علی غفاری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها اظهار کرد: هماکنون روند کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها با موانع جدی مواجه است و تا وقتی این فضا حاکم است، رشدی دراین باره حاصل نمیشود.
معاون سابق فرهنگی و اجتماعی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: من یک کرسی آزاداندیشی بین دانشجویان در مورد عفاف و حجاب برگزار کردم که مسئولیت آن را برعهده داشتم و سؤال اصلی در این نشست این بود که آیا حجاب در جامعه امری ضروری است یا نه؟ دانشجویان از من تعهد گرفتند مبنی بر اینکه اگر به خاطر این اظهار نظر پرونده تخلفی برای آنها ایجاد نشود، در این کرسی نظرات خود را آزادانه بیان میکنند.
برگزاری جلسات صوری
مسئول بسیج اساتید دانشگاه محقق اردبیلی گفت: من هم به نوبه خود قول دادم که اگر فقط درباره این موضوع صحبت کنیم، من نیز جوابگو هستم. این نشست در فضایی کاملاً علمی برگزار شد و مورد استقبال دانشجویان قرار گرفت. به نظر من برپایی واقعی کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها امکانپذیر نیست و آنهایی هم که برگزار میشود، به شیوه صوری و فرمالیته برای ارائه گزارش به مقامات بالادستی است.
غفاری خاطرنشان کرد: دانشگاهها در این باره متأسفانه کمکاری کردند و همت به خرج ندادند. عواملی که مانع برگزاری کرسیهای آزاداندیشی که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، میشود، شاید رعب و وحشت کاذب از اظهار نظر آزادانه باشد که بین اعضای هیئت علمی، کارمندان و دانشجویان وجود دارد. احساسی که برای این گروهها ایجاد شده به سختی برطرف میشود.
دانشگاهیان نگران ابراز نظر آزادانه هستند
این عضو شورای راهبردی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تصریح کرد: متأسفانه ترس و محافظهکاری بین اعضای هیئت علمی نیز وجود دارد و شاید این ترس منطقی هم نباشد. نگرانی از تغییر وضعیت اساتید دانشگاه در آینده، ایجاد مشکل در ارتقای اساتید، ترس از بروز مشکل در استخدام برای دانشجویان در آینده از جمله نگرانیهای دانشجویان و اساتید درباره اظهار نظر آزادانه در کرسیهای آزاداندیشی است.
وی یادآور شد: کار به عمل برمیآید و به حرف و سخنرانی نیست. ما شعار آزاداندیشی را میدهیم، ولی در عمل میبینیم که این موضوع محقق نمیشود. این عملنکردنها امروزه توسعه یافته و جامعه دانشگاهی به این نتیجه رسیدند که کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها عملیاتی نیست و فقط حرف و شعار است و فرد را تشویق میکند که نظرات خود را بگوید و از همان حرف استفاده میکنند تا برای او مشکل ایجاد کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی افزود: آموزش عالی باید بسیار تلاش کند تا این آرامش و اعتماد و اطمینان بین اذهان افراد ایجاد شود. به نظر من مدیریتهای ما در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی درست نیست. مدیران ما باید شجاع باشند. من دین را در سه کلمه عدالت، صداقت و شجاعت میبینم. اگر در کسی ترس وجود داشته باشد، مسلمان کامل نیست.
دانشجویان شجاع تربیت نمیشوند
غفاری توضیح داد: اگر کسی چهره خود را مذهبی و مقید به احکام اسلامی نشان دهد، ولی در برابر ضایع شدن حقی سکوت میکند، مسلمان واقعی نیست. در آموزش و پرورش و تربیت دانشجویان، ما شجاعت را بین آنها رشد نمیدهیم. شاید دانشجوی عادل و مؤمن بار بیاوریم، اما موفق به تربیت دانشجو شجاع نمیشویم و باید در این زمینه کار کنیم تا مردم شجاعانه حرف خود را بزنند.
این استادیار گروه ریاضی اظهار کرد: بین دانشجویان این ترس کاذب هست که اگر حرف بزنید، دچار مشکلات امنیتی میشوید. این ترس قابل برطرف شدن است. اگر کسی که یکبار اظهار نظر آزادانه کرد و همین حرف علمی او برایش دردسرساز شد، به طور خودکار دیگران نیز اظهار نظر نمیکنند.
سکوت در برابر حق، تضییع خون شهدا است
وی در پایان گفت: من رزمنده هشت سال دفاع مقدس هستم و در جبهههای جنگ عیله دشمن جنگیدم و شایسته نیست امروزه بترسم و به خاطر مسائل واهی، خون شهدا و همرزمانم را زیرپا بگذارم و نظر خود را بازگو نکنم.
وضعیت دانشگاه نمادی از وضعیت جامعه است