کد خبر: 1421502
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۸
به بهانه سالروز تولد پرویز پرستویی؛

دوره‌‌ات نگذشته مربی ...

گروه هنر: نام پرویز پرستویی با حاج‌کاظم آژانس شیشه‌ای عجین است؛ آنجا که سلحشور به وی گفت: «دوره‌ات گذشته مربی!» ولی دوره این بازیگر بزرگ هنوز به پایان نرسیده است و نام وی بر تارک سینمای ایران می‌درخشد.

پرویز پرستویی، بازیگر متعهد سینما، تئاتر و تلویزیون ایران، دوم تیرماه سال 1334 در روستای چالو از توابع شهرستان کبودرآهنگ استان همدان دیده به جهان گشود و زمانی‌ که 3 ساله بود به همراه خانواده‌اش به تهران مهاجرت کرد و در خانه‌ای اجاره‌ای در یکی از محلات پایین شهر تهران (دروازه غار) سکونت یافت.
همزمان با تحصیل در مقطع ابتدایی و دبیرستان مدتی به ورزش علاقه نشان داد و به عنوان دروازه‌بان تیم فوتبال کارگران انتخاب شد و سپس برای بازی در پست دروازه‌بان به تیم فوتبال جوانان راه یافت، اما پس از مدتی در مرکز رفاه نازی‌آباد به آموختن تئاتر پرداخت و در نخستین تجربه بازیگریش در نمایشی با نام «ماجرای یک محله» به کارگردانی پرویز احمدی‌نژاد بازی کرد.

حضور جدی پرستویی عرصه تئاتر و سینما

سال 54 موفق به دریافت جایزه نقش اول کاخ جوانان (پس از انقلاب اسلامی سازمان ملی جوانان) برای بازی در نمایش «تسلیم‌شدگان» شد اما کمی بعد به دلیل امرار معاش مجبور به کار در سمت منشی در دادگستری تهران شد که البته خیلی زود این کار را رها کرد و به کار در اداره تئاتر پرداخت.
پرستویی در کارنامه حرفه‌ای خود بازی در تیپ‌ها و شخصیت‌های زیادی را تجربه کرده است اما همواره بنا به دغدغه و علاقه شخصی به ویژه در سینما، ایفاگر نقش‌هایی در فیلم‌های دینی، انقلابی و دفاع مقدسی بوده است تا آنجا که حتی بازی خود در سینما را با ایفای نقش در فیلم سینمایی «دیار عاشقان» آغاز کرد که منجر به دریافت جایزه نقش مکمل از دومین جشنواره «فیلم فجر» شد.

این علاقه و رغبت شخصی پرستویی به موضوعات ارزشی و انقلابی موجب شد که عملاً بازی او در مجموعه‌های تلویزیونی نیز با ایفای نقش یک جوان انقلابی در مجموعه تلویزیونی «رعنا» به کارگردانی داوود میرباقری آغاز شود و شاید بازی خوب و روان او در آن مجموعه بود که سال‌ها بعد میرباقری او را برای نقش «محمد بن ابی‌بکر» در مجموعه تلویزیونی امام علی(ع) انتخاب کرد.

با وجود آن که طی این سال‌ها پرویز پرستویی در مجموعه‌ای از ماندگارترین آثار سینمایی انقلابی و دفاع مقدس به ایفای نقش پرداخته است اما همگی وی را بیشتر با فیلم «آژانس شیشه‌ای» ابراهیم حاتمی‌کیا در نقش یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس که حالا درگیر یک معضل اجتماعی شده است می‌شناسند و توفیق این فیلم آن چنان بود که بعدها ابراهیم حاتمی‌کیا با همان حال و هوا البته نه به قدر موفقیت فیلم «آژانس شیشه‌ای» به تولید دو فیلم دیگر به نام‌های «موج مرده» و «به نام پدر» با حضور پرویز پرستویی در نقش اول فیلم پرداخت. وی همچنین برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «آژانس شیشه‌ای» شد.

بازی طنازانه و باورپذیر پرویز پرستویی در فیلمی دیگر با موضوع دفاع مقدس به نام «لیلی با من است» به کارگردانی کمال تبریزی موجی جدید در زمینه تولید فیلم‌هایی با این موضوع ارزشی را در سینمای ایران پدید آورد و آن جرئت و جسارتی بود که در اغلب فیلمسازان در مواجهه با دفاع مقدس با نگاه طنز و کمدی البته با رعایت همه جوانب و خدشه وارد نشدن به ارزش‌های آن بود. پرستویی به خاطر بازی در این فیلم برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد در چهاردهمین جشنواره فیلم فجر شد.

کمال تبریزی بعدها به سبب بازی خیره‌کننده پرویز پرستویی در فیلم «لیلی با من است» در ژانر کمدی، خواست این جرئت و جسارت را در یکی دیگر از زمینه‌های ارزشی به منصه ظهور برساند و به کسوت و جایگاه روحانیون در جامعه بپردازد که نتیجه آن ساخت فیلم «مارمولک» بود که واکنش‌های ضد و نقیض و البته بیشتر اعتراض‌گونه را به دنبال داشت هر چند که بعدها با دید منصفانه مراجع و البته نقدهای مثبت منتقدان به این فیلم، کار به آنجا کشیده شد که به طور مثال در همایش «روحانی در قاب سینما» که سال گذشته به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه هنر برگزار شد، همگی چه طبقه روحانیت و چه منتقدان و کارشناسان سینما بر موفقیت این فیلم به دور از نیات غرض‌ورزانه  در تبیین درست و اصولی قشر روحانی به عنوان مبلغان دین اسلام صحه گذاشتند. پرویز پرستویی در سال 1382 بار دیگر چشم‌ها را به سوی خود خیره کرد. بازی معرکه و ماندگار او در نقش «رضا مارمولک» در فیلم «مارمولک» سیمرغ بلورین ویژه هیئت داوران جشنواره بیست و دوم فیلم فجر و تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد هشتمین جشن خانه سینما را برای او به ارمغان آورد.

دلبستگی پرویز پرستویی به سینمای دفاع مقدس

ایفای نقش در فیلم‌های «دوئل»، «پاداش سکوت»، «سیزده 59»، «روبان قرمز» و ... حکایت از دلبستگی بدون فصل پرویز پرستویی به موضوع دفاع مقدس و طرح تبعات اجتماعی پس از آن دارد هر چند که او در طی این سال‌ها با بازی در فیلم‌های «کتاب قانون»، «بید مجنون» و نظایر آن به سینمایی که به طرح مسائل دینی می‌پردازد علاقه نشان داد.

پرستویی در جشنواره فیلم فجر سال گذشته با دو فیلم «امروز» ساخته رضا میرکریمی و «مهمان داریم» به کارگردانی محمدمهدی عسگرپور در نقش‌هایی متفاوت ظاهر شد و قطعا حضور دوباره اون بر پرده نقره‌ای بسیاری از علاقه‌مندان به او و هنر هفتم را به سینماها خواهد کشاند؛ با این حال اما پرویز پرستویی نسبت به گذشته کمی کم‌کار شده است و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد هنرنمایی مثال‌زدنی او در بازیگری سینما، تلویزیون و تئاتر با همان شدت و قوت باشیم.

captcha