به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مقاله «معناشناسی تحلیلی آیه "الی ربها ناظره" از منظر مفسران فریقین» یکی از مقالات شماره اخیر فصلنامه علمی ـ پژوهشی مطالعات تفسیری است که توسط حسین علویمهر، محسن خوشفر و حسن حسنزاده به رشته تحریر درآمده است.
آیه «اِلَی رَ بِهَا نَاظِرَهٌ»(قیامت/23) از جمله آیات مورد اختلاف مفسران اشاعره، معتزله و امامیه است. در این آیه شریفه چیستی معنای واژههای «الی» و «ناظره» مورد دقت مفسران قرار گرفته است. این آیه با عطف توجه به واژه «ناظره»، یکی از مستندات قائلین به جواز رؤیت خداوند از جمله اشاعره است.
نویسندگان مقاله «معناشناسی تحلیلی آیه "الی ربها ناظره" از منظر مفسران فریقین» پس از طرح مسئله، به مفهومشناسی واژه «نظر» پرداخته و سپس دیدگاه مفسران را درباره آیه «الی ربها ناظره» مورد بررسی قرار دادهاند.
بر اساس آن چه در این مقاله آمده است گروهی از مفسران «ناظره» را به معنای «انتظار» دانستهاند و برای این ادعا دلایل خود را دارند. این گروه در تبیین معنای ادامه آیه مذکور خود به چند دسته تقسیم میشوند. گروهی دیگر که به دلیل این که در ریشه لغوی با گروه اول اختلاف دارند «ناظره» را به معنای «رؤیت» گرفتهاند. نویسندگان این مقاله این گروه را نیز به چند دسته تقسیم کرده و تفاوت آنها را تشریح کردهاند.
آن چه در ادامه این مقاله آمده است روایات مرتبط با آیه و روایات ناظر به معنای این آیه و روایات غیرناظر به بیان معنای آیه است.
در نهایت این مقاله بیانگر آن است که تفسیر صحیح آیه «نعمت الهی را انتظار میکشند» است و تفسیر آیه به «رؤیت قلبی پروردگار» ناصحیح است.
همچنین نویسندگان مقاله معتقدند که برخلاف نظر مشهور مفسران که معتقدند «الی» در این آیه حرف جاره است، نظر قویتر و صحیحتر آن است که «الی» اسم و به معنای «نعمت» است.
یادآور میشود، فصلنامه علمی ـ پژوهشی «مطالعات تفسیری» به صاحبامتیازی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دانشگاه معارف اسلامی، مدیر مسئولی ابراهیم کلانتری و سردبیری سیدرضا مؤدب منتشر میشود.