به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در حوزه فرهنگ و ادب در هفتهای که گذشت، اخبار و رویدادهای مهمی را شاهد بودیم که از جمله آنها میتوان به برگزاری جایزه قلم زرین، ضیافت افطار معاون فرهنگی وزیر ارشاد با حضور نویسندگان، انتصاب رئیس دبیرخانه دائمی نمایشگاه کتاب، آغاز طرح گردآوری اشعار قرآنی، پاسخگویی وزیر ارشاد به نمایندگان مجلس و سالروز درگذشت مهدی آذریزدی اشاره کرد که در ادامه مروری بر این اخبار داریم:
دفاع حدادعادل و سرشار از اعتبار جایزه «قلم زرین»
مراسم پایانی دوازدهمین دوره جایزه قلم زرین نخستین رویداد مهم هفته گذشته است که همزمان با روز قلم برگزار شد. در این مراسم غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و محمدرضا سرشار از از اعتبار جایزه قلم زرین و ارزش آن در مقایسه با سایر جوایز خصوصی دفاع کردند و والای، دبیر این جایزه نیز به تقدیرهای هنگفت در حوزه سینما اشاره و آن را قابل مقایسه با دیگر بخشها از جمله نویسندگی ندانست و گفت: عمده این بحثها به مسئولان فرهنگی باز میگردد که همیشه در پشت سر نویسنده ایستادهاند، تا با اهالی قلم چشم به چشم نشوند.
وی همچنین در این مراسم استفاده ابزاری از اهالی قلم و نویسندگان را ممنوع و حرام دانست و گفت: این استفاده ابزاری باید از سوی مراجع، حرام اعلام شود.
صالحی: فرصت اطلاعرسانی تا دیروز وجود نداشت
دومین رویداد فرهنگی که آن هم، همزمان با روز قلم بود، ضیافت افطار اهالی قلم و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران خانه کتاب بود که صالحی در این مراسم میگوید: امروزه اهالی قلم، مصنفان و موزعان در پرتو سرعت اطلاعرسانی میتوانند، با یکدیگر بیش از گذشته تعامل کنند. فرصت شبکهسازی و اطلاعرسانی فرصتی است که تا دیروز وجود نداشته است موقعیت مخاطبشناسی و دستیابی به سلیقههای ایشان امکانی است که امروز برای اهالی قلم فراهم شده است.
حجتالاسلام محمدرضا زائری نیز در این ضیافت افطاری یادآور میشود: قلم در حال خروج از دست کودکان ماست، تغییرات زندگی، سبک زندگی و شرایط نظام آموزشی موجب شده تا برخی از مدارس تفاخر کنند به اینکه از قلم در آموزش استفاده نمیکنند. فرزندان امروز ما از برخی از امکانات که مرتبط با حوزه قلم است محروم هستند، برای نمونه در گذشته ما با مرکز خلاقیتهای کودکان و نوجوانان و یا گروه کودک و نوجوان شبکه اول سیما مکاتباتی داشتهایم و همین موجب میشد تا نوشتن نوجوانان، در دوره ما تقویت شود که دیگر با این موضوعات روبرو نیستیم.
وی میافزاید: ما چه دلواپس باشیم و چه دل آرام مهم این است که بچههای ما دیگر کتاب نمیخوانند در بسیاری از کشورها امروزه با آموزش انشا و انشا نویسی مهارتهای زندگی و ... آموزش میدهند باید امروز به هر طریقی که به گوش بزرگترها برسد که به داد قلم برسید.
شعرخوانی شاعران در حضور رهبر انقلاب
علیرضا قزوه، رئیس دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری در هفتهای که گذشت، خبر از برگزاری نخستین همایش بینالمللی شاعران پارسی طی ۳ روز و در شهرهای تهران و اصفهان داد. این همایش یک روز پس از دیدار سالانه شاعران با مقام معظم رهبری یکشنبه 22 تیر ماه (15 رمضان) در شهر اصفهان آغاز میشود و چهارشنبه 24 تیر در تهران به کار حود پایان میدهد.
انتصاب رئیس دبیرخانه دائمی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
سرانجام پس از سالها انتظار، دبیرخانهای برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درنظر گرفته شد و در این راستا امیرمسعود شهرام نیا به عنوان رئیس این دبیرخانه معرفی شد.
انتخاب «ساعد باقری» و «سیدمهدی شجاعی» به عنوان عضو شورای ارزشیابی هنرمندان
سیدمحمدمجتبی حسینی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان از انتخاب ساعد باقری و سید مهدی شجاعی به عنوان کارشناسانی که در شورای ارزشیابی در معاونت فرهنگی و در کمیته تخصصی شعر و ادبیات داستانی بزرگسال و کودک فعالیت خواهند کرد، خبر داده بود.
گفتنی است، کمیتههای تخصصی هنری در معاونت هنری شامل هنرهای تجسمی، عکاسی، گرافیک، طراحی صحنه و دکور و این کمیتهها در معاونت فرهنگی شامل کمیتههای شعر و ادبیات داستانی بزرگسال و کودک، ترجمه و فیلمنامه است.
آغاز طرح گردآوری اشعار قرآنی
یکی از خبرهای مهم در حوزه فرهنگ و ادب، آغاز طرح گردآوری اشعار قرآنی است که اسماعیل آذر از آن خبر داده بود. این طرح گردآوری مضامین و مفاهیم قرآن کریم در شعر شاعران پارسیگوی -از روزگار ابوعبدالله انوری تاکنون- است و نتیجه کار در دو یا سه مجلد توسط نشر سخن منتشر خواهد شد.
بنابه گفته آذر، هدف نخست این طرح تهیه یک منبع و دایرةالمعارف شعر قرآنی است و در وهله بعدی این اثر به هنرمندان و برنامهسازان صداوسیما اهدا خواهد شد تا برنامه «مشاعره قرآن» تولید شود. در حال حاضر با 50 محقق، سر محقق و استاد دانشگاه قرارداد بسته شده تا اشعار فارسی از قرن چهارم تا عصر حاضر به صورت سه قرن، سه قرن زیرنظر حامد صدقی بررسی شود.
پیشبینی میشود بین 15 تا 20 هزار بیت شعر متأثر از مضامین قرآنی استخراج شود. چرا که شاعران بزرگی نظیر مولوی، حافظ، سعدی، نظامی و جامی به شدت متأثر از کلام خدا بودهاند.
«مهدوی راد» سردبیر فصلنامه تخصصی کتاب قرآن و حدیث شد
با گذشت چند ماه از آمدن نجفعلی میرزایی، مدیرعامل خانه کتاب باز هم خانه تکانی مدیریتی ادامه دارد و وی هفته گذشته حجتالاسلام مهدویراد را طی حکمی به سردبیری فصلنامه تخصصی کتاب قرآن و حدیث منصوب کرد.
وزیر ارشاد به مجلس رفت
روز گذشته علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در کمیسیون فرهنگی به سؤالات نمایندگان پاسخ گفت که بخش قابل توجهی از سؤالات پیرامون مطبوعات، ممیزی که در ارتباط با کتاب و نشریات است، بود. وزیر ارشاد در رابطه با چند سؤال مطرح شده از سوی نمایندگان مهلت خواست تا مستندات خود را ارائه کند.
آذریزدی؛ نویسنده و خادم قرآن
چهارشنبه گذشته، سالروز درگذشت مرحوم مهدی آذریزدی بود، نیوسندهای که به خادم قرآن شهرت یافت و وی را به واقع بنیانگذار و پدر ادبیات کودک و نوجوان مینامند. آذریزدی در سال 1343 به دلیل نگارش کتاب «قصههای خوب برای بچههای خوب» از سوی «سازمان جهانی یونسکو» به دریافت جایزه نایل آمد، همچنین وی در سال 1345 برای نگارش کتاب یادشده و «قصههای تازه از کتابهای کهن» از سوی «بنیاد پهلوی»، جایزه کتاب سال را به خود اختصاص داد.
مرحوم آذریزدی در سال 1379 به دلیل نگاشتن داستانهای قرآنی و دینی «خادم قرآن» شناخته شد به همین منظور چندین بار از سوی «انجمن آثار و مفاخر فرهنگی»، «بنیاد ریحانه الرسول (س)» و برخی از نهادها و سازمانها برای وی مراسم بزرگداشت برگزار شد.
گفتنی است، مهدی آذریزدی 18 تیر سال 1388 درگذشت.