حجتالاسلام والمسلمین علیرضا صدری، استاد حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب اظهار کرد: ماه رمضان در تغییر سبک زندگی یعنی حرکت به سوی سبک زندگی اسلامی نقش بیبدیلی دارد در این ماه بعضی از اموری که مستحبی است تقویت شده و مردم معمولا بیشتر به آن عمل میکنند و عمل به برخی از واجبات هم به جهت اینکه اسلام بر آنها تأکید دارد آمارشان بالا میرود و بیشتر مورد توجه مردم قرار میگیرند.
ارتباطات مثبت بین مردم در ماه رمضان بیشتر رعایت میشود
وی افزود: غیر از اینکه روزه یکی از واجبات الهی است در کنار آن عموما گناهانی مثل غیبت کردن و دروغ گفتن و کمکاری و کمفروشی کمتر میشود و مستحباتی مثل تلاوت قرآن و نماز اول وقت خواندن و اخلاق و ارتباطات مثبت بین مردم در ماه رمضان بیشتر رعایت میشود.
حرکت سبک زندگی روزهداران به سمت زندگی اسلامی
حجتالاسلام صدری ابراز کرد: به دلیل اینکه انسان در حال روزه و عبادت به طور طبیعی به عبادتهای دیگر هم بیشتر توجه میکند سبک زندگی روزهداران به سمت زندگی اسلامی سوق داده میشود و این امر در افرادی هم که روزه نمیگیرند دیده میشود و جو جامعه و افراد روزهداران بر روی آنها تاثیرگذاشته و کمتر به سراغ مکروهات و محرمات میروند.
این مدرس حوزه علمیه قم اظهار کرد: در این ماه همه افراد جامعه چه روزهداران و چه آنانی که روزه نمیگیرند به صورت جزیی و عینی احکام اسلامی مثل عمل به واجبات و ترک محرمات، عمل به مستحبات را بیشتر رعایت میکنند و مواردی را که مورد تایید سبک زندگی اسلامی است را در دستور زندگی خود قرار میدهند.
سبک زندگی بیشتر افراد صددرصد اسلامی نیست
وی اشاره کرد: اگر احکام روزه را رعایت کنیم یک نوع سبک زندگی اسلامی ایجاد شده است در حال حاضر سبک زندگی بیشتر افراد ما نه صددرصد اسلامی است و نه صددرصد غربی است چیزی میان این دو است.
حجتالاسلام صدری گفت: در ماه رمضان وقتی فرد در حال عبادت خاصی بسر میبرد مورد عنایت بیشتر خدا قرار میگیرد و این مسئله خود باعث میشود که انسان به کمال روحی برسد و سعی کند احکام و دستورات و اموری که سبک زندگی اسلامی را تشکیل میدهد بیشتر رعایت کند.
افراد اجتماع به سمت دوری از منکرات هدایت میشوند
این محقق و دینپژوه در ادامه بیان کرد: ایمان و حالت روحی انسان روزهدار و حالات معنوی این افراد تأثیر زیادی در رفتار و کردار اجتماعی خواهد داشت و در قبال این تغییر همه افراد اجتماع به سمت دوری از منکرات هدایت میشوند.
وی تصریح کرد: بنابراین طبیعی است وقتی در این ماه معنویت و لطف خدا بر انسان بیشتر میشود احکام الهی فردی و چه اجتماعی بیشتر رعایت میشود به طوری که آمارها هم نشان میدهد که جرم و جنایت در این ماه کمتر رخ میدهد.
تغییرات مثبت را بعد از ماه رمضان هم حفظ کنیم
حجتالاسلام صدری در مورد اینکه چگونه میتوان این تغییرات مثبت را بعد از ماه رمضان هم در طول سال حفظ کرد و از دست نداد افزود: با اراده و تمرین میتوانیم این حالت معنوی و الهی که در انسان به وجود آمده را حفظ کرد، نگهداشتن این حالت در طول سال مثل فراگیری زبان است که اگر با تمرین کردن و استفاده مداوم باید در نگهداری آن کوشا بود در غیر اینصورت فراموش خواهد شد.
وی تاکید کرد: با تکرار مداوم دستاوردهای ماه مبارک رمضان سبک زندگی در این ماه را به کل سال بسط دهیم.
نقش روزهداری و سایر اعمال ماه رمضان در تهذیب نفس
این مدرس حوزه در مورد اینکه نقش روزهداری و سایر اعمال ماه رمضان در تهذیب نفس و خویشتنداری چیست و چگونه میتوان از این فرصت برای خویشتنداری و بالابردن تقوای الهی استفاده کرد یادآور شد: وقتی انسان عبادت خدا را میکند یک مقداری این تهذیب نفس و خویشتن داری حاصل میشود اما نباید به این مقدار اکتفا کند فرصت را باید غنیمت بشمارد و نگوید که خوابیدن روزه دار هم عبادت است و بگیرید و بخوابد باید در کنار روزه، قرآن بخواند، نمازهای قضا و نافله بخواند.
وی در پایان اشاره کرد: ماه رمضان سفرهای است که باز شده است و کسانی که بیشترین استفاده را از آن میبرند برنده هستند طوری نیست که همه به یکسان از آن استفاده کنند همچنین باید ذخیرهسازی برای ماههای بعد هم داشت. یعنی برای ماههای بعد هم از سیره رمضان کمک بگیریم.