کد خبر: 1437231
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۴
مطهرنیا:

دکترین «توازن ضعف» از سوی غرب در منطقه پیگیری می‌شود

گروه سیاسی: یک تحلیل‌گر مسائل سیاسی با اشاره به وضعیت کشورهای منطقه گفت: اگر در منطقه توازن قدرت صورت گیرد، به «بخرداندیشی» سیاسی در چارچوب یک اتحادیه قدرت‌مند منجر می‌شود و می‌تواند برای غرب خطرناک باشد، لذا امروز دکترین توازن ضعف دنبال می‌شود.

مهدی مطهرنیا، تحلیل‌گر و آینده‌پژوه مسائل سیاسی و بین‌المللی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به ملاک‌های پیروزی در یک عرصه گفت: پیروزی را گاه با سیاست‌های آشکار می‌سنجند و گاه در چارچوب سیاست‌های پنهان مد نظر قرار می‌دهند؛ لذا نتایج حاصله نیز تا حدودی با یکدیگر متفاوت می‌شوند.
وی افزود: از سوی دیگر باید به این مورد توجعه داشت که پیروز میدان بر اساس معیارهای موجود آیا تنها طرف‌های درگیر در یک عرصه هستند و یا طرف‌های دیگر که در گوشه دیگری حضور دارند نیز می‌توانند از این رودررویی بهره‌مند شوند؟
مطهرنیا با اشاره به اوضاع منطقه به ویژه درگیری‌های خونین در غزه گفت: بی‌پرده باید گفت که یکی از پیروزهای اصلی این میدان ایالات متحده است؛ امروز آمریکا همچون دوران جنگ 22 روزه غزه و 33 روزه حزب‌الله تلاش می‌کند تا ورود خود به منطقه خاورمیانه را به صورت مستقیم شکل و محتوا ببخشد.
این تحلیل‌گر مسائل سیاسی اظهار کرد: از سوی دیگر توانسته علاوه بر تضعیف سوریه، در کنار مرزهای ایران داعش را به عنوان یک اسرائیل جدید شکل داده و چنان شمشیر دموکلس در کنار مرزهای ایران قرار دهد.
وی همچنین با اشاره به تأثیر حمایت ایران از مقاومت گفت: می‌توان گفت ایران نیز به طور نسبی می‌تواند پیروز این میدان باشد؛ چرا که نشان داده است که می‌تواند با حمایت از حماس و مقاومت فلسطین زمینه‌های تضعیف بیشتر اسرائیل را فراهم سازد.
مطهرنیا با بیان اینکه امروز در خاورمیانه دکترین توازن ضعف در حال شکل‌گیری است، خاطرنشان کرد: در دوره‌ای توازن قدرت کنشگران موجود در خاورمیانه مد نظر کشورهای فرادستی فرامنطقه‌ای بود و بدین‌گونه سیاست دوپایه نیکسون در دهه 1970 شکل گرفت و بعد از آن در ارتباط با خاورمیانه کنشگران گوناگون زمینه‌های مختلفی را در این راستا دنبال کردند، چرا که باید همه بازیگران منطقه‌ای مناسب و متناسب با اوزان خویش، پیشرفت‌های هماهنگی را داشتند که توفق یکی بر دیگری ممکن نباشد و منطقه در یک سطح باقی بماند.
این تحلیل‌گر مسائل سیاسی ادامه داد: امروز دکترین توازن ضعف در خاورمیانه مورد نظر قدرت‌های فرامنطقه‌ای است، چرا که خاورمیانه تونل عبور به نظم نوین جهانی است و اگر در این منطقه کشورها دچار توازن قدرت شوند به بخرداندیشی سیاسی در چارچوب یک اتحادیه قدرت‌مند منجر می‌شود و می‌تواند برای غرب و کشورهای اروپایی خطرناک باشد.
مطهرنیا تصریح کرد: این دکترین توازن ضعف اسرائیل را نیز در بر می‌گیرد چرا که اسرائیل نیز یک کنشگر فعال در این منطقه است که هیچ‌گونه توفقی نباید نسبت به دیگری داشته باشد؛ از این رو است که پیروز این میدان کسانی هستند که در توازن ضعف در منطقه، بومی کردن درگیری‌ها و بالا بردن هزینه‌های کنشگران اصلی منطقه و خسارت‌های ناشی از جنگ‌ها و رودررویی‌های فرقه‌ای و قومی نقش اصلی را ایفا می‌کنند.
مطهرنیا با بیان اینکه پیروز این درگیری‌ها کسانی هستند که بتواند بیشترین فایده را از یک محیط عملیاتی با کمترین هزینه به دست بیاورد، گفت: سؤال این است که چه کنشگری توانسته است بیشترین میزان فایده را با کم‌ترین هزینه موجود در بازی غزه، سوریه، عراق و مسئله هسته‌ای ایران و امثال آن به دست بیاورد و کمترین هزینه را در چارچوب آن پرداخت کند؟

captcha