محمدتقی فهیم، منتقد و کارشناس سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره کیفیت سریالهای ماه رمضان امسال گفت: از نگاه من سریالهای ماه رمضان دیگر آن جذابیت لازم را دارا نیستند، حتی میتوان گفت که شرایط به نحوی شده که اگر برخی از کارها چند شب هم پخش نشوند از نظر بینندگان مشکلی پیش نیامده است، چون برای دیدن آن بیتابی نمیکنند، همین موضوع هم باعث این میشود که این سریالها نتوانند همانند گذشته مخاطب لازم را داشته باشند.
وی افزود: نبود طراوات و تازگی از مهمترین نقصانهای سریالهای امسال بود، درضمن موضوعاتی که برای پخش در این ایام انتخاب شده به هیچ وجه همخوانی لازم را با این ایام نداشتند. این وضعیت در شرایطی است که سریال ماه رمضان باید در ظاهر المانهایی داشته باشد که با این ایام همخوان باشد. مطلب دیگر اینکه سریالهای امسال تنها یک یا دو طیف از مخاطبان را مورد نظر داشت، درصورتی که این گونه سریالها باید بتوانند با تمام مردم ارتباط برقرار کنند.
فهیم ادامه داد: نقصان بعدی سریالهای ماه رمضان این بود که ما تاثیرگذاری عینی از این تولیدات نمیدیدیم. منظور از این گفته نیز این نیست که سریالهای گذشته ماه رمضان توانسته بودند تحولات عظیمی را در جامعه به وجود آورند، اما به هر حال کارهایی بودند که توانستند جریانسازی کنند و در مواقعی نیز تلنگری باشند برای برخی افراد که خود را فراموش کرده بودند.
اقتباسی بودن دلیلی بر بیکیفیت بودن نیست
این کارشناس رسانه درباره سریال «هفت سنگ» چنین توضیح داد: درباره این سریال سخن بسیار گفته شده، اما بیشتر این اظهارنظرها مربوط به اقتباسی بودن این کار بوده و نقد دقیقی از آن ارائه نشده است. به نظرم اقتباسی بودن هیچ فیلم یا سریالی در سینما و تلویزیون به خودی خود امری مذموم نیست، اما درباره ویژگیهای مفهومی این سریال همین اندازه میتوان گفت که این کار برای فرهنگ ایرانی ساخته نشده است. در این میان برخی امتیازات فنی نیز برای کار میتوان لحاظ کرد که بازیگری و کارگردانی از جمله آن مسائل است.
وی درباره سریال «مدینه» هم چنین توضیح داد: ساخته جدید سیروس مقدم را باید در مقایسه با دیگر کارهای ماه رمضان موفقتر و قابل دفاعتر نامید، به ویژه اینکه فیلمساز این کار به دلیل آشنایی با سلیقه تماشاگران میداند با چه اهرمهایی، مخاطب را بیشتر و بهتر جذب خود کنند، اما در این میان توجه بیش از اندازه به اسپانسر در پخش فیلم، آسیبهایی جدی به همراه داشت.
این کارشناس ادامه داد: در این سریال سعی شده بود که موضوعات مرتبط با ماه رمضان در قالب زندگی روزمره مورد توجه قرار گیرد. به ویژه موضعی چون ربا که یکی از آسیبهایی است که به شدت جامعه را آسیبپذیر میکند، البته اگر میشد که به صورت جدیتر ما شاخصههایی از ماه رمضان را در کار میدیدیم، کار شکلی زیباتر به خود میگرفت.
فهیم در بخش دیگری از سخنان خود درباره سریال «فاخته» نیز چنین توضیح داد: این سریال به لحاظ قصهای کاری ضعیف بود که به هیچ وجه پتانسیل لازم را برای خلق یک کار ماه رمضانی نداشت. در این میان تنها بازی چند تن از بازیگران این فیلم را باید جز نقاط قوت این کار ماه رمضانی ذکر کرد. مطلب دیگر اینکه این سریال به دلیل زمان پخش نامناسب هم در جذب تماشاگر نتوانست همانند دو کار دیگر مخاطب لازم را جذب کند.
وی درباره برنامههای قبل از افطار هم گفت: ویژه برنامه شبکه یک که در آن داریوش کاردان مجری برنامه بود، جذابیتهای نو و جدیدی داشت که در جای خود شایسته است. درباره برنامه پرمخاطب «ماه عسل» هم باید گفت که این کار به هر طریق ممکن به کار خود ادامه میدهد.