مهدی چمران؛ عضو شورای شهر تهران نیز در سخنانی با تشکر از عوامل سازنده فیلم چ و همچنین مسئولانی که ترتیب برگزاری چنین مراسمی را در میدان امامحسین(ع) دادند گفت: این فیلم توانست گوشهای از زندگی شهید چمران و گروهی از شهیدان همچون شهید اصغر وصالی را به خوبی نمایان سازد؛ شهیدانی که حتی تا پیش از وقوع جنگ هشتساله رزمیدند و جنگیدند و خون خود را نثار میهن کردند.
فیلم «چ» آبروی شهیدچمران را حفظ کرد
وی ادامه داد: امشب شب سالگرد شهادت دکتر چمران است، سی و سه سال پیش در فردا روزی در ظهر خونین دهلاویه او به شهادت رسید و شب پیش از آن ما در اتاق توجیه آخرین سخنان او را پیش از شهادت با گوش جان میشنیدیم که در جملهای گفت: چه من باشم و چه نباشم نگذارید در آینده آبروی من بریزد؛ تصور میکنم سازندگان فیلم «چ» و دوستانی که چنین برنامهای را در شب شهادت وی ترتیب دادند، کاری کردند که وصیت او محقق شود.
دوست دارم واقعه سوسنگرد نیز همچون پاوه تصویر شود
رئیس شورای عالی استانها تصریح کرد: بگذارید حال که این مراسم در میدان امامحسین(ع) منعقد شده است از راز و نیازهای او در قالب عباراتی نغز با سرور و سالار شهیدان بگویم و البته به حضور این شهید بزرگوار در واقعه سوسنگرد اشاره کنم که همچون واقعه پاوه که خود را با هلیکوپتر به ورطه محاصره منافقان انداخت، در اینجا نیز با تانک به حلقه محاصره سوسنگرد وارد شد تا همرزمان خود را از محاصره برهاند؛ دوست دارم این واقعه نیز همچون واقعه پاوه توسط سینماگران فیلم شود چرا که وقایع بکر و زیبایی در آن به وقوع پیوسته است.
چمران ادامه داد: واقعه سوسنگرد در شب تاسوعا اتفاق افتاد و شهید چمران در آن به شدت زخمی شد ، چه خوب بود که فیلمی از گفتوگوی پس از عمل جراحی در حالیکه بر تخت بیمارستان در مقابل دوربین صحبت میکند را امشب به نمایش میگذاشتید که خطاب به صدام با تمام قدرت و صلابت میگفت که آنچه که دیدید تازه شب تاسوعای ماست و ظهر عاشورای ما را نیز خواهید دید.
وی سپس گفتوگوی شهیدچمران با امامحسین(ع) را پس از زخمی شدنش در واقعه سوسنگرد را برای حضار قرائت کرد و مجدد از سازندگان این فیلم و برگزار کنندگان این مراسم تقدیر و تشکرد کرد.
این گزارش حاکی است در ابتدای این مراسم پژمان لشکریپور، مدیر پروژه فیلم «چ» در سخنانی با مبارک خواندن برگزاری چنین مراسمی در میدان امامحسین(ع) و در جوار قبور 5 شهید گمنام دفاع مقدس گفت: اکران رسمی این فیلم اوایل بهار با نمایش در سینما آزادی تهران و به طور مشترک سینما فرهنگ شهرستان رباط کریم کلید خورد.
وی ادامه داد: این نخستین تجربه از برگزاری این گونه مراسمهایی است که به نام اختتامیه اکرانهای عمومی به صورت مردمی روی میدهند که ما در توفیق آن شک داشتیم اما امشب با حضور و مشارکت حداکثری مردم، ثابت شد که تداوم اجرای آن موفقیتآمیز خواهد بود.
لشکریپور در پایان گفت: ابراهیم حاتمیکیا به مکه مشرف شده است لذا از عدم حضور خود در این مراسم عذرخواهی کرد اما پیامی را خطاب به این مراسم تنظیم کرده و برایمان فرستاده است که توسط بابک حمیدیان بازیگر نقش شهید وصالی فیلم «چ» قرائت خواهد شد.
در ادامه این مراسم بابک حمیدیان، برای قرائت یادداشت ابراهیم حاتمیکیا به پشت تریبون رفت و یادداشت ابراهیم حاتمیکیا را به شرح زیر قرائت کرد:
«چ» محصول یک دهه دغدغه ذهنی و سهسال انرژی متراکم جوانان خلاق سینمای ایران است
یالطیف؛ فیلم سینمایی «چ» محصول بیش از یک دهه دغدغه ذهنی و حاصل انرژی متراکم حدود 3 سال کار مداوم هنرمندان عزیز و جوانان خلاق سینمای کشورم بود که خواستند ادای دینی به آرمانخواهی نسلی از این سرزمین کنند که چه بسا حتی آنها را از نزدیک ندیده باشند اما قصه پایمردیشان در پشت سر ما، سایه بر زندگی امروزمان انداخته و چشمانداز فردای ماست و خواهد بود.
استقبال خوب مردم در سینماهای تهران و شهرستانها، اظهار محبت آنها به آنچه حتی از شهرهای کوچک و دور دست و مناطق فاقد سالن سینما به من رسید خستگی این سالها و زحمت وافر ساخت «چ» را از تنم بیرون کرد و قطعاً برای همکارانم نیز این چنین بوده است.
برگزاری این مراسم در سالگرد شهادت دکتر مصطفی چمران با حضور و مشارکت خودجوش مردم در میدان امامحسین(ع) که نام و مکانش مملو از خاطرات فراموش ناشدنی برای نسل من است برگ ارزشمند و شیرین دیگری از صفحات ساخت و پخش فیلم «چ» برایم به حساب میآید و قطعاً همه مخاطبان و آنهایی که در لحظات تماشای این فیلم در سینماها و یا در ایام آتی از طریق نمایش خانگی و یا کمی دورتر از طریق شبکههای تلویزیونی در حس مورد نظر با ما مشارکت خواهند کرد به قول شهید عزیز و برادر بزرگوارم سیدمرتضی آوینی، همگی از عوامل و دستاندرکاران این فیلم محسوب میشوند. در پایان از همه برگزارکنندگان این مراسم و همه همکارانم تشکر میکنم و امیدوارم دعای خیر شهیدان چمران، فلاحی، وصالی و سایر شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بدرقه راهمان باشد. برادر شما ابراهیم حاتمیکیا.
این گزارش حاکی است در این مریم کاظمزاده، همسر شهید اصغر وصالی و مادر شهید بهروز صبوری نیز حضور داشتند که از حس و حال خود در مورد برگزاری این مراسم سخنانی را ایراد کردند و سپس با حضور مقامات فرهنگی و بازیگران فیلم«چ» با اهدای تابلوهای نفیس هنری از آنها تجلیل شد و در ادامه حجتالاسلام حسینی، مشاور معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران نیز به ایراد سخنانی در مورد جایگاه شهیدچمران در مدت حضورش در لبنان و سپس طراحی جنگهای نامنظم در دوران دفاع مقدس پرداخت و سپس قطعه شعری را در رثای این شهید بزرگوار قرائت کرد.
انجام کار برای رضای پروردگار ضامن موفقیت ایران اسلامی است
حسین طلا، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان خاطراتی از دوران دفاع مقدس در سخنان کوتاهی گفت: دو چیز موجب موفقیت رزمندگان اسلام در طول هشت سال دفاع مقدس شد که همچنان این دو ضامن موفقیت ماست یکی آنکه هر آنچه در توان داشتند به انجام رساندند و دیگر آن که هر آنچه انجام دادند برای رضای خدا بود و هیچ چشمداشتی نداشتند.
در ادامه این مراسم از عوامل فیلم سینمایی «چ» شامل علی سرتیپی، پخش کننده فیلم، رضا سعیدی پور مدیر سینما ازادی، علی هیربد مدیر سینما فرهنگ، فردین خلعتبری، آهنگساز، بهمن اردلان صدابردار، علیرضا علویان صداگذار، عباس بلوندی طراح صحنه، هادی اسلامی مدیر جلوه های ویژه و بازیگران این فیلم سینمایی که بابک حمیدیان و سعید راد به نمایندگی از آنها در مراسم حاضر بودند با اهدای لوح سپاس تقدیر شد و حضار پیش از اکران پایانی فیلم «چ» بر سر مراز 5 شهید گمنام در میدان امام حسین (ع) حاضر و با نثار گل به مقام آنها ادای احترام کردند.