سعید علامیان، نویسنده کتاب خاطرات «حسن باقری»، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و انتقال آن به نسل جوان با استفاده از محصولات فرهنگی عنوان کرد: یکی ازشیوههای مؤثری که میتوان با استفاده از آن به ترویج این فرهنگ پرداخت، نگارش رمان و داستان است.
وی با بیان این که نگارش اثر در این باره به تخیل نویسنده مربوط میشود، ادامه داد: نویسندگان باید توجه داشته باشند آنچه را که راویان در خاطرات خود بیان میکنند، در خاطرهنگاری بازگو کنند و به نگارش درآورند.
نویسنده باید به متن و لحن وفادار باشد
علامیان با تصریح بر اینکه اولین تعهد نویسنده در این حوزه آن است که باید به لحن و متن وفادار باشد، اظهار کرد: نویسنده نباید در روایت وقایع دخل و تصرف کند؛ چرا که این اقدام اولین اشتباه در حوزه ترویج فرهنگ دفاع مقدس است.
این نویسنده با بیان اینکه کمتر نویسندهای وجود دارد که به نگارش کتاب در حوزه ایثار و شهادت بپردازد و با این موضوع بیگانه باشد، گفت: بر همین اساس نویسندهای که میخواهد در حوزه دفاع مقدس قلم بزند و به خلق آثار فاخر و ارزشمند در این راستا بپردازد، باید به این حوزه تعلق داشته وعلاقهمند باشد.
اغلب نویسندگان دفاع مقدس در جبهه حضور داشتهاند
علامیان با اشاره به نویسندگان این حوزه تأکید کرد: اغلب کسانی که در این حوزه به نگارش اثر میپردازند، خود باید دستی بر آتش داشته باشند که معمولاً این گونه است و نویسندگان کسانی هستند که به عنوان رزمنده، سرباز یا فرمانده در جنگ حضور داشتهاند.
خالق اثر «مأموریت در ساحل نیسان» ادامه داد: بر همین اساس میتوان گفت که نویسندگان این حوزه با مبانی ارزشمند دفاع مقدس و به تبع آن با ایثار و شهادت و دیگر مسائل این حوزه آشنایی دارند و از نزدیک این ارزشها را دیده و درک کردهاند.
مطالعه؛ راهکاری برای رفع کاستی عدم حضور در میدان جنگ
علامیان درباره نویسندگان جوانی که در جنگ حضور نداشتهاند و دست به قلم شده و در این حوزه مینویسند نیز گفت: اگرچه نویسندگان جوان که طی سالهای پس از جنگ دست به قلم شدهاند تا از ارزشها بنویسند در جنگ حضور نداشتهاند، ولی مطالعات بسیاری در این حوزه داشتهاند و اغلب به این حوزه علاقهمند هستند و نسبت به مسائلی که در این حوزه وجود دارد، بیتفاوت قلم نمیزنند.
نویسنده «لشکر آچار به دست» درباره اینکه آیا بیان وقایع دفاع مقدس که گاه از سوی نویسندگان به صورت تکراری نوشته میشود، دلزدگی ایجاد نمیکند، یادآور شد: با توجه به تنوعی که در سوژهها وجود داشته و علاقهای که نویسندگان در پرداختن به موضوعات دفاع مقدس دارند، این رویکرد مانع از آن میشود که دلزدگی ایجاد شود.
وی همچنین گفت: آنچه اهمیت دارد این است که نویسنده بتواند خود را با موضوعات ایثار و شهادت و ارزشهایی که طی هشت سال دفاع مقدس پدید آمده و نضج گرفتند، همسو کند تا بتواند این ارزشها را به نسل جوان کشورمان منتقل کند.
الگوپذیری باید با نوع نوشتن و روح غالب بر خاطرات همسو باشد
علامیان با تأکید بر اینکه نویسنده برای نگارش کتاب در این حوزه باید نوعی الگوپذیری و الگودهی داشته باشد، عنوان کرد: هر دو این مسائل را باید به صورت همزمان مورد نظر داشت. در این راستا، الگوپذیری باید با نوع نوشتن و روح غالب بر خاطرات همسو باشد.
نویسنده خاطرات «اولین وزیر سپاه» در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: با غور کردن در وصایای رزمندگان و شهدا که آثاری نیز از آنان در این حوزه منتشر شده است، مشاهده میشود که شهدا و ایثارگران دغدغهای بر پایه بصیرت داشتند که امام حسین(ع) و عاشورا از مهمترین این دغدغهها بود.
علامیان تأکید کرد: با توجه به نمودارهایی که در حوزه وصایای شهدا به ثبت رسیده میتوان دریافت که درصد بسیار بالایی از توصیه شهدا و رزمندگان به حمایت از ولایت فقیه و آرمان حضرت امام راحل اختصاص داشته است.
وی با بیان اینکه توصیه به حفظ و پشتیبانی از ولایت فقیه، انقلاب و خون شهدا را میتوان به وفور در وصایای شهدا و ایثارگران مشاهده کرد، گفت: برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، نویسندگان باید به این موضوع توجه داشته باشند که روح ایثارگری باید در نوشتار آنها وجود داشته باشد.
علامیان همچنین تأکید کرد: اگر چنین رویکردی در آثار نویسندگان حوزه دفاع مقدس وجود نداشته باشد، میتوان به قطعیت گفت که نویسنده این حوزه به رسالت خود عمل نکرده است.
برخلاف رسالت وقایعنگاران دفاع مقدس حرکت نکنیم
وی تصریح کرد: اگر نویسنده این حوزه بخواهد وقایع را کم و زیاد کند و در جای جای نگاشتههایش این موضوع را مورد نظر داشته باشد و داستان را به مقوله دیگری جدای واقعیات تبدیل کند، برخلاف مسیر رسالتی که برای وقایعنگاران دفاع مقدس در نظر گرفته شده حرکت کرده است.
علامیان افزود: اگر آثاری که نویسندگان در این حوزه مینویسند، به سطحی برسد که بتواند بر جامعه تاثیر بگذارد و بتوان از آن به عنوان یک اثر تبلیغی که فرهنگ دفاع مقدس را ترویج میکند یاد کرد، میتوان ادعا کرد که نویسندگان دفاع مقدس در این حوزه موفق عمل کردهاند.
وی تأکید کرد: اگر آثاری که در این حوزه نوشته میشود نتواند به ترویج ارزشها و فرهنگ دفاع مقدس بپردازد، به طوری که فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه دچار ضعف شود و قوام نیابد، نشان میدهد که نویسندگان نتوانسته در رسالت خود که ترویج فرهنگ دفاع مقدس است قدرتمند عمل کنند.