محمدهادی زاهدی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در رابطه با اختصاص رتبه هفتم جهان به کتابخانه آستان قدس رضوی گفت: بر اساس گزارش سایت «پایگاه دادههای آموزشی آزاد» (OEDB) در آمریکا، که کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی را به عنوان کتابخانه تأثیرگذار در جهان انتخاب کرده است، این انتخاب براساس معیارهایی است که از جمله آنها میتوان به قدمت و سابقه کتابخانهها اشاره کرد.
قدمت 500 ساله کتابخانه آستان قدس
وی با بیان این که کتابخانه آستان قدس رضوی قدمت 500 ساله دارد، افزود: تاریخ مستند این کتابخانه که دارای سند است، نشان میدهد که از 500 سال پیش دارای کتابدار، صحاف، مرمتکار و... بوده است و سند دیگری که به معنای متعارف داشته است، نشانگر فعالیت این کتابخانه در عرصه فرهنگی از هزار سال پیش است.
زاهدی ادامه داد: منابع کتابخانه نیز معیار دیگری است که کتابخانه آستان قدس به دلیل برخوردار بودن از آثار ارزشمند جایگاه ویژهای دارد و در شمار کتابخانههای بزرگ جهانی است و از سوی دیگر توسعه کتابخانه نیز موضوع دیگری است که سبب شده این کتابخانه در رده هفتم جهان قرار گیرد؛ چرا که سازمان کتابخانههای آستان قدس رضوی شعب گوناگونی دارد.
وی با بیان اینکه این کتابخانه مجموعه سامانیافته تحت تولیت آستان قدس رضوی است، تصریح کرد: ما در همه حوزهها سعی میکنیم حضور فعالی داشته باشیم؛ از این رو در گردآوری منابع کتابخانهای، مرمت، بازسازی، دیجیتالسازی، نگهداری و امانت آثار فعالیت داریم و خدمات گوناگونی ارائه میدهیم.
زاهدی در ادامه بیان کرد: این فعالیتها به گونهای است که در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قویترین و منسجمترین تیم را برای خرید کتاب اعزام کردیم و در حوزه نسخ خطی هم به دلیل فعالیت در حوزه خرید منابع، دریافت، اهداء و پذیرفتن نسخ خطی در کتابخانهها خدمات گوناگون به دارندگان این نسخ ارائه میکنیم.
آمار نسخ خطی موجود در کتابخانه
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به تعداد نسخ خطی این کتابخانه اظهار کرد: آمار نسخ خطی موجود در کتابخانههای آستان قدس رضوی اعم از کتابخانه مرکزی و وابسته بیش از 90 هزار نسخه موجود است و از این تعداد حدود 20 هزار قرآن و جزوه قرآنی بوده که مربوط به قرن اول هجری تا دوره معاصر هستند.
گفتنی است، سایت «پایگاه دادههای آموزشی آزاد» (OEDB) در آمریکا، نخستین سازمانی است که به رتبهبندی دانشگاههای پیوسته در سطح جهان، بهویژه آمریکا میپردازد و هر ساله در ماه ژانویه، فهرست رتبهبندی جدید خود را منتشر میکند. این سایت در یک گزارش، مهمترین کتابخانههای تأثیرگذار در جهان را معرفی کرده است.