حجتالاسلام والمسلمین اسماعیل غفاری قمی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به رواج تقلب و دروغ گویی در معاملات و تولید محصولات مختلف در جامعه به ویژه استفاده از روغن پالم در لبنیات اشاره و با بیان دلایل آن، تبعات این فریبکاری را تشریح کرد.
وی با اشاره به آیات هفتم و هشتم سوره مبارکه شمس که میفرماید: «وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا؛ فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا؛ سوگند به نفس و آن کس که آن را درست کرد، سپس پلیدکارى و پرهیزگارىاش را به آن الهام کرد» اظهار کرد: انسان میتواند خوب یا بد باشد و وسوسه جایگاه اجتماعی، قدرت و ثروت وی را به سوی بدیها متمایل کند.
این دکترای تخصصی حوزه به هشدار خداوند به بندگان خود که میفرماید: «لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ؛ پای به جای پای شیطان مگذارید» اشاره و عنوان کرد: پیروی از شیطان به گفته خداوند متعال انسان را به سوی فحشا و منکر میکشاند به نحوی که تقلب، فریبکاری نزد وی بیاهمیت جلوه کرده و به خود اجازه میدهد سلامت میلیونها انسان را به خطر اندازد.
خدا که از قلب برود، فریب میآید
حجتالاسلام غفاریقمی فریفته قدرت و ثروت شدن را سبب ایجاد بیرحمی در نهاد انسانها دانست وگفت: وقتی نفس، کنترل و تهذیب شده نباشد انسان در مسیر انحراف قرار میگیرد و در این بین کسب ثروت برای وی جایگاهی ارزشمند و مهمتر از سلامت انسانها پیدا میکند.
وی با بیان اینکه آلودگی نفس یاد خدا را از دل بیرون میبرد و در قلبی که خداوند وجود نداشته باشد جا برای تقلب و دروغ گویی باز میشود اظهار کرد: تقلب در ایجاد محصولات مختلف و ارائه تولیدات بیکیفیت از فراموش کردن خدا و حکم وی در خصوص صداقت نشأت میگیرد.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به آیه «إِنَّ اللّهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ» اظهار کرد: امر خداوند به عدل و احسان است. متقلب حقوق مردم را ضایع و خلاف امر خداوند عمل میکند.
این کارشناس اخلاق به طور مثال شایع شدن استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی را نه تنها منجر به خطر افتادن سلامت افراد دانست بلکه این نیرنگ و تقلب را عاملی برای تزریق روحیه بیاعتمادی به جامعه دانست و گفت: سرآغاز ایجاد مشکلات در جامعه و سردرگمی افراد عدم اعتماد به یکدیگر است.
متقلبان؛ بزرگترین خائنان به جامعه
وی متقلبان را بزرگترین خائنان به جامعه دانست و گفت: وقتی افراد به یکدیگر اعتماد نداشته باشند سعی میکنند خود را از خطرات احتمالی حفظ کنند بدین ترتیب روحیه خودخواهی در جامعه گسترش یافته و دیگرخواهی از بین میرود. نظام اسلامی خون بهای شهدا است و نباید آرامش حاکم بر آن با نیرنگ و تقلب یک عده افراد سودجو از بین برود.
وی با تأکید بر اینکه که متقلبان اطمینان داشته باشند نتیجه هر آنچه بکنند روزی گریبان خود آنان را خواهد گرفت گفت: افراد یک جامعه به صورت زنجیروار به یکدیگر متصل هستند و عملکرد هر یک بر دیگری تأثیر میگذارد.
وی ادامه داد: وقتی افراد جامعه مشاهده کنند هر جا کم فروشی و تقلبی بکار گرفته شده است و از کیفیت و سلامت محصولات کاسته شده است، سود مالی برای کارخانه مذبور به همراه آورده است مسلما به تبعیت از آنان در امور دیگر نیز تقلب را مبنای کار خود قرار میدهند و این بار به طور مثال دارندگان کارخانه لبنیات و خانواده آنان اسیر تقلب دیگر افراد جامعه میشوند.