کد خبر: 1437091
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۹
مجید معارف:

سطحی‌نگری آسیب جدی نشر معارف قرآنی است

گروه ادب: استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ممیزی پیش از انتشار آثار دینی و قرآنی سبب استحکام و اتقان اثر می‌شود، تأکید کرد: ضعف محتوایی و سطحی‌نگری آسیب جدی حوزه نشر معارف دین و قرآن است.

مجید معارف، استاد دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره ممیزی پیش از نشر کتب دینی اظهار کرد: اگر ناشران عادت کنند که آثارشان را با ممیزی و داوری به چاپ برسانند، قطعا شاهد نشر آثار ارزنده‌تری در حوزه آثار دینی و قرآنی خواهیم بود.
داوری پیش از تولید اثر
وی با بیان اینکه متأسفانه در روزگار کنونی ممیزی و داوری خیلی نابسامان انجام می‌شود، گفت: معمولا تعداد کمتری از ناشران به چاپ آثار از این طریق اقدام می‌کنند. در این میان انتشارات دانشگاه تهران، سازمان سمت و برخی اوقات انتشارات امیرکبیر و جهاد دانشگاهی به داوری پیش از تولید آثار می‌پردازند.
این کارشناس قرآنی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: از آنجا که داوران آثار دینی و قرآنی، متخصصان این حوزه هستند، می‌توانند تشخیص دهند که کتابی که پیش رو دارند، یک اثر با تعریف واقعی کلمه است که بر اساس تحقیقات نوشته شده باشد، یا قالب کپی دارد.
وی با تأکید بر اینکه باید داوری‌ پیش از نشر کتاب‌ها را تقویت کنیم، ادامه داد: قطعاً نویسنده و محققی که می‌بیند بخشی از اثرش بدون بیان نام، نشان و ارجاع در کتاب دیگری مورد استفاده قرار گرفته است، دچار دلزدگی و یأس می‌شود.
انحراف در نشر دینی کمتر از دیگر حوزه‌هاست
معارف در بخش دیگری از سخنانش درباره جایگزین کردن ممیزی توسط ناشران به جای ارزیابان وزارت ارشاد و بیان راهکار مناسب در این باره اظهار کرد: معمولاً در آثار قرآنی و اسلامی کمتر دیده می‌شود که انحرافاتی که در برخی از آثار رشته‌های دیگر دیده می‌شود، وجود داشته باشد.
وی با بیان این مطلب افزود: معمولاً در این آثار کمتر دیده شده است که مطالب ارائه شده به مسائل اخلاقی ارتباط پیدا کند و بر همین اساس می‌توان گفت که در این رابطه کمتر با آسیب روبرو هستیم.
تکرار مکررات و کم‌محتوایی؛ آسیب آثار دینی و قرآنی
این کارشناس قرآنی در ادامه یادآور شد: ممکن است در آثار قرآنی منتشرشده کم‌محتوایی در مطالب یا تکرار مکررات دیده شود که این موارد را چندان نمی‌توان در حوزه آسیب‌های اخلاقی به شمار آورد.
معارف اظهار کرد: در این رابطه شاید بتوان گفت که در حوزه نشر آثار دینی و قرآنی شاید نیازی به سختگیری در حوزه ممیزی نباشد، ولی اگر داوری و ممیزی پیش از تولید و نشر اثر انجام شود، قطعاً آثاری که در این حوزه به چاپ می‌رسند، از استحکام و اتقان بیشتری برخوردار خواهند بود.
استادان متخصص به نگارش کتب دینی بپردازند
وی درباره اینکه چاپ مطالبی که با اعتقادات مردم سر و کار دارد، در صورت نامتقن بودن می‌تواند تاثیرات نامطلوبی را بر جا بگذارد، گفت: اگر استادان متخصص حوزه دین و قرآن به نگارش کتاب بپردازند؛ مثلاً افرادی که دکترای الهیات دارند و متخصص هستند این کار را انجام دهند، آثاری که به چاپ می‌رسد، کمتر با انحرافات عقیدتی همراه می‌شوند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه آثار حوزه دین گاهی به صورت عمقی و گاهی سطحی ارائه می‌شوند، تصریح کرد: ممکن است کارشناسان حوزه دین و قرآن، مطالب و محتوای کتاب‌های این حوزه را سبک و کم‌محتوا عرضه کنند که این نوع رویکرد، برای این حوزه خطری جدی محسوب می‌شود.
نویسندگان دینی خودکنترل هستند
وی ضمن تأکید بر اینکه نویسندگان نشر دینی و قرآنی افرادی خودکنترل هستند، اظهار کرد: در غیر از موارد ارائه مطالب سطحی و کم‌محتوا در حوزه نشر دینی و قرآنی، می‌توان گفت که این حوزه با انحرافات چندانی روبرو نیست.

captcha