کد خبر: 1432733
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۳
پاتوق فرهنگ و ادب؛

حواشی رمان «دوازدهم» و ابراز همدردی اهالی ادب با مردم غزه

گروه ادب: حواشی رمان «دوازدهم»، برگزاری نشست قرآن و پارسی‌نگاری، تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره کتاب سال رضوی و ابراز همدردی اهالی شعر و داستان با مادران صبور غزه، برخی از عناوین اخبار فرهنگ و ادب در هفته جاری بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، عرصه فرهنگ و ادب در این هفته شاهد خبرهای مهمی بود که از جمله آنها می‌توان به اشتباه فنی در انتشار رمان «دوازدهم»، «تذکر رهبری به وزیر ارشاد»، «سه ساله شدن پروانه نشر» و برگزاری نشست تخصصی «قرآن و پارسی‌نگاری»» اشاره کرد. در ادامه مروری بر این اخبار داریم.

اشتباه فنی در انتشار رمان «دوازدهم»

در این هفته، شاهد حواشی متعددی در رابطه با انتشار خبری درباره رخ دادن اشتباه فنی در چاپ رمان «داوزدهم» بودیم که در پی این حواشی انتشارات عصرداستان اطلاعیه‌ای صادر کرد. یکی از بندهای این اطلاعیه به این شرح بود: طبق بررسی‌های به‌عمل‌آمده توسط عصرداستان، نسخه‌ای که از کتاب مذکور منتشر شده با نسخه نهایی که برای اخذ مجوز به دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی ارائه شده است، در مواردی خاص (که البته قابل‌اعتنا بوده) تفاوت دارد و این موضوع تاکنون برای این انتشارات هم مشخص نبود.

هرچند این اتفاق توجیه‌ناپذیر است، اما همزمانی انتشار «دوازدهم» با ایام پرمشغله نمایشگاه کتاب باعث اشتباه فنی در خروجی گرفتن از فایل نهایی شده است. بدیهی است نسخه‌ای که از این پس در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت، نسخه نهایی و مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود. ضمناً عصرداستان بابت این اشتباه از خوانندگان و همچنین دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی پوزش می‌طلبد.

دعوت وزیر ارشاد از اصحاب فرهنگ و هنر برای حضور پرشور در روز قدس

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی فراخوانی از ملت و اصحاب فرهنگ و هنر برای حضور گسترده و پرشور در راهپیمایی روز جهانی قدس دعوت کرد. علی جنتی در متن پیام خود بر نقش حقوق بنیادین مردم غزه و شهادت ده‎ها  فلسطینی در آستانه روز قدس امسال و سکوت معنادار مجامع بین‌المللی اشاره و عنوان کرده بود: بی‌تردید رفتار دوگانه این نهادها نسبت به حقوق بشر، بی‎کفایتی و مسئولیت‎‌ناپذیری آن‎ها را در مقابله با بحران غزه  باز می‎نمایاند.

شاعران روشن و دقیق درباره حوادث غزه اعلام موضع کنند

محمدعلی مجاهدی طی گفت‌وگوی رسانه‌ای گفت؛ شاعران در مواجهه با فاجعه غزه به سرودن غزل بسنده نکنند. وی همچنین ادامه داد؛ شاید به اسم غزه و فلسطین در پیشینه ما اشعار نادر و کمی باشد، اما امروز با توجه به این که اخبار هر لحظه به دست مردم می‌رسد، شاعر باید روشن و دقیق درباره حوادث پیرامونش اعلام موضع کند. در چنین جریانی که موج بیداری جهان را فراگرفته است سکوت کردن و به غزل بسنده کردن زیبنده شاعر نیست.

تذکر رهبری به وزیر ارشاد

یکی از اخبار مهم دیگری که توجه همه رسانه‌ها را جلب کرد، تذکر رهبری به وزیر ارشاد بود که در دیدار رهبر انقلاب با شاعران رخ داد. در بخشی از متن منتشر شده مشروح دیدار رهبری با شاعران از سوی سایت رهبری این گونه آمده است: «آقا شروع می‌کنند بعد از بسم‌الله. بعد از خوش‌آمدگویی و تشکر، درباب شعر چند نکته می‌گویند، اصالت داشتن دلتنگی‌ها و فردیت شاعر در شعر و به رسمیت شناختن آن. و فرع بودن همین موضوع مذکور در برابر تأثیری که شعر بر مخاطب و خلوت او می‌گذارد. آقا تأکید می‌کنند از بابت همین تأثیرگذاری، شاعر باید شعرش را غنا ببخشد مخصوصاً غنای معنوی.

توجه به وجه اجتماعی شعر هم محور دیگری از صحبت‌های ایشان است و محور این وجه اجتماعی هم عقلانیت ملازم با معنویت است. ایشان البته جریان شعر کشور را مثبت ارزیابی می‌کنند و در عین حال از شعرا می‌خواهند توجه بیش از پیش به فرهنگ و هویت ملی کشور داشته باشند و البته غنای هنری اشعارشان را هم فراموش نکنند.

صحبت‌های آقا که تمام می‌شود، شعرا صلوات می‌فرستند و باتجربه‌ها بلند می‌شوند برای خداحافظی آخر جلو می‌روند. ازدحام زیاد می‌شود. فیض و برقعی کتاب‌هایشان را می‌دهند به ایشان. آقا از کنار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که با تأخیر هم آمده بود می‌گذرند و می‌گویند: با آقای وزیر حرف زیاد داریم، در عرصه فرهنگ اشکال جدی داریم.

سه ساله شدن پروانه‌های نشر

«سه ساله شدن پروانه‌های نشر» یکی از خبرهای مهم هفته گذشته است که در این زمینه علی شجاعی‌صائین مدیر اداره کتاب می‌گوید: پروانه‌های نشر پیش از دوره جدید به شکل دو ساله بود، اما با ورود، صالحی معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد درخواست کردیم که یک سال دیگر به آن اضافه شود که ایشان هم موافقت کرد.

به گفته وی، از اواخر بهمن یا اوایل اسفند ماه سال گذشته برای اولین بار مجوز سه ساله به ناشران اعطا می‌شود و این امر در راستای رفاه حال ناشران انجام می‌شود تا شاهد مراجعات کم ناشران باشیم. اگر ناشر شرایط لازم را داشته باشد این پروانه‌ها به مدت 5 تا 10 سال تمدید می‌شود.

شجاعی صائین ادامه می‌دهد: اگر هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران حکمی را برای ناشری صادر کرده باشد آن حکم ملاک عمل است، اما اگر حکمی صادر نشده باشد روال طبیعی کار پیگیری می‌شود.

نشست تخصصی «قرآن و پارسی‌نگاری» برگزار شد

نشست «قرآن و پارسی‌نگاری» 30 تیرماه در اندیشگاه فرهنگی واقع در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

در این نشست، محمد رجبی، رئیس کتابخانه مجلس، با بیان این که زبان فارسی مدیون اسلام و قرآن است، گفت: غنا و اهمیت این زبان از این روست که شاعران بزرگی چون حافظ، سعدی، فردوسی، نظامی‌گنجوی و ... جزء قله‌های شعر فارسی هستند و سروده‌های آنها در دامن قرآن رشد یافته است.

وی افزود: آنها به دلیل انس بیشتر با قرآن بود که توانستند این افتخار را نصیب خود کنند و براساس همین مأنوس بودن است که می‌توان گفت؛ قرآن در اشعار آنها تجلی یافته است و همچنین زبان فارسی نخستین زبانی است که بیش از هزار سال پیش قرآن به این زبان ترجمه شد و پس از این ترجمه بود که قرآن به زبان‌های دیگر ترجمه یافت.

مهدی محبتی نیز در ادامه این نشست به تأثیرگذاری قرآن بر ادبیات فارسی اشاره کرد و گفت: این تأثیرگذاری از یک سو ساده بوده و از سوی دیگر عمیق و ژرف است و از زمانی که قرآن با ادبیات فارسی در آمیخت، تحول عمیقی در این زبان به وجود آمد و روح ایرانی از این تلفیق شگفت، جهان را بهره‌مند کرد.

سید ضیاءالدین هاجری، دیگر سخنران این نشست، بیان کرد: کسانی که در فرهنگستان زبان و ادب فارسی هستند، فقط به واژگان تازی می‌اندیشند؛ از این رو ما باید یک فرهنگ لغت اصیل داشته باشیم تا بتوانیم به راحتی به ریشه کلمات فارسی دست یابیم و بتوانیم کلمات را به درستی بیان کنیم؛ چرا که بررسی‌های چندین ساله من نشان داده که بسیاری از زبان‌ها از ریشه واژگان فارسی استفاده کرده‌اند و ما به اشتباه بعضی از آنها را گرفته‌ایم و به کار می‌بریم.

توضیحات مؤمنی شریف درباره معیارهای انتخاب شاعران برای دیدار با رهبری

محسن مؤمنی شریف، رئیس حوزه هنری، درباره معیارها در انتخاب شاعران برای شعرخوانی در دیدار با مقام معظم رهبری گفت: برای انتخاب شاعران فاکتورهای بسیاری در نظر گرفته می‌شود. یکی از خط قرمزها برای انتخاب شاعران، شعریت اشعارشان است که معظم‌له در جلسات بر آن تأکید دارند. همچنین اشعاری که در مدح ایشان باشند برای قرائت در جلسه انتخاب نمی‌شوند.

وی ادامه داد: 3 هزار شاعر هر سال از طرق مختلف مانند سایت‌ها، وبلاگ‌ها، خبرگزاری‌ها، کتاب‌ها و جلسات ادبی شناسایی می‌شوند و با در نظر گرفتن معیارهای مختلف 150 نفر از این شاعران برای دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی انتخاب می‌شوند و تنها تعدادی از دعوت شدگان به شعرخوانی در حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای می‌پردازند.

تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره کتاب سال رضوی

محمدهادی زاهدی، دبیر هفتمین جشنواره بین‌المللی انتخاب کتاب سال رضوی در این باره گفت: از آنجا که برخی از نویسندگان، ناشران و پژوهشگران حوزه فرهنگ رضو‌ی علاقه‌مند  به شرکت در جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی بودند و در این مدت نتوانستند آثار خود را به این جشنواره ارسال کنند، این زمان تا 10 مردادماه جاری تمدید شده است.

وی افزود: با توجه به انتشار فراخوان هفتمین جشنواره بین‌المللی انتخاب کتاب سال رضوی در عرصه بین‌المللی و داخلی، تاکنون آثار ارزشمندی از سوی نویسندگان، ناشران و سازمان‌های علمی و پژوهشی داخلی و خارجی به دبیرخانه این جشنواره رسیده است.

سایت ادبیات عاشورایی راه‌اندازی می‌شود

محمدرضا سنگری، مدیر دفتر ادبیات عاشورایی حوزه هنری در تشریح فعالیت‌های این دفتر گفت: ما در قدم اول نیازمند آئین‌نامه‌ای بودیم که معلوم بشود با چه هدفی می‌خواهیم در این دفتر فعالیت داشته باشیم و نسبت ما با مجموعه حوزه هنری چگونه خواهد بود. نخستین کار ما، نگارش آئین‌نامه این دفتر بود که به تصویب مسئولان حوزه هنری رساندیم.

ین پژوهشگر راه‌اندازی «مدرسه عاشورایی» را یکی از فعالیت‌های مهم سایت دفتر ادبیات عاشورایی ذکر کرد و گفت: با راه‌اندازی «مدرسه عاشورایی» همه علاقه‌مندان می‌توانند در حوزه ادبیات عاشورایی آموزش ببینند. این بخش از سایت، به صورت پرسش و پاسخ خواهد بود و علاقه‌مندان آموزش‌های لازم را در حوزه ادبیات عاشورا خواهند دید.
از دیگر بخش های سایت دفتر ادبیات عاشورایی می‌توان به بخش‌های اخبار، ادبیات، هنر، مکاتبه با هنرمندان و... اشاره کرد و پس از برطرف شدن مشکلات سایت آن را راه‌اندازی خواهیم کرد.

برپایی بزرگترین مسابقه کتابخوانی در زمینه امر به معروف

سازمان بسیج شهرداری تهران به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب و اعتلای سطح عمومی معارف دینی و اسلامی مردم، مسابقه کتابخوانی «واجب فراموش شده» را برگزار می‌کند.
در این مسابقات که به صورت ماهانه برگزار می‌شود، شهروندان تهرانی می‌توانند ضمن دریافت و مطالعه کتب، به صورت اینترنتی و آنلاین در آزمون در نظر گرفته شده شرکت کنند.
به همین منظور در مرحله اول این مسابقه که تا پایان روز دوشنبه، 20 مرداد ادامه خواهد داشت، کتاب «واجب فراموش شده» را با هدف احیاء و تقویت امر به معروف و نهی از منکر در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

«من زنده‌ام» با تقریظ رهبر معظم انقلاب منتشر شد

چهل و دومین چاپ از کتاب «من زنده‌ام» به همراه تقریظ مقام معظم رهبری بر این اثر از سوی انتشارات بروج منتشر شد.

این کتاب خاطرات دوران چهار ساله‌ اسارت خانم معصومه آباد در زندان‌های رژیم بعث صدام است. روایت کتاب از دوران کودکی نویسنده آغاز و با بیان بخش‌های مهمی از نوجوانی وی ادامه پیدا می‌کند. کتاب، با بیان نقش و تأثیر انقلاب اسلامی بر زندگی و شخصیت خانم آباد به دوره‌ی دفاع مقدس، اسارت و آزادی او و سه بانوی آزاده‌ی دیگر، به پایان می‌رسد.

این نخستین کتابی است که در آن شرح کامل چگونگی اسارت چهار بانوی ایرانی در دست رژیم بعث روایت می‌شود. آباد در نخستین فصول کتابش به شرح روزهای شیرین کودکی خود در آبادان پرداخته تا از این طریق شناخت جامع و کاملی از شخصیت خود و خانواده فرا روی مخاطب قرار دهد.

دلایل تأخیر در اعلام فراخوان بزرگترین جایزه شعر کشور

حجت‌الاسلام حسینی، مشاور معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، با بیان اینکه اعلام فراخوان این جشنواره همزمان با سالروز شهادت امیر مؤمنان(ع)میسر نشد، گفت: لوگو و پوستر این جشنواره در دست طراحی و آماده‌سازی است که به محض آماده شدن، فراخوان را اعلام می‌کنیم.

قرار بود همزمان با شب‌های قدر، فراخوان برپایی این جشنواره اعلام شود. همچنین اشعاری در این مسابقه قابل ارائه و نقد و بررسی هستند که پیش از این در نشریات یا کتاب منتشر نشده باشند.
هر دو گروه شاعران جوان و پیشکسوت امکان رقابت در این مسابقه را که از سوی شهرداری تهران برگزار می‌شود دارند و جایزه نفر اول این مسابقه برابر با 110 میلیون تومان است.
محتوای اثرگذار، مطلوب و غنی، محور ارزیابی آثار خواهد بود. با اعلام فراخوان این مسابقه، مهلت ارسال و داوری آثار تا عید غدیر ادامه دارد و اختتامیه همزمان با این عید برگزار می‌شود.

ابراز همدردی اهالی شعر و داستان با مادران صبور غزه

بیش از ۱۵۰ نفر از نویسندگان و شاعران در نامه‌ای به مادران غزه‌ همدردی خود را با آنان اعلام کردند.

میرجلال‌الدین کزازی، علیرضا قزوه، سیدعلی موسوی گرمارودی، عبدالجبار کاکایی، صادق کرمیار، علی مؤذنی، محسن مؤمنی‌شریف، ناهید طباطبایی، مصطفی محدثی خراسانی، عباسعلی براتی‌پور و احمد بیگدلی، از جمله کسانی هستند که این نامه را امضاء کرده‌اند.

captcha