کد خبر: 1427238
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۵
فرج‌زاده عنوان کرد:

بیگانگی جامعه با منابع اصلی حوزه سلامت

گروه سلامت: عضو هیئت علمی گروه بهداشت دانشگاه بقیةالله(عج) آموزش فرهنگ سلامت در جامعه را ضروری دانست و بیان کرد: در حوزه سلامت اسلامی منابع غنی قرآن، سیره معصومین(ع)، احادیث و روایات را داریم اما با آنها بیگانه هستیم.

داوود فرج‌زاده، عضو هیئت علمی گروه بهداشت دانشگاه بقیه الله مرکز تحقیقات طب و دین، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به توصیه‌هایی که ‌در اسلام برای سلامتی انسان مطرح شده است، گفت: اسلام برای انسان ارزش قائل است و به تعبیر دیگر انسان جایگاه ویژه‌ای دارد، به همین دلیل سلامت، تعالی و رشد وی نیز دارای اهمیت است.

یکی از ابعاد سبک زندگی بحث تغذیه است

عضو هیئت علمی گروه بهداشت دانشگاه بقیة‌الله(عج)، افزود: یکی از ابعاد سبک زندگی بحث تغذیه است که با سلامت انسان ارتباط مستقیمی دارد. در قرآن، سوره مائده به صراحت مواردی حرام اعلام شده است که 10 نوع ماده غذایی است. همچنین به مواردی که حلال است و انسان می‌تواند از آنها برای تأمین انرژی و سلامتی خود استفاده کند نیز اشاره‌هایی شده است.

مواردی که در قرآن اشاره شده، شاخص هستند

فرج‌زاده در ادامه گفت: سؤال اینجاست که آیا تنها میوه‌ها و غذا‌هایی که در قرآن به آنها اشاره شده برای انسان مفید است و یا موارد دیگری هم وجود دارد؟ باید گفت که اینطور نیست و مواردی که در قرآن اشاره شده است به عنوان شاخص هستند.

این‌ها شاه میوه‌های موجود هستند

وی در ادامه با ارائه مثالی افزود: اگر در قرآن به  انار، سیب، خرما، انگور و... اشاره شده، باید گفت این‌ها شاه میوه‌های موجود هستند که بقیه میوه‌‌ها و مواد مصرفی در روایات و احادیث به آنها اشاره شده است.

عضو هیئت علمی گروه بهداشت دانشگاه بقیة‌الله(عج) ادامه داد: اسلام در تغذیه علاوه بر موارد حلال و حرام، اشاره به خوردن هم داشته است. مثلا اینکه چه مقدار بخوریم و کی بخوریم و اگر این مسئله را هم رعایت کنیم سلامتی‌ از این ناحیه حفظ خواهد شد.

مشکلات باعث می‌شود که مسئله سلامت در جامعه کم‌رنگ شود

فرج‌زاده با اشاره به حفظ سلامت جامعه، و مسئولیتی که مسئولین و مردم دراین رابطه دارند، گفت: همه انسان‌ها سلامتی خود را دوست داشته و به این امر هم توجه دارند. قطعا مردم خواهان سلامتی خود هستند اما ‌مشکلاتی باعث می‌شود که مسئله سلامت در جامعه کم‌رنگ شود.

وی ادامه داد: ازجمله مواردی که باعث می‌شود مردم نسبت به سلامت توجه ویژه‌ نداشته باشند، می‌تواند عدم آگاهی، بحث مشکلات اقتصادی و مسئله فرهنگی خانواده و جامعه باشد.

این استاد دانشگاه افزود: آگاهی و آگاه سازی، مسائل اقتصادی و فرهنگی و در نهایت فرهنگ‌سازی برای سلامت مقوله‌هایی هستند که در ارتباط مستقیم با سلامت جامعه هستند که مردم وسیاست‌مداران و مسئولان نظام باید در آن ورد پیدا کنند.

وی ادامه داد: حکومت دینی ما قائل به این است که بستر عدالت اجتماعی انسان‌ها را فراهم شود. در این میان انسان‌ می‌خواهد عبد واقعی خدا باشد و یا تمرین عبادت کند و یا سیر الی الله و تعالی داشته باشد هم نیاز به آگاهی دارد.

این امر نیازمند یک رابطه دوطرفه است

فرج‌زاده بیان کرد: آگاه‌سازی و آموزش مردم در زمینه‌های سلامت، سبک زندگی و تغذیه نیازمند آموزش است. زمینه مباحث اقتصادی را هم حکومت فراهم می‌کند و ازطرف دیگرمردم هم باید همکاری داشته و نیازمند یک رابطه دوطرفه است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در ارتباط با فرهنگ‌سازی دولت، نخبگان جامعه، دانشگاه‌هایی که کار کارشناسی می‌کنند و رسانه‌ها نقش اساسی دارند، گفت: رسانه می‌تواند جهت مثبت و منفی به جامعه دهد و در آموزش مردم نقش بسیار مؤثری دارد. در فرهنگ‌سازی رسانه می‌تواند تاثیر گذار باشد.

بدون آموزش امکان فرهنگ‌سازی نیست

عضو هیئت علمی گروه بهداشت دانشگاه بقیةالله(عج) تصریح کرد: برای ایجاد فرهنگ مناسب سلامت در جامعه باید آموزش داد و بدون آموزش امکان فرهنگ‌سازی نیست. منابع غنی برای سلامت در دین ما آمده است که ازجمله آنها می‌توان به قرآن، سیره معصومین(ع)، احادیث و روایات اشاره کرد.

فرج‌زاده بیان افزود: منابع دینی ما پاسخ بسیاری از مشکلات را داده‌اند اما مشکل این‌جاست که ما با بسیاری از آنها بیگانه هستیم و چگونگی استفاده از این منابع را نمی‌دانیم.

captcha