کد خبر: 1431263
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۶
معاون ارشاد ایلام تأکید کرد:

ضرورت تعامل نهادهای فرهنگی در ایلام برای پاسخ‌گویی به مطالبات مردم

گروه اجتماعی: اگر همه نهادهای متولی امر فرهنگ در قالب یک کارگروه با محوریت یک نهاد فرهنگی خاص و تحت حمایت استانداری قرار گیرند با برنامه‌ریزی صحیح می‌توان در اجرای فعالیت‌های فرهنگی هم‌افزایی به‌وجود آورد و به مطالبات مردم پاسخ داد.

عمران خودآموز، معاون فرهنگی اداره‌کل ارشاد اسلامی استان ایلام در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از ایلام، با اشاره به اینکه فضای نرم‌افزاری این نهاد متولی فرهنگ استان بسیار محدود و ناچیز است و اظهار کرد: اداره‌کل ارشاد اسلامی در مرکز استان تقریباً حالت متروکه و غیرقابل استفاده به خود گرفته و از طرفی ساختمان فرهنگی ـ هنری که برای فعالیت گروه‌های مختلف هنری راه‌اندازی شده به ناچار قسمتی از فضای خود را در اختیار بخش اداری گذاشته است.

توزیع فضاهای فرهنگی در ایلام عادلانه نیست

وی گفت: توزیع فضاهای فرهنگی در مرکز و شهرستان‌های ایلام عادلانه نیست و برای پوشش فعالیت‌ها سعی شده از ظرفیت کانون‌های فرهنگی ـ هنری مساجد و سایر فضاهای در دسترس اداره در سطح شهر استفاده شود.

معاون فرهنگی ارشاد ایلام با بیان اینکه مجتمع‌های فرهنگی ـ هنری در شهرستان‌های دهلران، مهران، دره‌شهر، ملکشاهی و چرداول در دست احداث و در صورت جذب اعتبارات دولتی به بهره‌برداری می‌رسند، بیان کرد: در هیچ‌کدام از شهرستان‌ها ساختمان اداری مستقل وجود ندارد البته حُسن این کمبود در ایجاد ارتباط نزدیک نهاد متولی با فعالیت‌های هنرمندان و برقراری تعامل و دسترسی آسان به همدیگر است، البته تنگ شدن فضای فعالیت‌های فرهنگی ـ هنری به‌عنوان ضعف این نهاد موجب غالب شدن فضای اداری بر محیط فرهنگی ـ هنری شده است.

این کارشناس فرهنگی با بیان اینکه راه‌اندازی مجتمع‌های فرهنگی ـ هنری نمی‌تواند پاسخ‌گوی مطالبات مردم در استفاده از فضاهای فرهنگی باشد، افزود: اگر تمام نهادهای متولی امر فرهنگ در قالب یک کارگروه با محوریت یک نهاد فرهنگی خاص و تحت حمایت استانداری قرار گیرند، این امکان وجود دارد که فضاهای سخت‌افزاری و مکان‌های فرهنگی ـ هنری در کنار هم قرار گیرند و در این وضعیت با برنامه‌ریزی صحیح می‌توان در اجرای فعالیت‌های فرهنگی هم‌افزایی به‌وجود آورد؛ مثلاً ارشاد اسلامی در برگزاری جشنواره‌های مختلف از فضاهای دانشگاهی، ورزش و جوانان، سازمان تبلیغات، کمیته امداد و آموزش و پرورش استفاده کند و بالعکس.

خودآموز با بیان اینکه فضاهای موجود باید با رعایت قوانین و ضوابط متعلق به فرهنگ و هنر استان شناخته شود نه یک نهاد خاص، گفت: این تفکر نه تنها می‌تواند کمبود فضاهای فرهنگی را جبران کند بلکه استفاده بهینه از فضاها را به‌دنبال دارد.

وی تصریح کرد: در راستای تصدی‌گری دولت اقتضا می‌شود نهادهای متولی فرهنگی، اماکن و فضاهای فرهنگی را براساس قوانین و ضوابط در اختیار مراکز صاحب صلاحیت همچون مؤسسات و انجمن‌های مردم‌نهاد قرار دهند تا بدین‌وسیله بخشی از وظایف به بخش غیردولتی واگذار شود و از طرفی هزینه نگه‌داری و سایر هزینه‌های مصرفی از دوش دولت بیفتد.

معاون فرهنگی ارشاد ایلام افزود: باید علاوه بر فضاهای فرهنگی موجود از فضاها و مبلمان شهری مثل پیاده‌روها و پارک‌ها، برای کارهای فرهنگی در فصولی که آب و هوا مناسب است در اجرای جُنگ‌های شادی و جشنواره‌ها استفاده کرد.

کارکردهای فرهنگی مساجد احیا شود

خودآموز به استفاده از فضاهای مساجد برای انجام فعالیت‌های فرهنگی اشاره کرد و گفت: مساجد در صدر اسلام اساساً یک پایگاه فرهنگی بوده و فعالیت‌های مذهبی در دل فرهنگ جامعه تعریف شده است، اگر در اجرای کارهای فرهنگی به تفکر کاربرد فرهنگی مساجد برسیم یقیناً از فضای وسیع این اماکن می‌توان بهره‌ کافی را برد و از جهتی دیگر با این تفکر که بین فضاهای مذهبی و فضاهای فرهنگی ـ هنری منافات وجود دارد، مبارزه کرد؛ چرا که هنر، انسان را به تعالی رسانده و کارهای مذهبی رشد اجتماعی را به‌دنبال دارد اما روش‌های اجرایی موجب ایجاد تفاوت نگاه‌ها به این دو مقوله شده است.

باید فضای سنتی کتابخانه‌ها را از حالت سنتی خارج کرد

وی یادآور شد: کتابخانه بهترین فضای فرهنگی به دلیل وجود محتویات فرهنگی در این مکان است، اما این نکته مهم را نباید فراموش کرد که با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و استفاده از سیستم دیجیتال به‌عنوان یکی از شاخص‌های عصر مدرنیته باید با تجهیز کتابخانه‌ها، برای بهره‌مندی بهتر علاقه‌مندان و حتی افزایش سرانه مطالعه آنها را از حالت سنتی خارج کرد.

این کارشناس فرهنگی گفت: تجهیز کتابخانه به امکانات مدرن در کنار شرایط مطالعاتی منجر به اجرای سایر فعالیت‌های فرهنگی مثل نشست یا میزگردهای فرهنگی و ایجاد فضای گفتمان می‌شود.

ضرورت کاهش تصدی‌گری دولت بر فضاهای فرهنگی ـ هنری

معاون فرهنگی ارشاد ایلام بیان کرد: کاهش تصدی‌گری دولت و واگذاری فضاهای فرهنگی ـ هنری به بخش خصوصی باعث می‌شود مراکز فرهنگی با خلاقیت بیشتری عمل کنند و حتی اقتصاد خود را تأمین کنند و به نحو دیگر دولت چابک‌تر و بدنه ساختاری آن لاغرتر می‌شود.

خودآموز با اشاره به اینکه در صورت واگذاری مراکز فرهنگی ـ هنری به بخش خصوصی، دیگر نیازی به حضور دولت نیست و دولت فقط کار سیاست‌گذاری، نظارت و حمایت را انجام ‌می‌دهد، گفت: در پروژه‌های عمرانی و تخصیص اعتبارات، باید راه‌اندازی زیرساخت‌های فرهنگی در اولویت قرار گیرد.

احداث یک سالن اجتماعات بزرگ در ایلام ضروری است

وی راه‌اندازی یک سالن اجتماعات بزرگ با گنجایش 1500 نفر را یکی از ضرورت‌های اساسی بخش فرهنگ در استان ایلام دانست و گفت: علاوه بر برگزاری جشنواره‌ها و همایش‌های بزرگ استان این سالن قابلیت تبدیل شدن به محل دائمی برگزاری نمایشگاه‌ها را خواهد داشت.

captcha