کد خبر: 1428808
تاریخ انتشار : ۲۲ تير ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۷
حجت‌‌الاسلام داوری تصریح کرد:

اخلاقیات با دستور نهادینه نمی‌شوند/ استفاده از کارکردهای غیرمستقیم تربیتی صدا و سیما

گروه جامعه: عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه آموزش صرفا برای ترویج زیبایی‌های اخلاقی کافی نیست بلکه این مهم باید برای افراد درونی سازی شود گفت: صدا و سیما از کارکردهای تربیتی غیرمستقیم خود بهره گیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین داوری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، زیبایی دوستی را امری فطری دانست که در جوامع مختلف نسب به فرهنگ‌های حاکم متفاوت است و گفت: امروزه توجه افراد به زیبایی‌های ظاهری ابعاد گسترده‌ای یافته است و در این بین توجه به ملاک‌های زیبایی اخلاقی کم‌رنگ شده است.

وی به علل مختلفی که می‌تواند سبب این تغییر رویکرد شود اشاره و عنوان کرد: وقتی از کودکی فرزند به واسطه خوش لباسی در مجالس و میهمانی‌ها تشویق و زیبا نامیده شود، نمی‌توان به یکباره از وی خواست که در سن تکلیف هر آنچه تا دیروز مظهر زیبایی برای وی به شمار می‌آمده است را مخفی کند.

رشد اخلاقی فرزند مبنی بر پذیرش زیبایی معنوی

حجت‌الاسلام داوری پذیرش حجاب در هنگام سن تکلیف را منوط به ایجاد شناخت و رشد اخلاقی و معنوی فرزند مبنی بر پذیرش زیبایی معنوی حجاب دانست و گفت: این شناخت باید از کودکی برای فرد حاصل شود و دوستان و خویشان در کلام خود صرفا مو و لباس کودک را مظهر زیبایی وی معرفی نکنند.

ضرورت تعریف زیبایی در جامعه

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بر ضرورت تعریف زیبایی در جامعه تأکید و تصریح کرد: گسترش توجه به ملاک‌های ظاهری در زیبایی باعث می‌شود افراد هنگام ازدواج نیز صرفا به ظاهر زیبای فرد مقابل خود توجه کنند. این امر زمانی رخ می‌دهد که عفاف، حیا و حجاب به عنوان منبع زیبایی معنوی افراد شناخته نشده است.

زمینه‌های تشویق افراد باعث تعریف جنبه‌های زیبایی

حجت‌الاسلام داوری معیار تشویق افراد را از سهم به سزایی در تعریف زیبایی در نظر آنان برخوردار دانست و اظهار کرد: وقتی ملاک احترام، علم، شعور، خوش اخلاقی و تدین باشد مسلما اخلاقیات به عنوان ملاک‌های زیبایی معنوی شناخته می‌شود ولی هنگامی که از سوی خانواده و رسانه صرفا افرادی که دارای زیبایی ظاهری هستند مورد تشویق قرار می‌گیرند، نمی‌توان توقع داشت در جو عمومی جامعه توجه به زیبایی‌های معنوی گسترش یابد.

وی در ادامه افزود: برای ترویج زیبایی‌های اخلاقی آموزش به تنهایی کافی نیست بلکه این مهم باید برای افراد درونی سازی شود و این امر نیز جز با پاداش گرفتن در وجود فرد و بازخورد مناسب دیدن و مورد تشویق و تصدیق قرار گرفتن میسر نمی‌شود. ارزش‌های اخلاقی را نمی‌توان با دستور در بطن جامعه حکم فرما کرد بلکه این مهم باید در رفتار خانواده، مسئولان و روحانیون دیده شود تا فرد از کودکی با این محورها آشنا شود.

وی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را در این تغییر رویکرد و توجه به زیبایی‌های اخلاقی مؤثر خواند و گفت: اگر این سند به درستی اجرایی شود اخلاقیات و معنویات به طرز شایسته‌ای به کودکان آموزش داده می‌شود و سالیان سال در وجود آنان نهادینه می‌ماند. اگر معارف اهل بیت(ع) در جامعه ترویج پیدا کند شاهد ایجاد شرایط مطلوبی خواهیم بود.

وی بر ضرورت ترویج اخلاقیات از سوی خانواده، رسانه و سینما تأکید و تصریح کرد: اگر صدا و سیما در فیلم‌ها و سریال‌های خود کودکی که به نماز اهمیت می‌دهد را نزد خانواده و خویشاوندان همچون کودک زیبای دیگر مورد توجه و احترام قرار دهد این الگو در ذهن افراد شکل می‌گیرد که برای زیبا جلوه کردن نیازی به توجه صرف به ظاهر نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین داوری ادامه داد: صدا و سیما باید به کارکردهای تربیتی غیرمستقیمی که در فیلم‌ها، سریال‌ها و تبلیغات تجاری وجود دارد توجه کنند. همچنین در سطح جامعه اگر بخشی از افراد علاقه‌مند به ترویج زیبایی‌های اخلاقی هستد باید برای عملکرد افراد مشوق‌هایی را قائل شوند به طور مثال فروشندگان می‌توانند در رفتار خود این تشویق‌ها را در مواجهه با خریداران بروز و ظهور دهند.

captcha